Rakenna uudelleen tai jätä “Paratiisi”: Ilmastonmuutosdilema kohti Nicaraguan rannikkokaupunkia

TV-ilmoittaja: “Hurrikaani Eta, juuri nyt.” “Karibian länsipuolella.” “- 155 mailia tunnissa.” Marraskuussa kaksi hirviömyrskyä iski Nicaraguan koillisrannikolle. Ensinnäkin hurrikaani Eta, sitten useless kaksi viikkoa myöhemmin, kauden voimakkain Atlantin hurrikaani Iota. Alkuperäiskansojen Miskito Hauloverin kylä kärsi suorasta osumasta. Kun taivas oli selvä, rannikko oli muuttunut. Missä kerran oli vehreä kookospähkinä, valtameri halkaisi nyt kaupungin keskustan, yhdistyen laguuniin. Nicaragua on nähnyt myrskyjä aiemmin, mutta ei koskaan näin. Ilmastonmuutoksen voimistuessa hurrikaanit ovat yhä tuhoisampia, ja nämä rannikkoyhteisöt kantavat rasitteen. Nyt ihmiset ovat täällä uuden dilemman edessä. Pitäisikö heidän rakentaa uudelleen ainoalle alueelle, jonka he ovat koskaan tunteneet, vai pitäisikö heidän etsiä turvapaikkaa sisämaasta, kaukana merestä? Yksi henkilö, joka neuvoo siirtymään joutuneita asukkaita, on ympäristötutkija Marcos Williamson Puerto Cabezasin alueellisesta autonomisesta yliopistosta. Hän lähettää tutkijaryhmän Hauloveriin arvioimaan myrskyvahinkoja ja selvittämään, onko se edes kannattava paikka ihmisten asumiselle. 2020 sidottu planeetan kuumimpaan vuoteen. Ja se oli aktiivisin hurrikaanikausi Atlantilla. Kun joukkue lähtee liikkeelle, se löytää Nicaraguan valtavat vanhat mangrovemetsät pahoinpidellyinä ja murtuneina… Meribiologi Donald Williams kertoo, että paikalliset kalat ja villieläimet tarvitsevat mangrovet selviytyäkseen. Jos nämä mangrovet eivät parane, kalat, Hauloverin tärkein ravinnon ja toimeentulon lähde, eivät myöskään voi. Nyt kaikki mätänevät materiaalit ja suolavesi ovat horjutelleet laguunin ekologista tasapainoa ja vaarantavat makean veden kalat. Myös kookospähkinät ja ruokavalio ovat kadonneet. Lorenzo Castro on yhteisön johtaja, jonka perhe on asunut alueella sukupolvien ajan. Castro ja muut johtajat ovat tunnistaneet uudelleensijoittamiseen soveltuvan maaperän, joka sijaitsee muutaman mailin sisämaassa kanavan varrella. Tutkittuaan vahingot tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että sisämaahan siirtyminen on turvallinen toimintatapa. Mutta liikkuminen sisämaahan, vaikka se on turvallisempaa hirmumyrskyiltä, ​​sisältää hinnan. Se merkitsisi kulttuurisen elämäntavan hylkäämistä meren rannalla ja viljelyn aloittamista. Se on muutos, jota monet eivät ole vielä valmiita tekemään. Vaikka tutkijat ja yhteisön johtajat voivat neuvoa, loppujen lopuksi asukkaiden on päätettävä, minne he haluavat mennä. Toistaiseksi suurin osa selviytyy lahjoitetuista ruoka- ja kalastustarvikkeista, toivoo hallituksen apua ja rakentaa väliaikaisia ​​hökkeleitä siellä, missä heidän talonsa olivat. Useat perheet, noin 60 noin 300: sta, ovat jo päättäneet siirtyä turvallisempaan sisämaahan. Sillä välin kaikki pelastavat mitä pystyvät entisestä elämästään. “Yksi kaksi kolme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *