Yhdysvaltojen pitäisi hitaasti vetäytyä Afganistanista, puolueellinen paneeli kehottaa

WASHINGTON – Bidenin hallinnon tulisi hidastaa joukkojen vetäytymistä Afganistanissa, luopua 1. toukokuuta poistumisajasta ja sen sijaan vähentää amerikkalaisia ​​joukkoja edelleen useless turvallisuusolosuhteiden parantuessa, kongressin nimittämä paneeli suositteli keskiviikkona.

Uudessa raportissa Afganistanin tutkimusryhmä, kahden puolueen paneeli, jonka kongressi pyysi tutkimaan Trumpin hallinnon tekemää helmikuun 2020 rauhansopimusta, totesi, että joukkojen vetäminen tiukan aikataulun perusteella sen sijaan, kuinka hyvin Taleban noudattaa väkivallan vähentämistä ja turvallisuuden parantamista koskevaa sopimusta , vaarantivat maan vakauden ja mahdollisen sisällissodan, kun kansainväliset joukot vetäytyvät.

“Ei ole tällä hetkellä kenenkään edun mukaista vetäytyä Afganistanista”, sanoi kenraali Joseph F. Dunford Jr., eläkkeelle jäänyt neljän tähden merenkulun kenraali, maan entinen ylikomentaja ja entinen esikuntapäälliköiden puheenjohtaja, joka auttoi komissiota johtamaan.

Kelly A.Ayotte, entinen republikaanien senaattori New Hampshiresta ja toinen komission johtaja, sanoi, että ryhmä ei halunnut sodan jatkuvan loputtomiin, eikä väittänyt, että joukot pysyvät pitkäaikaisina.

“Ei ole se, poistummeko, vaan se, miten lähdemme”, hän sanoi tapaamisessa toimittajien kanssa.

Bidenin hallinto on edessään varhaisessa vaiheessa Afganistanin politiikkaansa koskevassa päätöksenteossa. Myöhemmin tässä kuussa liittoutuneiden puolustusministerit, mukaan lukien puolustusministeri Lloyd J. Austin III, kokoontuvat Brysseliin keskustelemaan Naton Afganistan-operaation tulevaisuudesta. Pohjois-Atlantin sopimuksen järjestön liittolaiset, jotka punnitsevat omaa sitoutumistaan ​​maahan, odottavat Bidenin hallinnon selkeyttävän suunnitelmansa Yhdysvaltojen joukkojen suhteen lähiviikkoina.

Trumpin hallinto lupasi lopettaa Amerikan pitkät merentakaiset sodat ja pakotti vetämään joukkojaan Afganistaniin ja muualle. Presidentti Biden on jo pitkään suhtautunut skeptisesti suuriin joukkojen läsnäoloon Afganistanissa, mutta uusi hallinto tarkistaa rauhansopimusta ja sen Afganistanin politiikkaa.

Nato todennäköisesti hyväksyy tutkimusryhmän suositukset. Allianssin pääsihteeri Jens Stoltenberg on jo pitkään sanonut, että päätökset joukkojen tasosta Afganistanissa tehdään parhaiten ottamalla huomioon kentän turvallisuustilanne, ei keinotekoiset aikataulut.

Komissio kannatti Yhdysvaltojen ja Afganistanin naapureiden Talebanin kanssa tekemää uutta diplomaattista painostusta ja kannusti heitä noudattamaan rauhansopimusta. Vaikka komission jäsenet myönsivät, että Talebania vihaisi sopimuksen 1. toukokuuta asetetun määräajan noudattamatta jättäminen, Yhdysvalloilla on edelleen vipuvaikutus. Taleban, kenraali Dunford sanoi, haluavat kansainvälisen tunnustuksen lailliseksi poliittiseksi liikkeeksi ja vapautuksen pakotteista.

Silti se todennäköisesti ei estä Talebania aloittamasta veristä kevätpainetta koko maassa. Talebanin ja Afganistanin hallituksen välillä ei ole tulitaukosopimusta. Ja rauhanneuvotteluista huolimatta Afganistanin väkivalta on jäänyt tarkastamatta. Kohdennetuissa murhissa suurkaupungeissa ja Talebanin iskuilla maaseudulla on tuhansia turvallisuusjoukkoja ja siviilejä tapettu ja haavoittunut kuluneen vuoden aikana.

Analyytikot sanovat, että tutkimusryhmän kuvaama sisällissodan uhka on todellinen.

Läntisen armeijan tuen vähenemisen myötä ja rauhanneuvottelut Afganistanin hallituksen ja Talebanin välillä Qatarissa ovat edelleen pysähtyneet syyskuun alun jälkeen Yhdysvaltain ja Talebanin välisen sopimuksen jälkeen, jaottelut osissa Afganistania muuttuvat uudelleen. Alueellisia miliisejä on rohkaissut epävarmuus Talebanin kanssa tehdyn sopimuksen suhteen, keskushallinnon hauraus, joka voi murtua oman raivokkaan korruption painon vuoksi, ja jatkuva kyvyttömyys yhdistää monia etnisiä ryhmiä koko maassa.

Viikonloppuna Abdul Ghani Alipurin johdolla aseistetut miliisin jäsenet taistelivat hallituksen joukkojen kanssa valvomaan piirikeskusta Wardakissa, maakunnassa maan vuoristoisessa itässä, joka on naapurimaassa maan pääkaupunki Kabul. Vaikka taistelun syy ja kuka aloitti hyökkäyksen, ei ole aivan selvä – syyt vaihtelevat heimojen muuttoreiteistä hallituksen panssaroitujen ajoneuvojen varkauksiin – väkivaltainen taistelu useless korostaa hallituksen heikkenevää vaikutusvaltaa koko maassa.

Vaikka väkivalta Afganistanissa on edelleen korkeaTalebanit ovat pidättäytyneet kohdentamasta amerikkalaisia ​​joukkoja. Talebanin virkamiehet ovat ehdottaneet, että jos kansainvälisiä joukkoja ei vetäydytä toukokuuhun mennessä, ne vetäytyvät rauhanprosessista ja aloittavat hyökkäykset uudelleen Yhdysvaltojen ja Naton joukkoja vastaan.

Talebanin kannasta huolimatta raportissa todettiin, että Bidenin hallinto voi tehdä tapauksen, jossa viivästykset Talebanin ja Afganistanin hallituksen välisten neuvottelujen aloittamisessa tarkoittavat, ettei ole ollut riittävästi aikaa luoda olosuhteet, joissa kansainväliset joukot voisivat lähteä.

“Vetäytyminen ei useless jätä Amerikkaa alttiimmaksi terrorismin uhille; sillä olisi myös katastrofaalisia vaikutuksia Afganistanissa ja alueella, mikä ei olisi minkään keskeisen toimijan, mukaan lukien Talebanin, etu “, raportissa todetaan.

Keskustelussa mietinnöstä ennen sen virallista julkaisemista ryhmän jäsenet korostivat toistuvasti uuden diplomaattisen työn tarvetta Afganistanin naapureiden kanssa. Raportissa kuitenkin tunnustetaan, että nämä maat ovat yhtä mieltä useless lukuun ottamatta vastustusta Yhdysvaltojen pitkäaikaiselle läsnäololle ja pelkoa siitä, että Yhdysvaltojen hätäinen vetäytyminen voi aiheuttaa sisällissodan.

Bidenin hallinto ja Pentagon ovat alkaneet harkita useita vaihtoehtoja. Hallinto voisi tarkastella joukkojen väliaikaista lisäämistä maassa, päinvastaisessa järjestyksessä Presidentti Donald J. Trumpin käsky vähentää voimia hänen toimikautensa viimeisinä viikkoina.

Kenraali Dunford sanoi, että asiantuntijat kertoivat tutkimusryhmälle, että 4500 amerikkalaista joukkoa, viime syksynä Afganistanissa olleet joukot, oli oikea määrä. Silti hän sanoi, että kaikki päätökset joukkojen lisäämisestä takaisin tälle tasolle jäivät parhaiten Afganistanin komentajille. Amerikkalaisten joukkojen nykyinen määrä Afganistanissa on noin 2500.

Kenraali Dunford sanoi, että ryhmän raportti oli yleisesti ottaen myönteinen herra Bidenin siirtymäjärjestölle, kun jäsenille tiedotettiin viime vuoden lopulla. Ryhmä tapasi tällä viikolla Zalmay Khalilzadin, Afganistanissa syntyneen Yhdysvaltain lähettilään Afganistanissa, jota Bidenin hallinto jatkaa.

Khalilzad on rauhansopimuksen arkkitehti ja hänellä on vahvat työsuhteet Talebaniin. Kenraali Dunford sanoi odottavansa, että jos Bidenin hallinto hyväksyisi tutkimusryhmän suositukset, niin myös Khalilzad.

Julian E.Barnes raportoi Washingtonista ja Thomas Gibbons-Neff Kabulista. Fatima Faizi ja Fahim Abed Kabulissa osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *