Kirill Serebrennikov erotetaan Gogol-keskuksen johtajana

Yksi Venäjän merkittävimmistä teatterijohtajista on erotettu, mikä on yleisesti katsottu pyrkimys hillitä taiteellista vapautta maassa.

Ohjaaja Kirill Serebrennikov, joka johti Gogol-keskus Moskovassa, sanoi tiistaina Instagramissa että kaupungin kulttuuriviranomaiset olivat kertoneet hänelle, että hänen sopimustaan ​​ei uusita sen päättyessä 25. helmikuuta.

“Gogol-keskus teatterina ja ideaksi elää edelleen”, Serebrennikov kirjoitti, “koska teatteri ja vapaus ovat tärkeämpiä ja siten sitkeämpiä kuin kaikenlaiset byrokraatit.”

Serebrennikov nimitettiin kaupungin rahoitusta saavan Moskovan teatterin johtajaksi vuonna 2012, ja hän muutti siitä yhden Euroopan vilkkaimmista leikkimajoista. Hänen tuotantonsa sisälsivät usein ohuesti peiteltyä kritiikkiä presidentti Vladimir V.Putinin elämästä, ja joskus esillä alastomuutta ja seksuaalista kuvamateriaalia, jotka olivat ristiriidassa Venäjän hallituksen perhearvojen edistämisen kanssa.

Venäläiset eliittitaidejärjestöt omaksuivat kuitenkin Serebrennikovin työn. Vuonna 2017 Moskovan Bolshoi-teatteri järjestettiin baletti Rudolf Nureyevin elämästä, jonka Serebrennikov ohjasi. Tanssijan homoseksuaalisuutta korostava tuotanto herätti paljon spekulaatiota. (Homoseksuaalisuuden tukeminen on rikos Venäjällä.)

Tällaisten laitosten tuki ei kuitenkaan riittänyt estämään viranomaisia ​​kohdistamasta johtajaan. Vuonna 2017 Serebrennikov oli asettaa kotiarestiin sen jälkeen kun häntä syytettiin yli miljoonan dollarin valtion varojen kavalluksesta Gogol-keskukselta. Hän on jatkanut työskentelyä Moskovan asunnostaan ​​ohjaajana Cannesin elokuvajuhlille valittu elokuva ja oopperat Zürichissä ja Hampurissa, Saksassa. Hänen tapauksellaan on myös herätti länsimaisten taiteilijoiden huomion ihmisoikeusryhmät.

Viime kesäkuussa Serebrennikov tuomittiin kolmen vuoden koeaikaan ja 11 000 dollarin sakkoon.

Hänen ampumisensa tapahtuu, kun Venäjä murtaa poliittista oppositiota maassa laajalle levinneisyyden jälkeen mielenosoitukset Aleksei A.Navalnyn tueksi, Putinin merkittävin kriitikko. Viime viikolla Navalny oli tuomittu yli kahden vuoden vankeuteen.

Useat taiteilijat pidätettiin näiden mielenosoitusten aikana, mukaan lukien Oxxymiron, suosittu räppärija Pussy Riotin jäsenet, poliittisen taiteen kollektiivi.

Serebrennikovin ampumisen oli odotettu valtion uutistoimiston TASSin viime viikolla julkaiseman artikkelin jälkeen. lainasi nimetöntä lähdettä kulttuuriministeriössä Serebrennikovin sopimusta ei uusita. Venäjän teatterimaailman merkittävät henkilöt puuttuivat asiaan yrittääkseen pysäyttää sen: Sunnuntaina Teatterikriitikot ry lähetti avoimen kirjeen Moskovan kaupungintaloon ja vaati Serebrennikovin jäämistä. “Gogol-keskus on mahdotonta ilman Serebrennikovia”, se sanoi ja lisäsi: “Moskova on 2020-luvulla mahdotonta ilman Gogol-keskusta.”

“Se, mitä tänään tapahtuu Venäjällä kokonaisuutena ja sen kulttuurialueella, on hyvin surullinen kuva, jossa viranomaiset ovat vähentäneet vapautta ja enemmän väkivaltaa”, sanoi kansainvälisesti arvostettu venäläinen kirjailija Ludmila Ulitskaja sähköpostissa. “Kunniani ja kunnioitustani Kirill Serebrennikoville”, hän lisäsi. “Hän on kelvollinen edustaja venäläistä kulttuuria.”

Myös Venäjän ulkopuolella olevat teatterihenkilöt tuomitsivat muutoksen. “Tämä on selkeä viesti siitä, että taiteelliset vapaudet vähenevät nollaan”, sanoi Thomas Ostermeier, Berliinin Schaubühne-teatterin taiteellinen johtaja, joka on isännöinyt Serebrennikovin tuotantoja kiertueella.

Serebrennikov ja Moskovan kulttuuriosaston tiedottaja eivät vastanneet kommentointipyyntöihin.

Ostermeier sanoi pelkäävänsä, että Moskovan viranomaiset tuovat ulkopuolisen johtamaan Gogolia, ja että heidän valintansa muuttaisi sen “tylsäksi, turvalliseksi, tavanomaiseksi tilaksi”. Mutta Venäjän valtion tiedotusvälineet kertoivat tiistaina Aleksey Agranovich, näyttelijä ja ohjaaja yrityksen sisällä, ottaisi vastuun. Teatterin tiedottaja ei vastannut kommenttipyyntöön.

Teatterikriitikko Marina Davydova sanoi ennen Agranovichin nimittämistä sähköpostitse lähettämässään lausunnossa, että sisäinen ehdokas olisi paras ratkaisu, koska he pystyisivät “säilyttämään teatterin, sen ryhmän ja huipputason ohjelmiston”.

“Elämä on edelleen vilkasta täällä”, hän sanoi, “ja taiteelliset, luovat saavutukset ovat mahdollisia.”

Serebrennikovin Instagram-viestissä ei sanottu, mitä hän aikoi tehdä seuraavaksi, mutta se sisälsi viestin kollegoilleen Gogol-keskuksessa ja hänen monille faneilleen. “Yritä varmistaa, että teatteri pysyy elossa”, hän kirjoitti. “Tiedät mitä on tehtävä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *