Bidenin hallinto siirtyy YK: n ihmisoikeusneuvostoon

WASHINGTON – Bidenin hallinto siirtyy maanantaina palatakseen takaisin Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusneuvostoon, melkein kolme vuotta sen jälkeen, kun presidentti Donald J. Trump vetäytyi Yhdysvalloista, kertoi sunnuntaina korkea ulkoministeriön virkamies.

Valtiosihteeri Antony J. Blinken aikoo ilmoittaa, että Yhdysvallat “ottaa uudelleen yhteyttä neuvostoon tarkkailijana”, virkamies sanoi. “Aiomme tehdä niin tietäen, että tehokkain tapa uudistaa ja parantaa neuvostoa on toimia sen kanssa periaatteellisesti.”

Mr. Trump erosi maailman tärkeimmän ihmisoikeuslaitoksen neuvostosta vuonna 2018 sen vuoksi, mitä hän ja hänen liittolaisensa kutsuivat epäoikeudenmukaiseksi Israelin kohdistamiseksi. Lähtö teki Yhdysvalloista ensimmäisen vapaaehtoisen maan.

Presidentti Biden lupasi presidenttikampanjan aikana liittyä uudelleen neuvostoon ja auttaa uudistamaan. Mutta näin tekeminen aiheuttaa todennäköisesti poliittisen takaiskun: Trumpin liittolaiset ovat varoittaneet, että liittyminen uudelleenkäyttöön antaisi elimelle mahdollisuuden jatkaa sivuuttamista neuvoston jäsenten, kuten Saudi-Arabian, Kiinan ja Venäjän, ihmisoikeusloukkauksiin.

Nikki R.Haley, joka oli Yhdysvaltain suurlähettiläs Yhdistyneissä Kansakunnissa, kun Trump vetäytyi neuvostosta, on kutsunut sitä “poliittisen puolueellisuuden altaaksi” ja varoittanut liittymästä uudelleen.

“Jos Biden liittyy uudelleen neuvostoon, jonka jäsenyyteen kuuluvat diktaattorijärjestelmät ja jotkut maailman pahimmista ihmisoikeusloukkaajista”, Haley kirjoitti Twitterissä viime kuussa, “se lentää taistelussa ihmisoikeuksien puolesta.”

Yhdysvallat palaa neuvostoon äänestämättömänä tarkkailijana, ja täysjäsenyys arvioidaan myöhemmin tänä vuonna. Liike, Related Press on aiemmin ilmoittanut, tulee aikaan, jolloin kansakunnat, joita kritisoidaan laajasti ihmisoikeusloukkauksista, ovat yrittäneet vaikuttaa siihen, miten neuvosto arvioi väärinkäytöksiä. Kiina, Kuuba, Eritrea, Venäjä ja Venezuela ovat kaikki jäseniä.

Samaan aikaan neuvoston kriitikot ovat jo pitkään syyttäneet sitä toimintahäiriöistä ja sormien sulkemisesta joidenkin jäsenten väärinkäytöksiin rankaisemalla toisia. Viime viikolla 40 huonekunnan republikaania allekirjoitti kirjeen, jossa Bideniä kehotettiin miettimään uudelleen liittymistä, sanomalla, että neuvosto kohdisti “suhteettomasti” Israelia muihin jäseniin nähden.

“Israel on ainoa maa, joka on pysyvä asia neuvoston asialistalla”, kirje lukea. “Viime vuonna ihmisoikeusneuvoston 43. istunto hyväksyi viisi päätöslauselmaa, joissa tuomittiin Israel, ja useless yksi kohdistettiin Iraniin, Syyriaan ja Pohjois-Koreaan.”

On merkkejä siitä, että neuvosto ryhtyy toimiin muutoksen tekemiseksi yksin. Tammikuussa Fidži, kansakunta, jolla on edistyneitä ihmisoikeuksia, voitti presidentinvaalit, mikä antaa merkittävän vaikutuksen ryhmän prioriteettien asettamiseen.

Fidži on viime vuosina tukenut raportteja väärinkäytöksiä Venezuelassa, Valko-Venäjä, Syyria ja Jemen, samalla kun kohtaavat muiden jäsenten, myös Kiinan, vastustuksen.

Bidenin hallinto muotoilee päätöksensä keinona nopeuttaa näitä muutoksia ja liittyä uudelleen globaaliin yhteisöön, jonka herra Trump laajalti vältteli virassa ollessaan. Ensimmäisten viikkojensa aikana Biden on liittynyt uudelleen Pariisin ilmastosopimukseen ja Maailman terveysjärjestöön, jotka ovat entisen presidentin kaksi usein tavoitetta.

“Tiedämme, että neuvostolla on potentiaalia olla tärkeä foorumi niille, jotka taistelevat tyranniaa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan ​​ympäri maailmaa”, ulkoministeriön virkamies sanoi lausunnossaan. “Läsnä ollessa pöydässä pyrimme uudistamaan sitä ja varmistamaan, että se voi hyödyntää tämän potentiaalin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *