Entinen Ugandan armeijan komentaja tuomitaan sotarikoksista

Entinen Ugandan kapinallinen, jonka pahamaineinen Herran vastarinta-armeija sieppasi lapsena ja myöhemmin nousi miliisin komentajaksi, tuomittiin torneissa Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Vastaaja Dominic Ongwen oli 9-vuotias matkalla kyläkouluun kesällä 1988, kun aseistetut LRA-taistelijat tarttuivat häneen ja henkivät hänet leiriinsä, jossa häntä hakattiin, uhkailtiin ja koulutettiin lapsena sotilas.

Nyt 40-vuotiaana hän joutuu elinkautiseen vankeuteen syytteistä, joihin kuuluvat raiskaus, pakkoavioliitot, kidutus, orjuuttaminen ja useita murhia. Hänen tapauksensa on kiihdyttänyt keskustelua asianajajien ja kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden keskuudessa, koska nuori herra Ongwen joutui samojen rikosten uhriksi, joista häntä syytettiin.

Hän on ensimmäinen oikeudenkäynti Herran vastarinta-armeijan ylimmälle komentajalle, ryhmälle, joka järjesti väkivaltaisen kampanjan Ugandassa ja useissa naapurimaissa 1980-luvun puolivälistä aina muutama vuosi sitten. Tapaus toi esiin runsaasti yksityiskohtia siitä, kuinka taistelijat brutalisoivat ja silpoivat havaittuja vihollisiaan. Yli 4000 uhria tunnustettiin tapauksen “osallistujiksi”.

“Tämä on virstanpylväs niin suuren julmuuden uhreille”, sanoi kapinallisten ryhmää pitkään tutkinut Elise Keppler Human Rights Watchista ennen tuomion antamista. ”Oikeutta on niin vaikea saavuttaa. Tämä on ihmisille ensimmäinen tilaisuus nähdä nämä pahamaineiset rikokset kirjattuna ja tuomituksi tuomioistuimessa. “

Nelivuotisessa oikeudenkäynnissä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa herra Ongwenin asianajaja väitti, että miliisitaistelijat muuttivat hänet asiakkaaksi niin nuorena pojana, että hän muutti hänet “taistelukoneeksi”, ettei hän koskaan oppinut erottamaan oikeaa väärästä.

Syyttäjä vastusti, että hän ei koskaan yrittänyt paeta sieppaajiaan, toisin kuin monet muut pojat ja miehet. Sen sijaan syyttäjät sanoivat, että hän noudatti käskyjä ja nautti roolistaan ​​kiipeämällä joukkoon tullakseen yhdeksi kapinallisten johtavista komentajista.

Häntä syytettiin henkilökohtaisesti johtaneista hyökkäyksistä, joissa hänen prikaati ryösti omaisuutta ja eläimiä, poltti koteja ja siepasi aikuisia ja lapsia pakkotyöhön. Pojat koulutettiin taistelijoiksi ja tyttöjä riistettiin seksiorjina ja kotitaloustyöntekijöinä.

Tuomio kattoi oikeudenkäynnin, jossa useat todistajat – sekä entiset sotilaat että heidän uhrit – antoivat versiot herra Ongwenin roolista kapinallisten armeijan kampanjoissa tuhansia kyläläisiä vastaan, joiden miliisit pitivät hallituksen kannattajina ja vihollisina.

LRA: n veriset riehut ja sen vaikea johtaja Joseph Kony ovat tunnettuja.

Herra Ongwenin taisteluaika kesti yli 25 vuotta, mutta hänen oikeudenkäyntinsä keskittyi hyökkäyksiin Pohjois-Ugandan pakolaisleireille vuosina 2002–2005, koska syyttäjillä oli vahvimmat todisteet näistä syytöksistä.

Oikeudenkäynti ei katsonut ryhmän monia myöhempiä hyökkäyksiä tai sen riehuja neljän muun Itä- ja Keski-Afrikan maan kautta.

Torstain oikeudenkäynnistä viritettyä prosessia odotettiin innokkaasti Pohjois-Ugandaan perustetuilla katselupaikoilla, joissa taistelut koskettivat monia yhteisöjä. Jotkut ryhmät ovat säännöllisesti seuranneet oikeudenkäyntiä erityisten radiolähetysten kautta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *