Kuinka Hongkongin alhaisimmista poliitikoista tuli vapauden puolustajia

HONG KONG – Jotkut päivät Cathy Yau vaeltaa alas pimeitä kujia etsimällä rotia myrkytettäväksi. Muina päivinä hän auttaa ruokapankkeja toimittamaan aterioita vanhuksille. Usein hänen puhelimensa soi äänestäjien ääniltä: naapurit kysyvät heidän oikeuksistaan ​​poliisin pysähtyessä ja kuinka liikkua parhaiten kaupungin hyvinvointibyrokratiassa.

Tällainen on Hongkongin piirineuvoston elämä.

“Teen asioita, joita kukaan ei ole määrännyt sinua tekemään, mutta joita kukaan muu ei tekisi, jos en tekisi”, hän sanoi.

Yau, 37-vuotias entinen poliisi, on niiden satojen demokraattisten puolueiden ehdokkaiden joukossa, jotka olivat valittiin Hongkongin paikallishallinnon toimistoihin marraskuussa 2019 aallolla perustamisen vastainen ilmapiiri se seurasi kuukausia katuprotesteja.

Kun Hongkongin poliittinen ilmapiiri on nopeasti muuttunut, neuvonantajien puolustaminen Kiinan alueen hauraiden demokraattisten instituutioiden puolesta on tehnyt heistä viimeisimmän kommunistisen puolueen virkamiesten kohteen Pekingissä. Viime kuukausina noin 50 kaupungin 392 oppositioneuvostajasta on pidätetty syytteinä, jotka liittyvät vuoden 2019 mielenosoituksiin, kampanjatalouteen ja kiistanalaisen sedition vastaisen lain rikkomiseen.

Sen jälkeen, kun kesäkuussa oli kulunut kansallisen turvallisuuden laki – lainsäädäntö, joka antaa Pekingille laajat valtuudet torjua poliittisia rikoksia Hongkongissa – demokratia-aktivisteja on tutkittu ja pidätetty. Marraskuussa Peking pakotti neljä valittua demokratiaa kannattavaa lainsäätäjää syrjäyttämään kaupungin päälainsäädäntöelimestä, puhdistuksen, joka sai muun opposition kannustamaan eroamaan massaan.

Piirinvaltuutetun, Hongkongin julkisen viran alimman pylvään, tehtävä ei koskaan ollut erityisen poliittinen asema. Valtuutetut pyrkivät yleensä arkisiin naapuruusasioihin, kuten tuholaistorjuntaan ja uusien bussipysäkkien sijaintiin.

Nyt ne ovat viimeinen puolustuslinja pitäen kaupungin demokratia-oppositiota hengissä. Ja Peking ei aio tehdä siitä helppoa.

“Kun oppositio poistui lainsäätäjästä, piirineuvostoista tuli yksi viimeisistä jäljellä olevista instituutioista, jotka voisivat ilmaista yleisiä etuja”, sanoi Hongkongin kaupungin yliopiston julkisen politiikan apulaisprofessori Edmund Cheng. “Se, mitä heille tapahtuu, testaa Hongkongin sietokykyä moniarvoisena yhteiskuntana ja miten sitä hallitaan.”

Siitä lähtien, kun he aloittivat tehtävänsä vuosi sitten, monet piirineuvoston jäsenet ovat pyrkineet määrittelemään toimiston uudelleen – vaihtelevin tuloksin. He ovat boikotoineet tapaamisia vanhempien virkamiesten kanssa, syyttäneet kaupungin poliisipäällikköä valehtelemisesta ja poimittuja tietoja naapurustojensa valvontainfrastruktuurista. Hallituksen edustajat ovat puolestaan ​​järjestäneet syrjäytyksiä, kun neuvoston jäsenet yrittivät keskustella poliittisista kysymyksistä kokouksissa.

Ensi kuussa kaikkien 452 piirineuvoston jäsenen on ensimmäistä kertaa vannottava uskollisuusvala, uusi vaatimus kansallisen turvallisuuden lain mukaan ja viimeisin testi jäljellä oleville valitulle oppositiojohtajalle.

Jotkut perustamista kannattavat piirineuvostot ovat kasvaneet kärsimättömiksi demokratiaa kannattavan blokin taktiikoista. “Jos he kieltäytyvät olemasta yhteydessä hallitukseen, hoitavatko he edelleen tehtäviään?” kysyi Pekingin kannattaja Frankie Ngan. “Olen epäilevä.”

Demokratiaa kannattavien neuvoston jäsenten kampanja hallituksen toteuttamiseksi korostaa käsitystä siitä, että kaikki Hongkongissa tänään – katujen ylläpidosta roskien keräämiseen – on poliittista.

Piirinvaltuutettu Yau työskentelee siistissä toimistossa Causeway Bayn keskustan alueella kivenheiton päässä Victoria Parkista. Vuoden 2019 mielenosoitusten alkuaikoina hän partioi naapurustoa poliisina. Tuona kesäkuussa neiti Yau katseli a mielenosoittajien meri demokratiaa ja poliisin vastuuvelvollisuutta vaativat virrat ohi ja huusivat: ”Korruptoituneet poliisit! Korruptoituneet poliisit! ”

Tuolloin rouva Yau ajatteli itsessään: “Tämä ei ole kuka minä olen. Ja jos minun ei tarvitse työskennellä, luulen marssivan kanssasi. ” Kun poliisi ryösti mielenosoittajia sinä kesänä, hän erosi, tuntuen pettyneeksi.

Kyynelkaasua ja barrikadeja ei ole nähty Causeway Bayn kaduilla yli vuoden ajan, mutta alueella on silti mielenosoitusten arvet. Reiät jalkakäytävässä, kun mielenosoittajat poistivat poliiseille heitettäviä tiiliä, on täytetty betonilla, mikä on punaisen ja harmaan tilkkutäkkiä. Kaduilla ei ole roskakoria, kun viranomaiset veivät ne pois, kun mielenosoittajat käyttivät niitä tiesulkujen rakentamiseen. Neiti Yau ajoi roskakorien palauttamista, ja hallitus korvasi ne vähemmän vaikuttavilla muovipusseilla.

Leung Ming-yu, Causeway Bayn asukas, joka myy reppuja naapuruston katumarkkinoilla, sanoi odottaneensa, että piirineuvostot asettavat etusijalle asukkaiden jokapäiväisten tarpeiden palvelemisen politiikan sijaan. Mutta hän sanoi myös olevansa pettynyt nähdessään joidenkin laitoksen tukemien virkamiesten “toimivan kyllä-miehinä” ja hyväksyvänsä kalliita hallituksen hankkeita se ei hyödyttänyt yhteisöä.

“Tietenkin on hyvä asia, että meillä on erittäin pätevä neuvoston jäsen, joka pystyy ratkaisemaan kaikki ongelmamme”, herra Leung sanoi. “Mutta haluamme aidon neuvonantajan, jotta voimme tuntea, että meillä on korkeampi osallistumisaste.”

Neiti Yau kertoi yrittäneensä kulkea linjaa demokratian tavoittelun ja sen varmistamisen välillä, että hän voi selviytyä työskennelläkseen toisen päivän valitsijoidensa hyväksi. Tämän seurauksena hän on välttynyt arkaluontoisemmilta poliittisilta kysymyksiltä. Kun joukko pakenevia Hongkongin aktivisteja oli vangittu merellä viime vuonna Method-viranomaiset – tapaus kosketti raakaa hermoa kaupungissa – hän jätti työn muille lainsäätäjille, joilla oli institutionaalinen asema ja resurssit puolustaa aktivistien pidätysoikeuksia.

Huolimatta demokratian ja perustamista kannattavien leirien välisestä erimielisyydestä, Yau sanoi aikovansa keskittyä pieneen yhteisymmärrykseen, jota ryhmät jakavat edelleen.

“Huolimatta ristiriidoista viranomaisten kanssa neuvoston kokouksissa, meidän on silti tehtävä yhteistyötä ministeriöiden kanssa jokapäiväisissä asioissa”, hän sanoi. “Toivon useless työskentelevän asioissa, jotka viranomaisten mielestä ovat järkeviä ja jotka todella hyödyttävät yhteisöä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *