Kuinka Geng Xiaonan Ran Afoul Kiinan kommunistisesta puolueesta

Kuten monet kiinalaiset yrittäjät, Geng Xiaonan löysi tilan ansaita pieni omaisuus – hänen tapauksessaan julkaisemalla kirjoja ruoanlaitosta, terveydestä ja elämäntavoista.

Mutta toisin kuin monet kiinalaiset yrittäjät, hän sekoitti puolueen kriitikoiden kanssa järjestämällä illallisia ja salongeja, jotka toivat yhteen liberaaleja älymystöjä, eläkkeellä olevia virkamiehiä ja pitkäaikaiset toisinajattelijat.

Rouva Gengin on määrä olla tiistaina Pekingissä ja saattaa viettää vuosia vankilassa tukestaan ​​niille, jotka ovat ristiriidassa Kiinan syvenevän autoritaarisuuden kanssa, sanovat hänen kannattajansa. Häntä ja hänen aviomiehensä Qin Zheniä on syytetty kustantamoonsa liittyvästä laittomasta liiketoiminnasta. Ystävät ja tarkkailijat väittävät, että hänen todellinen rikkomuksensa hallituksen silmissä oli harhautumassa liiketoiminnasta myötätuntoiseksi kommunistisen puolueen vallan kriitikoille.

Neiti Geng, 46, joutui kasvavan valvonnan kohteeksi viime vuonna, kun hän hyppäsi puolustamaan Xu Zhangrun, lakimiesprofessori Pekingissä, joka keskeytettiin julkaisemisen jälkeen esseitä, jotka kritisoivat puoluetta ja sen huippujohtajaa Xi Jinpingiä.

“Tämä on yksinkertaisesti poliittista vainoa”, sanoi Pekingin keskuspuolikoulun entinen professori Cai Xia, joka kertoi olevansa ystäviä rouva Gengin kanssa noin kahdeksan vuotta. Cai on muuttanut Yhdysvaltoihin, missä hän on tuominnut Kiinan kommunistisen puolueen syvenevää autoritaarisuutta.

“Se on valikoiva täytäntöönpanojärjestelmä”, Cai lisäsi. “He voivat keksiä mitä haluavat, kun haluavat lyödä sinulle rikoksen.”

Neiti Geng on viimeisin joukko kourallisia kiinalaisia ​​yrittäjiä, jotka on pidätetty tai vangittu viime vuodesta, kun puolue vetää tiukemman linjan liikemiehille, joita se pitää Pekingin hallinnon haastajina.

Syyskuussa viranomaiset tuomitsi Ren Zhiqiangin, eläkkeellä oleva kiinteistömagnaatti, joka kritisoi herra Xin pandemian käsittelyä, 18 vuoteen vankeuteen oksastamisesta ja vallan väärinkäytöksistä. Marraskuussa poliisi Hebein maakunnassa, lähellä Pekingiä, pidätetty Solar Dawu, maataloustuotteiden yrittäjä, joka on vaatinut taloudellista ja poliittista vapauttamista ja on pitkään kannattanut paikallisten virkamiesten kanssa.

Viime vuoden lopulla viranomaiset tuomitsivat puolueen kriittisiä sosiaalisen median viestejä jakaneelle liikemiehelle Li Huaiqingille 20 vuotta vankilaa petoksesta, kiristämisestä ja “valtion vallan kumoamisesta”.

”Nykyään ideologiset asiat ovat murskattu; kukaan ei usko heihin “, Tsinghuan yliopiston professori Guo Yuhua, joka on ollut ystäviä Ms Gengin kanssa vuosia, sanoi puhelimitse. “Mutta nyt, kun tosiasiallisesti ideologinen sääntö on epäonnistunut, he voivat myös käyttää taloudellisia rangaistuksia ja rikoksia tuomitakseen sinut.”

Suurin osa kiinalaisista liikemiehistä hyväksyy puolueen säännön – huolimatta veroja, palkkioita ja sekaantuvia virkamiehiä koskevista valituksista – ja monet ovat puolueen jäseniä. Useless harvat uhkaavat virallista vihaa avustamalla tai sekoittamalla hallituksen kriitikkoja.

Mutta suurempi joukko yrittäjiä on huolissaan varallisuudestaan ​​ja turvallisuudestaan ​​sellaisen järjestelmän avulla, joka antaa puolueen virkamiehille niin paljon valtaa. Puolue puolestaan ​​huolestuu maan yrittäjien pitkäaikaisesta uskollisuudesta, sanoi Pekingin riippumaton poliittinen analyytikko Wu Qiang. Nämä viralliset huolet, hän lisäsi, näyttivät voimistuvan sen jälkeen, kun demokratiaa kannattavat mielenosoitukset Hongkongissa vuonna 2019, kun jotkut entisen Britannian siirtomaa-alueen omistajat tukivat mielenosoituksia.

“Kiinan tuleva taloudellinen kehitys riippuu yrittäjistä”, Wu sanoi. “Mutta niin kauan kuin olet liike-elämässä, puolue voi aina käyttää taloudellista rikollisuutta viemään sinut alas.”

Neiti Geng ja herra Qin menestyivät julkaisemisessa huolimatta puolueen tiukasta kirjojen valvonnasta tunnistamalla aiheita, jotka myisivät hyvin ilman virallisia rajoja.

Heidän menestyksekkäisiin nimikkeisiinsä sisältyivät “Rakastu kotiruokiin” ja “Neljän viikon joogapainonpudotussuunnitelma”, ja Geng esiintyi usein yritysfoorumeilla isäntänä ja valmiina, urbaanina menestyksen esimerkkinä.

Mutta samalla kun muut yrittäjät vetäytyivät politiikasta, Geng yritti antaa kriittisille äänille foorumin. Hän isännöi juhlia entisille virkamiehille, jotka olivat vangittuina tai jotka eivät olleet puolueen suosiossa viime vuosikymmeninä. Hän järjesti a sarja online-haastatteluja liberaalien tutkijoiden kanssa, mikä hänen ystäviensä mukaan katkesi, kun viranomaiset varoittivat häntä. Ystävät sanoivat, että hänen aviomiehensä, herra Qin, ei ollut osallisena tällaisessa toiminnassa, vaikka hänet onkin kiinni talousrikollisuuden syytöksissä.

Poliittisen keskustelun tila on supistunut viime vuosina, kun herra Xi on kiristänyt yhteiskunnan kahleita. Johtaja on toistuvasti korostanut valtion sektorin ohjaavaa roolia, ja puolue on myös varoittanut yksityisiä yrittäjiä siitä, että heidän on pysyttävä uskollisina.

Kiinan kommunistinen puolue otti syyskuussa käyttöön uudet säännöt, joiden tarkoituksena oli tiivistää suhteita kapitalistisiin yrityksiin ja valvoa niitä. “Yhdistä yksityisen sektorin jäsenet puolueen ympärille ja edistä paremmin yksityisen talouden tervettä kehitystä”, Xi sanoi ohjeet virkamiehille julkaistu tuolloin.

Silti rouva Geng on saattanut pysyä laillisesti vahingoittumattomana lukuun ottamatta hänen voimakasta tukeaan professori Xulle, suorapuheiselle lakikouluttajalle. Tsinghuan yliopisto keskeytti hänet opetuksesta ja tutkimuksesta vuonna 2019 sen jälkeen, kun hän oli julkaissut sarjan esseitä tuomitsi Kiinan drakonisen käännöksen Mr. Xi.

Viime vuoden heinäkuussa poliisi Pekingissä pidätti häntä muutaman päivän ja sanoi, että häntä epäiltiin prostituoitujen houkuttelusta – syytöksen, jonka professori Xu on kutsunut perusteettomaksi yritykseksi herjata mainettaan. Noin samaan aikaan Tsinghua erotti hänet.

Neiti Geng lähti professori Xun puolustukseen ja välitti tietoa hänen katoamisestaan. Pian sen jälkeen neiti Geng huomasi, että häntä seurattiin. Hän palkkasi asianajajan edustamaan häntä, jos hänet pidätettäisiin.

“Viranomaisten teurastajaveitsi voi pudota milloin tahansa”, rouva Geng sanoi haastattelu heinäkuussa Radio Free Asia -yhtiön kanssa selittäessään tukensa professori Xulle. “He kaikki sanovat, että minulla on myös suuri vaara, ja kaikenlaiset ennusteet ovat jättäneet minut tuntemaan saman.”

Neiti Geng ja hänen miehensä pidätettiin Pekingissä syyskuussa, ja siellä poliisi sanoi myöhemmin, että paria epäiltiin kirjojen julkaisemisesta ilman asianmukaista lupaa. Neiti Gengin asianajaja Shang Baojun, sanoi Viime vuonna syytteeseen liittyi tuhansia keittokirjoja, joiden tutkijoiden mukaan puuttui asianmukainen lisensointi. Hänen ystävät ovat sanoneet että pariskunnan oli määrä olla oikeudenkäynnissä tiistaina.

Pekingin Haidianin piirin syyttäjänviraston ja tuomioistuimen virkamiehet kieltäytyivät vastaamasta tapausta koskeviin kysymyksiin tai ilmoittamasta, jatkuuko oikeudenkäynti. Oli epäselvää, olivatko hänen ja hänen aviomiehensä syytökset muuttuneet.

Päiviä ennen rouva Gengin oikeudenkäynnin alkamista herra Shang sanoi, ettei hän enää edusta häntä eikä voinut kommentoida miksi. Cai ja kannattajat sanoivat, että Geng näytti joutuneen vaihtamaan lakimiehiä, toivoen voivansa voittaa kevyemmän rangaistuksen. Kiinan lain mukaan laittomasta liiketoiminnasta annetuista tuomioista seuraa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus sekä ankarat taloudelliset sakot.

“Gengistä on tullut malli”, sanoi Pekingin historioitsija ja eläkkeellä oleva liikemies Zhang Lifan. Hän mainitsi kiinalaisen sanonnan: “Kanan tappaminen pelottaa apinoita, varoittaen muita olemaan jäljittelemättä häntä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *