YK: n ensimmäinen feministi Margaret C.Snyder kuoli 91-vuotiaana

“Yritimme saada aikaan paradigman muutoksen naisista äideihin katsomisesta naisiin ja heidän taloudelliseen toimintaansa”, kertoi Thelma Awori, YK: n entinen apulaispääsihteeri, joka teki tiivistä yhteistyötä tri Snyderin kanssa. “Peg otti sen ja laajensi sitä.”

Yksi hänen ensimmäisistä apurahoistaan ​​myönnettiin Kenian vihreän vyön liikkeelle, joka on metsäkadon vastainen aloite Wangari Maathai, joka voitti vuonna 2004 Nobelin rauhanpalkinnon osittain tästä työstä. Tohtori Snyder ja rouva Maathai pysyivät läheisinä ystävinä – aina kun rouva Maathai tuli New Yorkiin, hän yöpyi tohtori Snyderin tilavassa, valoisassa huoneistossa Mitchell Placella Manhattanilla, aivan YK: n pohjoispuolella, ja tohtori Snyder isännöi hääjuhlat tyttärelleen Wanjiralle.

Kun hän jäi eläkkeelle Yhdistyneistä Kansakunnista vuonna 1989, Dr.Snyder oli Fulbright-tutkija Ugandassa ja vieraileva stipendiaatti Princetonin julkisten ja kansainvälisten asioiden koulussa. Hän kirjoitti tai kirjoitti myös kolme kirjaa naisten taloudellisesta kehityksestä Afrikassa.

Mutta ehkä hänen tärkein eläkkeelle siirtymisensä jälkeen oli neuvonantaja ja puolestapuhuja useille naisaktivisteille ja -järjestöille, joista monet hän isännöi asunnossaan. Siellä hän auttoi vuonna 2006 järjestämään Sirleaf Market Ladies Fund -ohjelmaa, joka on tarkoitettu markkinoiden jälleenrakentamiseen sodan runtelemassa Liberiassa, nimeltään maan ensimmäinen naispuolinen presidentti Sirleaf.

Kaikesta uramenestyksestään tohtori Snyder oli jatkuvassa ristiriidassa YK: n vakiintuneiden etujen kanssa, koska hän oli nainen ja koska hänen lähestymistavansa kehitykseen haastoi tapoja, joilla monet hänen kollegansa olivat tottuneet tekemään asioita. Byrokraattisen sabotaasin riski oli aina olemassa: Kerran tohtori Snyder ja hänen tiiminsä palasivat matkalta havaitsemaan, että heidän toimistonsa oli siirretty toiseen rakennukseen huoneeseen, jossa ei ollut yhtä puhelinlinjaa.

Mutta hän voisi lohduttaa pitkään katsottuna: Vuoteen 2021 mennessä naiset muodostavat merkittävän osan YK: n ammattihenkilöstöstä, ja naiskysymykset, mukaan lukien kehitys, ovat edelleen yksi järjestön painopisteistä.

“Kaikkien hallinnollisten kysymysten kautta meille muistutettiin, että köyhimpien naisten voimaannuttaminen oli uhkaa joillekin korkean tason ja voimakkaille ihmisille”, hän kirjoitti vuonna 2020. “He voisivat liikuttaa meitä, mutta eivät pystyneet estämään meitä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *