Verilöylystä metsässä tulee testi Puolan sodankäynnin syyllisyydestä

MALINOWO, Puola – Metsästä tämän pienen kylän reunalla Itä-Puolassa kaukainen ja enimmäkseen unohdettu paikallinen kauhu kaikuu laajasti. Se on heittänyt lavan yli 30 kyläläisen, jotka asuvat lähellä, pääsivät Varsovan oikeussaliin ja säteilevät nyt ahdistusta ympäri maailmaa holokaustin historian uudelleenkirjoittamisen vuoksi.

Tapaus juontaa juurensa Puolan natsien miehitykseen toisen maailmansodan aikana, jolloin kauhistuneet juutalaiset turvautuivat metsään, ja viimeisessä puolalaisessa holokaustitutkimuksessa mainitun eloonjääneen mukaan heidät murhattiin siellä sodan ajan Malinowon kaupunginjohtajan jälkeen. puolalainen, kertoi natseille piilopaikastaan.

Tuo kauhu on kuitenkin nyt noussut uudelleen esiin ja herättänyt kunnianloukkaushakemuksen kahdelle tutkijalle, jotka muokkaivat tutkimusta ja joita syytetään kauan kuolleen pormestarin ja puolalaisen kansan kunnian loukkaamisesta. Tuomion asiassa, jonka pormestarin vanhempi veljentytär nosti Puolan hallituksen osittain rahoittamien elinten tuella, odotetaan olevan tiistaina.

Loukkaustoiminnan kohteina ovat Jan Grabowski, puola-kanadalainen historian professori Ottawan yliopistossa ja Barbara Engelking, historioitsija Puolan holokaustitutkimuskeskuksessa. Yhdessä he toimittivat 1 700 sivun 2018 tutkimuksen “Ilta ilman loppua” -tutkimuksen yksittäisten puolalaisten roolista natsimurhien avustamisessa.

“Normaalissa maailmassa tämä tapaus olisi hylätty kauan sitten”, professori Grabowski sanoi haastattelussa. “Mutta Puolaa ei voida enää pitää normaalina demokratiana”, hän lisäsi ja syytti hallitsevaa Lakia ja Oikeus -puoluetta “historian takaisinhankinnan” aloittamisesta keskittymällä Puolan omiin kärsimyksiin sodan aikana ja vähätellen sen osallisuutta natseihin kohdistuvissa juutalaisiin kohdistuvissa rikoksissa.

Puolan hallitus kiistää osallistumisensa kunnianloukkaustapaukseen. Mutta se auttoi mahdollistamaan lain muuttamisen vuonna 2020 luopumaan oikeudenkäyntikuluista kaikissa tapauksissa, jotka liittyvät “Puolan kansan taisteluun natsismia ja kommunismia vastaan”.

Merkkinä siitä, että kunnianosoitus ei ole yksittäinen tapaus, Itä-Puolan poliisi kutsui äskettäin juutalaisten elämää käsittelevän verkkosivuston toimittajan kysymään, miksi hän oli “loukannut puolalaista kansaa” kirjoittamalla, että “Puolan osallistuminen soaan on historiallinen tosiasia.”

Ennen kuin natsi-Saksa ja Neuvostoliitto hyökkäsivät siihen vuonna 1939, Puolassa oli Euroopan suurin juutalainen väestö. Kun sota laajeni ja Hitler kääntyi entisen Neuvostoliiton liittolaisensa puoleen, valloitetuista Puolan maista tuli natsien lopullisen ratkaisun painopiste. Puolassa murhattiin noin kolme miljoonaa juutalaista – puolet Euroopassa surmatusta kokonaismäärästä, enimmäkseen Auschwitzin kaltaisissa kuolemanleireissä. ja Treblinka.

Mutta Puola ei koskaan perustanut kollaboratiivista hallitusta ja on ylpeä siitä ennätys kovaa vastustusta natseille.

Tämä ylpeys on kuitenkin saavuttanut aggressiivisen, suvaitsemattoman reunan sen jälkeen, kun Laki ja oikeus -puolue otti vallan vuonna 2015. Se on pyrkinyt kriminalisoimaan kaikki Puolan sodan sankaruuden kyseenalaistamiset ja kaatamaan rahaa tutkimusryhmiin ja museoprojekteihin, jotka esittävät Puolaa Euroopan ikuisena ja täysin moitteeton uhri, ”valtioiden Kristus”, jonka ulkomaiset voimat ovat ristiinnaulitse.

64-vuotias Malinowossa asuva Walentyna Golaszewska kertoi kasvaneensa kuulemalla tarinoita siitä, kuinka hänen isovanhempansa olivat vieneet ruokaa metsässä piileville juutalaisille. Hän oli järkyttynyt saadessaan tietää, että silloista pormestaria Edward Malinowskia on nyt syytetty heidän murhansa avusta.

Luulin, että tämä koko asia olisi mennyt pois isoisäni sukupolven kanssa. Kaikki tapahtui yli 70 vuotta sitten, ja kaikki ovat nyt kuolleet. Kukaan meistä ei voi todella tietää totuutta ”, hän sanoi.

Hän tilasi äskettäin kopion professori Grabowskin laatimasta tutkimuksesta, koska hän halusi oppia lisää tapahtumista, joita perheen legenda ja kyläjuorut ovat peittäneet niin monen vuoden ajan.

“On hyvin vaikea selittää, miksi yksi henkilö auttaa ja toinen tappaa”, hän sanoi.

Myös hänen on vaikea selittää, miksi sota-ajan pormestarin veljentytär Filomena Leszczynska oli päättänyt haastaa professori Grabowskin ja rouva Engelkingin kunnianloukkauksesta ja noin 27 000 dollarin vahingoista.

Veljentytär, joka on lähes sokea ja asuu kylän laidalla perheensä maatilan vieressä, kieltäytyi haastattelemasta. Nuori sukulainen sanoi olevansa liian sairas puhumaan.

Professori Grabowski ja hänen kannattajansa uskoivat tapauksen alkaneen lähellä hallitusta olevista nationalistisista ryhmistä, kuten Puolan liitto kunnianloukkausta vastaan, joka saa rahoitusta valtiolta.

Puheen haastattelussa kunnianloukkausliigan johtaja Maciej Swirski kiisti toimimasta valtion tai Laki ja oikeus -puolueen puolesta. Mutta hän myönsi auttaneensa panemaan vireille herjausta koskevan asian. Hän kertoi matkustaneensa Malinowoon ja kertoi Leszczynskalle löytäneensä kirjassa virheitä, mikä osoitti hänen setänsä olevan pahanlaatuinen.

Herra Swirski kertoi, että hänen organisaationsa oli kerännyt rahaa yksityisiltä lahjoittajilta Leszczynskan lakimiehille ja hänen kanteensa rahoittamiseksi.

Saarnaa koskevassa valituksessa väitetään, että tutkijat tahrasivat sodankäynnin pormestarin vahingollisesti murhaajaksi, kun hän oli ”piilottanut juutalaisia ​​ja tehnyt tämän aivan epäitsekkäästi”. Hänen veljentytär oli valituksen mukaan “erittäin loukkaantunut” ja halusi pitää “sankarillisen setänsä muiston hengissä”.

Toiminnan kriitikot pitävät sitä taisteluna itsenäisen historiallisen stipendin hiljentämiseksi. Israelin holokaustimuistomerkki ja -tutkimuskeskus Yad Vashem tuomitsi sen “vakavaksi hyökkäykseksi vapaata ja avointa tutkimusta vastaan” ja sanoi, että oli “mahdotonta hyväksyä” asettaa rajoituksia akateemiselle tutkimukselle “oikeudellisen tai poliittisen painostuksen kautta”.

Professori Grabowski myönsi, että tutkimus oli virheellinen yhdistämällä kahden entisen Malinowon kaupunginjohtajan, joilla oli sama nimi, Edward Malinowski, historiaa. Mutta hänen mukaansa tämä virhe nosti Leszczynskan setän parempaan valoon, koska se johti hänen nuoremman nimimiehensä ystävällisyyteen juutalaisia ​​kohtaan.

Vuonna 2012, vähän ennen kuolemaansa, juutalaiset ryhmät kutsuivat nuoremman Edward Malinowskin osallistumaan seremoniaan Malinowon metsässä, jossa paljastettiin Daavidin tähdellä koristeltu kivimuistomerkki.

“Sota päättyi 75 vuotta sitten, mutta se elää edelleen luissamme. Se kestää ikuisesti ”, herra Malinowskin poika Zygmunt muisteli lauantaina vierailullaan muistomerkillä.

Hänen mukaansa Puolan tulisi tunnistaa, että juutalaisia ​​ei tappanut useless natsit. Mutta Itä-Puolassa “puolalaiset kärsivät yhtä paljon kuin juutalaiset”, hän sanoi.

Loukkaustapaus on saanut laajaa suotuisaa esitystä Laki ja oikeus -puolueen valvomilta tiedotusvälineiltä, ​​ja tapauksen keskipisteen kirja on tuominnut Kansallisen muistamisen instituutti, valtion elin, joka on johtanut pyrkimyksiä pitää historiaa kapealla , isänmaallinen polku. Instituutilla on syyttäjän valtuudet panna täytäntöön vuodesta 2018 lähtien ollut virallinen tehtävä, joka sisältää “Puolan tasavallan ja Puolan kansan maineen suojelemisen”.

Se, että puolalaiset kärsivät kauhistuttavasti natsien miehityksessä ja joskus auttoivat juutalaisia, on todistettu tosiasia, sanoi Israelin Yad Vashemin vanhempi historioitsija David Silberklang.

“Yksikään tutkija, jolla ei ole valtakirjoja, ei sanoisi, että Puola oli paha, että Puola oli täysin välinpitämätön juutalaisten kohtaloille”, herra Silberklang sanoi puhelinhaastattelussa. “Se oli selvästi hyvin monimutkainen tilanne.”

Yad Vashemin luokittelemista kansojen vanhurskaiksi luokittelemista 27 712 ihmisestä – ei-juutalaiset, jotka ottivat suuria riskejä pelastaakseen juutalaisia ​​holokaustin aikana – yli 7000 on puolalaisia, paljon enemmän kuin missään muussa maassa.

Puolalaista sankaruutta esiintyi kuitenkin rinnakkain joskus hirvittävien väkivaltaisuuksien kanssa. Tosiasia, että Laki ja oikeus -puolue ja nationalistiset asut ovat taistelleet hämärtää. Yhdessä jakso heinäkuussa 1941, kyläläiset Jedwabnessa Varsovasta koilliseen lukitsivat yli 300 juutalaista, joiden naapurit olivat aiemmin asuneet rauhanomaisesti, navetassa ja sytyttivät sen polttamaan kaikki.

Hallitus aiheutti kansainvälistä suuttumusta vuonna 2018, kun se käyttöön otettua lainsäädäntöä että olisi ollut rikos syyttää Puolan kansaa osallisuudesta holokaustissa. Laki muutettiin korvaamaan rikosoikeudelliset seuraamukset lievemmillä siviilioikeudellisilla seuraamuksilla.

Professori Grabowskia ja rouva Engelkingiä vastaan ​​nostettu kunnianosoitus on kuitenkin herättänyt huolta siitä, että hallitus ja sen liittolaiset ovat nyt hyökkäävät sen sijaan, että olisivat luopuneet syylistä vapaan, isänmaallisen model historiasta.

“Käynnissä on koordinoitu kampanja historian muuttamiseksi hallitukselle mukavalla tavalla”, sanoi Yad Vashemin historioitsija Silberklang.

Malinowon nykyinen pormestari Grzegorz Zaremba, maidontuottaja, kertoi saaneensa tiedon viime kuussa tapahtuneista murhista.

“Yhtäkkiä kaikki puhuivat pienestä kylästä”, herra Zaremba sanoi. “Mutta kukaan ei todellakaan tiedä totuutta siitä, mitä täällä tapahtui. Ne, jotka tekevät, ovat kaikki kuolleita. “

Anatol Magdziarz osallistui raportointiin Varsovasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *