Yllätys Afrikassa: Ilmansaasteet laskevat talouksien kasvaessa

LAGOS, Nigeria – Nopeasti kasvavien maiden ilmansaasteet lisääntyvät yleisesti voimakkaasti niiden väestön ja talouden kasvaessa. Mutta uusi tutkimus ilmanlaadusta Afrikassa julkaistiin maanantaina on havainnut päinvastoin: Yksi maanosan vilkkaimmista alueista on vähemmän saastunut.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin julkaisussa Proceedings of the Nationwide Academy of Sciences, todettiin, että vaarallisten typpioksidien, palamisen sivutuotteen, määrät Saharan eteläpuolisen Afrikan pohjoisosassa ovat laskeneet voimakkaasti, kun alueen varallisuus ja väestö ovat lisääntyneet.

“Perinteinen paradigma on, että keski- ja pienituloisten maiden kasvaessa näet usein enemmän päästöjä, ja nähdä erilainen liikerata on erittäin mielenkiintoista”, sanoi NASA Goddardin avaruustutkimusinstituutin tutkija Jonathan Hickman. tutkimuksen johtava kirjoittaja. “On mukavaa nähdä laskun tapahtuvan, kun odotat pilaantumisen lisääntyvän.”

Tutkijoiden mukaan syy on se, että teollisuuden ja liikenteen aiheuttaman pilaantumisen lisääntyminen tutkitulla alueella – Senegalista ja Norsunluurannikolta lännessä Etelä-Sudaniin, Ugandaan ja Kenian itään – näyttää kompensoivan maanviljelijöiden asettamien tulipalojen lukumäärä.

Vaikka se ei ole suuri teollisuuden saastuttaja Aasia ja Pohjois-Amerikka, Afrikka on jo pitkään ollut laaja biomassan polttamisen paikka kuivana kautena.

Kasvillisuuden polttamista pidetään halpana ja tehokkaana tapana puhdistaa maata istutuskautta valmisteltaessa, ja polttamisen etuna on mineraaliravinteiden pitäminen maaperässä. Mutta seuraukset ihmisten terveydelle ja ilmaston lämpenemiselle ovat mahdollisesti vakavia. Maanhoidon tulipalot voivat liittyä kaupunkialueiden pilaantumiseen aiheuttaa myrkyllistä ilmaa. Ja tulipalot päästävät ilmakehään planeettaa lämmittävää hiilidioksidia.

Harjapalot yleensä houkuttelevat kuvia hallitsemattomista loimuista paikoissa, kuten Australia tai Länsi Yhdysvallat, mutta Pohjois-Päiväntasaajan Afrikka on alue, jolla on maailman suurin biomassapalojen alue tutkijoiden mukaan noin 70 prosenttia maailman poltetusta maasta.

Uudessa tutkimuksessa NASA: n satelliittitietojen ja kuvien avulla mitattiin alueen ilmassa olevia vaarallisia kaasuja ja määritettiin palotrendit vuoden 2005, jolloin NASA: n tietueet alkoivat, ja vuoden 2017 välillä. Palokauden huipulla typpidioksidin tai NO2: n taso, haitallinen tieliikenteen ja muun fossiilisten polttoaineiden polttamisen tuottama kaasu, joka liittyy hengitysvaikeuksiin, kuten astmaan, laski ilmakehän alemmassa osassa 4,5 prosenttia.

Tämä lasku oli niin merkittävä, tohtori Hickman sanoi, että se johti epäpuhtauksien nettovähennykseen alueella.

Tulos on tärkeä, koska Afrikan kasvava väestö, tällä hetkellä 1,2 miljardia, mutta odotetaan ylittävän kaksi miljardia vuoteen 2040 mennessä, kaupungistuu nopeasti. Saastuminen on ylittänyt AIDSin johtava kuolinsyy mantereella. Mutta hallitukset asettavat taloudellisen kasvun usein etusijalle ympäristön suhteen, mikä tarkoittaa sitä vähän painotusta ilmanlaatutietojen keräämisestä tai puhtaan ilman politiikan toteuttamisesta.

Uusi tutkimus “tarjoaa tärkeän työkalun joidenkin näiden aukkojen täyttämiseen Afrikassa, jossa ilman pilaantumistutkimuksia on monella tasolla”, kertoo Keniassa toimiva ympäristötutkija Andriannah Mbandi, joka on yhteydessä Tukholman ympäristökeskukseen. “Olisi hienoa, jos tämän asiakirjan jatkotyö määrittäisi nämä tasot terveyden ja talouden mittareihin, mikä on hyödyllistä päättäjille.”

Vaikka tulipalot saattavat olla laskussa, saasteet kasvavat edelleen.

Fossiilisten polttoaineiden poltosta aiheutuvien päästöjen ennustetaan olevan nousta huomattavasti Afrikassa. Vuodesta 2015 huolimatta Afrikan unionin sitoumus vihreään energiaan, 80 prosenttia tuotetusta sähköstä mantereella on hiiltä tai muita fossiilisia polttoaineita. Yhä enemmän käytettyjä autoja tuodaan, joka lisää liikenteen päästöjä.

Tämä voi laukaista maanantaina tutkimuksessa havaitun positiivisen trendin kääntymisen erityisesti väkirikkaissa ja rikkaimmissa maissa, kuten Nigeriassa.

“Kun kasvatat bruttokansantuotetta, näet NO2: n määrän vähenemisen, mutta se noudatti tätä mallia useless tiettyyn pisteeseen”, Dr. Hickman sanoi, kuvaili ryhmän suorittamaa analyysiä ja mallisi rikkautta ja pilaantumista.

“Tämän BKT-mittarin korkeimmalla tasolla ilman pilaantumistaso oli melkein takaisin tasolle, jonka se oli, kun aloitimme”, hän sanoi. “Se viittaa siihen, että tämä näkemämme lasku todennäköisesti hidastuu ja saattaa kääntyä fossiilien lisääntyneen käytön seurauksena.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *