Vuoret, jää ja ilmastonmuutos: Resepti katastrofeille

Salamainen tulva, joka tappoi kymmeniä ihmisiä ja jätti satoja Himalajalla kadonneeksi Intian sunnuntai oli kaukana ensimmäisestä tällaisesta katastrofista, joka tapahtui maailman korkeiden vuorten jäätiköiden keskuudessa. Muuttuvassa ilmastossa maailmassa se ei ole viimeinen.

Jäätiköiden kutistuminen ja oheneminen on yksi dokumentoiduimmista merkeistä kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaman maapallon lämpenemisen vaikutuksista, sanovat tutkijat. Jääkauden vetäytyminen vuoristossa ympäri maailmaa on mitattu, joskus 100 jalan tai enemmän vuodessa. Himalajalla, joka on jäätynein vuorijono ja jossa on noin 600 miljardia tonnia jäätä, vetäytymisaste on kiihtynyt viimeisten neljän vuosikymmenen aikana.

Pitkällä aikavälillä on huolta mikä jäätikköjen menetys tarkoittaa miljardeja ihmisiä ympäri maailmaa, jotka luottavat ainakin osittain juomaveden, teollisuuden ja maatalouden veteen. Mutta terävämpi pelko on lähellä asuvien ihmisten turvallisuudesta.

Hävitty jää vapautuu vettä, ja Himalajalla, kuten muuallakin, osa tästä vedestä jää loukkuun järviin, kun se juoksee alas vuorenrinteitä, ja jäätiköt jättävät jälkeensä kiviset roskat. Koska koko jäätä on sulanut, seurauksena olevien järvien määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti Niissä olevan veden kokonaismäärä on kasvanut 50 prosenttia vuodesta 1990.

“Ilmastonmuutoksen, jonka uskomme 100 prosentin vakuudella, on oltava syy näiden järvien muodostumiseen ja lisääntymiseen”, kertoi Umesh Okay. Haritashya, joka tutkii jäätikkövaaroja Daytonin yliopistossa Ohiossa.

Jääjärvet ovat vakava vaara. Roskapato voi romahtaa veden painosta tai maanjäristyksestä; tai lumivyöry järven yläpuolella voi lähettää jäätä ja kallioita siihen. Kummassakin tapauksessa tulos voi olla äkillinen, katastrofaalinen vesipurkaus, joka voi pyyhkiä pois alavirran laaksoissa olevat yhteisöt ja infrastruktuurin.

Kuten tiedetään, purkautuneita tulvia on esiintynyt koko historian ajan. Uttarakhandissa vuoden 2013 puhkeaminen johti tulviin, tuhosi kyliä ja tappoi useita tuhansia ihmisiä. Muualla niemimaalla, vuonna 1929 esiintyneet vuoristopurkaukset koskettivat Indus-jokea lähes 500 mailin päässä. Andien alueella Perussa jäätiköihin liittyvät tulvat ovat tappaneet arviolta 30000 ihmistä 1940-luvulta lähtien.

Sveitsissä ja joissakin muissa maissa insinöörit ovat rakentaneet sifoneja järvien tyhjentämiseksi, jotka aiheuttavat erityisiä uhkia yhteisöille tai infrastruktuurille. Mutta maailmanlaajuisesti tällaisia ​​hankkeita on vähän ja kaukana, ja jääjärvien määrän kasvu on hukkua.

Nousevat lämpötilat vaikuttavat kuitenkin enemmän kuin jäätiköt. Vuorenrinteillä kalliomurtumiin jääneen jään sulaminen ja jäädyttäminen voi aiheuttaa rinteiden epävakauden ja alttiuden romahtaa.

“Näemme yhä enemmän korkeilla vuorilla tapauksia, joissa kallio ja vuoret eivät ole niin vakaita kuin olisimme ajatelleet”, kertoi Dan Shugar, geomorfologi Calgaryn yliopistosta Kanadasta.

Vaikka on liian aikaista yhdistää Uttarakhandin katastrofi suoraan ilmastonmuutokseen, jään sulamisesta johtuva epävakauttaminen on saattanut olla vastuussa.

Vaikka Intian hallitus väitti, että jokeen kaatunut ja tulvan aiheuttanut lumivyöry johtui jäätikön “poikimisesta” tai rikkoutumisesta korkeilla korkeuksilla, tutkijat, jotka analysoivat ennen katastrofia ja sen jälkeen satelliittikuvia, sanoivat yhtä korkea kallion kaltevuus oli todennäköisempi syy.

Dave Petley, innovaatiojohtaja Sheffieldin yliopistossa Isossa-Britanniassa, joka on pitkään tutkinut maanvyörymiä, sanoi, että tällaiset rinteet sisältävät usein paljon kalliomurtumia ja jää toimii kuin liima, joka pitää ne yhdessä. “Ilmaston lämmetessä tämä jää heikkenee kesällä”, hän sanoi. “Kivimassasta tulee niin heikko, koska yhdessä pysyvää liimaa ei enää ole.”

Yksi mysteeri on kaiken veden aiheuttama tulva, joka yhdessä sedimentin kanssa muodosti mutaseinän, joka kulki Rishiganga-jokea pitkin, pyyhkäisi talot ja ihmiset pois ja jätti kaksi vesivoimalaa raunioiksi.

Monet tutkijat ajattelivat aluksi, että tällaisen valtavan määrän vettä on oltava seurausta purkautuneesta tulvasta. Mutta katastrofia edeltävistä satelliittikuvista ei löytynyt merkkejä suurista järvistä.

Tohtori Petley sanoi, että oli todennäköistä, että kallio – joka oli todennäköisesti luokkaa kymmeniä miljoonia kuutiometriä roskia – iski jäätikköä ja pirstaloi sen. “Nämä rock-lumivyöryt ovat erittäin energisiä ja kaoottisia”, hän sanoi.

Mikä nyt oli rock-ice-lumivyöry, jatkoi alamäkeen, mikä tuotti valtavaa lämpöä kitkasta samalla tavalla. Tämä lämpö sulatti todennäköisesti suuren osan jäästä. “Siitä luultavasti kaikki vesi tuli”, hän sanoi.

Alueen raskas lumipeite, josta osa oli alkanut sulaa katastrofia edeltävinä päivinä, on myös saattanut vaikuttaa, joidenkin tutkijoiden mukaan.

Lisäksi kun tämä kiven ja nyt sulavan jään massa saavutti laakson pohjan, se todennäköisesti kohdasi valtavia määriä maanvyörymän kerrostamia sedimenttejä vuonna 2016, joiden arvet näkyvät satelliittikuvissa. Se sedimentti olisi sekoittunut tulevan roskan kanssa, mikä pahentaisi tulvien vaikutusta.

“Sen perusteella, mitä olen nähnyt, tapahtumaketju on voinut aloittaa vuonna 2016”, kertoi Mylène Jacquemart, jäätikötutkija Coloradon yliopistosta.

Ja vaikka tämä tapahtumaketju saattaa tuntua kertaluonteiselta tapahtumalta, se ei ole, tohtori Jacquemart sanoi. Chilen Santa Lucían kylää iskeytynyt tappava vuoden 2017 mudamäki seurasi samanlaista mallia, hän sanoi.

“Ei ole, että emme ole koskaan ennen nähneet mitään tällaista”, hän sanoi.

Tulvat ja sulavien rinteiden romahtaminen eivät ole ainoat jäätikköön liittyvät ilmastonmuutokseen liittyvät vaarat. Jäätikkö on jääjoki, ja jää toimii tukikohtana rinteille molemmin puolin. Kun jäätikkö vetäytyy ja ohenee, nämä rinteet menettävät tukensa. Tuloksena voi olla äkillinen romahdus ja jääkivien lumivyöry, kun rinnejätteet osuvat jäätikköön.

Tutkijat antoivat viime vuonna hälytyksen tällaisen katastrofin mahdollisuudesta Alaskan prinssi William Soundissa, lähellä Anchoragea. Mailin pituinen rinne pitkin vuonoa oli menettänyt suurimman osan tuestaan ​​vetäytyvän jään takia, mikä lisäsi maanvyörymisen vaaraa vuonolle. Tuloksena oleva äkillinen tsunami voi olla tappava kaikille alueen metsästäjille tai kalastusaluksille ja voi tuhota rannikkokylät.

Jäätiköiden nopeampi sulaminen saa myös jotkut jäätiköt virtaamaan nopeammin, koska sula vesi toimii voiteluaineena jään ja sen alla olevan kiven välillä. Joissakin tapauksissa ne ovat virtaaneet niin nopeasti, että jäätikön etuosa useless rikkoutuu odottamattomasti, tohtori Jacquemart sanoi.

Kaksi tällaista irtautumista tapahtui kahden kuukauden kuluessa toisistaan ​​vuonna 2016 Tiibetin Aru-vuoristossa, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *