Iranin akateeminen vankila pakenee Iso-Britanniaan

Herra Ahmady kertoi, että vuoden 2019 pidätyksensä jälkeen hänet oli pidetty eristyssolussa kolme kuukautta Evinin vankilassa Teheranin pohjoispuolella ja silmät sidottuina toistuvien kuulustelujen aikana. Syntymä oli hänen mielestään niin tuskallista, että hän kaipasi kuulustelua, koska ne olivat ainoa ihmiskontaktin muoto, jonka hän sai.

“Sinusta tulee juuri henkisesti vammainen, tunteeton ympäristölle”, herra Ahmady kertoi brittiläiselle yleisradioyhtiölle Kanava 4.

Kurdietnisestä alkuperästä kotoisin oleva Ahmady on syntynyt Luoteis-Iranissa ja saanut Ison-Britannian kansalaisuuden 1990-luvulla. Hän on julkaissut useita raportteja ja kirjoja sukuelinten leikkaamisesta ja lapsiavioliitosta Iranissa. Julkaistussa raportissa 2015, hän kirjoitti, että sukupuolielinten leikkaus oli “upotettu Iranin kulttuurin sosiaaliseen rakenteeseen” ainakin neljässä maakunnassa.

“Tiedän varmasti, että vankeusrangaistukseni on työkalu Iranin turvallisuuspalveluille ja oikeusministeriölle pelotella ja painostaa muutamia jäljellä olevia ihmisiä, jotka työskentelevät sosiaalisten kysymysten parissa”, Ahmady sanoi verkkosivustollaan keskiviikkona julkaistussa lausunnossa .

Joulukuussa tehtyjen paikallisten raporttien mukaan Teheranin syyttäjät syyttivät häntä yhteistyöstä Yhdysvaltojen ja muiden kanssa, ja syytökset hän on kiistänyt.

Iranin vankiloissa on yli puoli tusinaa ulkomaalaisia ​​ja kaksoiskansalaisia, mukaan lukien Zaghari-Ratcliffe; Fariba Adelkhah, ranskalais-iranilainen akateemikko; Liikemies Siamak Namazi ja hänen isänsä, Baquer Namazi, entinen Unicefin virkamies, molemmat iranilaisamerikkalaiset; Tri Ahmad Reza Jalali, ruotsalainen ja iranilainen lääkäri ja tutkija; Nahid Taghavi, saksa-iranilainen arkkitehti; ja Morad Tahbaz, iranilaisamerikkalainen ympäristöministeri.

Kylie Moore-Gilbert, Ison-Britannian ja Australian tutkija, joka pidätettiin vuonna 2018 syytteistä vakoilusta Israelin hyväksi, vapautettiin joulukuussa vankien vaihdossa kolmen iranilaisen miehen kanssa.

Farnaz Fassihi osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *