Intian vastaus maanviljelijöiden mielenosoituksiin herättää pelkoa Modin vallasta

UUSI DELHI – Ensinnäkin syytökset ulkomaisesta soluttautumisesta. Seurasi poliisin valituksia mielenosoittajista, samoin kuin mielenosoittajien ja toimittajien pidätykset. Sitten hallitus esti Web-yhteyden paikoissa, joihin mielenosoittajat kokoontuivat.

Intian pääministerinä Narendra Modi kamppailee tukahduttamalla maanviljelijöiden kuukausien protestit vastaan uudet markkinaystävälliset maatalouslait, kriitikot ja analyytikot näkevät sananvapauden rajoittamisen, jonka he pelkäävät johtavan Intian vaaralliseen suvaitsemattomuuden polkuun.

Vastauksessaan muihin kiistanalaisiin politiikkoihin – mukaan lukien kansalaisuuslait että epäedullisessa asemassa olevat muslimit, sen kiistanalaisen Kashmirin alueen tukahduttaminen ja maanviljelijöiden mielenosoitukset – herra Modin hallitus on turvautunut pidätyksiin, erimielisyyksien tukahduttamiseen ja Internetin estämiseen. Web-vapautta seuraavat ryhmät sanovat Intian liukastuminen.

Vaikka jotkut taktiikat eivät ole uusia Intian lähihistoriassa, monet pelkäävät, että herra Modi vie heidät uusille korkeuksille.

Princeton Universityn historian professori Gyan Prakash sanoi, että läheisin rinnakkain oli 1970-luvulla, kaudella, jota Intiassa kutsutaan hätäsääntö. Tuolloin pääministeri Indira Gandhi hillitsi kansalaisvapauksia, vangitsi poliittiset vastustajat ja sulki tiedotusvälineet.

“Mutta BJP: n hyökkäys on myös hyvin erilainen ja vieläkin vahingollisempi Intian demokratian mahdollisuuksille”, hän sanoi viitaten herra Modin hallitsemaan Bharatiya Janata -puolueeseen.

Hän mainitsi, mitä hän kutsui hiipiväksi demokratian pylväiden purkamiseksi herra Modin johdolla pakottaminen ja valtavirran hallinta tuomioistuinten vaikuttamiseen.

“Kriitikot kutsuvat sitä usein” pimeäksi hätätilanteeksi “, sanoi Prakash, joka on kirjoittanut kirjan hätäsääntöjen aikakaudesta. “Se on paljon pahempi ja vahingollisempi pitkällä aikavälillä, koska pidätykset ja pidätettyjen takuiden epääminen ovat hyökkäys oikeusvaltion instituutioiden jäljelle jääneisiin kohteisiin.”

Ponnistelut ovat saaneet kasvavan kansainvälisen tuomion ihmisoikeusryhmiltä ja internet-henkilöiltä. Poptähti Rihannan viljelijöiden tukema twiitti hallitsi keskiviikkona Intian sosiaalista mediaa. Se kannusti Intian modimielisiä viihdyttäjiä ja vaati yhtenäisyyttä ja tuomitsi ulkopuolisten ääniä yrittäessään jakaa maan.

Ulkoministeriö julkaisi harvinaisen lausunnon, joka käsitteli tweettejä nimeämättä ketään nimenomaisesti.

“Haluamme korostaa, että näitä mielenosoituksia on tarkasteltava Intian demokraattisen eettisyyden ja politiikan yhteydessä”, ministeriö sanoi. “Sensaatiomainen sosiaalisen median hashtagien ja kommenttien kiusaus, varsinkin kun julkkikset ja muut käyttävät sitä, ei ole tarkka eikä vastuullinen.”

Kun hallitus ja sen omistautuneimmat kannattajat kasvavat yhä valppaampana, ihmiset eri puolilla maata ovat varovaisempia sanojen suhteen.

Televisiokanavilla kriitikot valitsevat sanansa huolellisesti välttääkseen loukkaavan lausunnon. Stand-up koomikko pysyy vankilassa, evättiin takuu, poliisi vitsi ei ole vielä osoitettu tekevänsä. Toimittajat ja oppositiopoliitikot on viety tuomioistuimeen tweettien takia, jotka viranomaiset ovat merkinneet harhaanjohtaviksi, tai raportoinnista, joka haastaa hallituksen model tapahtumista.

Uttarakhandissa, herra Modin puolueen johtamassa osavaltiossa, poliisipäällikkö sanoi, että hänen joukkonsa tarkkailevat sosiaalisen median viestejä “kansallisten vastaisten” virkaa varten ja että passihakemukset voidaan evätä kaikilta, jotka ovat lähettäneet tällaista sisältöä.

Biharin osavaltiossa, jota johtaa modi-liittolainen, poliisi sanoi, että hakijat evätään hallituksen työpaikoilta, jos heidän todetaan osallistuneen “mihinkään lakisääteiseen tilanteeseen, mielenosoituksiin, ruuhkiin jne.”

Näyttely hallituksen ja maanviljelijöiden välillä, jotka olivat kahden kuukauden ajan rauhanomaisesti leiriytyneet New Delhin rajoille ja vaatineet lakien kumoamista, muuttui kaoottiseksi ja väkivaltaiseksi viime viikolla maanviljelijöiden traktorin kulkueella kaupunkiin. Ainakin yksi ihminen kuoli poliisin mukaan traktorionnettomuudessa. Satoja poliiseja ja maanviljelijöitä haavoittui.

Maanviljelijät väittivät, että väkivalta oli osa hallituksen salaliittoa heidän liikkeensä kiskottamiseksi, virkamiehet käyttivät sitä nopeasti todisteena siitä, että mielenosoitus oli purettava. Tilojen johtajia vastaan ​​tehtiin kymmeniä poliisin valituksia. Jotkut tapahtumapaikan toimittajista pidätettiin, kun taas toiset hakeutettiin oikeuteen syytettynä “harhaanjohtavista” tweeteistä ilmoittamaan mielenosoittajien väitteistä, joiden mukaan poliisi ampui kuolleen miehen.

Siitä lähtien poliisi on pystyttänyt barrikadeja ja piikkilankoja ja jopa istuttanut piikkejä betoniin estääkseen liikkeet kohti New Delhia. Hallitus on katkaissut katkaisun sähköstä ja vedestä yhteen leireistä, ennen kuin katkaisi internetin käytöstä kaikissa kolmessa, ja rajoitti toimittajien pääsyä niihin.

Tällä viikolla Twitter keskeytti väliaikaisesti kymmeniä tiliä, jotka liittyivät maanviljelijöiden mielenosoitukseen, mukaan lukien The Caravan, kertomuslehden tili, joka on kattavasti esittänyt mielenosoituksia. Paikallisissa uutisissa kerrottiin, että keskeytys oli tapahtunut Intian hallituksen pyynnöstä. Twitterin tiedottaja ei ollut heti käytettävissä kommentoitavaksi. Freelance-toimittaja kirjoittaminen Caravanille myös pidätettiin, lehden mukaan.

“Tällainen barrikadointi – tämä ei ole Pakistanin raja”, sanoi Mahender Singh Dhanger, 65, protestoiva maanviljelijä Ghazipurin protestialueella, viitaten voimakkaasti linnoitettuun rajaan Intian hyökkääjän kanssa.

BJP: n tiedottaja Gopal Krishna Agarwal sanoi, että päätös Internetin rajoittamisesta ja esteiden pystyttämisestä oli “poliisin hallinnollinen liike”. Puolueen mukaan oppositiopoliitikot ovat arvostelleet voimaa sen kaaoksen pehmeästä käsittelystä traktorikulkueiden aikana.

“Se on yli 70 päivää”, hän sanoi. “Jos katsot historiallisia tapoja, joilla muut maat ja hallitus ovat käsitelleet mielenosoituksia, näet huomattavan eron.”

Mielenosoittajat “ylittivät kaikki rajat” 26. tammikuuta, herra Agarwal lisäsi, “mutta silti pääministeri on sanonut olevansa valmis puhumaan maanviljelijöiden kanssa missä ja milloin tahansa”.

Jotkut protestoivat maanviljelijät uskovat, että hallituksen vahvempi käsi voi toimia sitä vastaan.

Väkivalta 26. tammikuuta traktorimarssin aikana herätti kysymyksiä protestiliikkeen tulevaisuudesta. Mutta maanviljelijät näyttivät olevan innostuneita viime viikon ponnisteluista pidättää Rakesh Tikait, mielenosoituksen johtaja, jota poliisi on syyttänyt osallistumisesta väkivaltaan.

Kun turvallisuusjoukot ympäröivät Ghazipurin protestialueita sinä iltana, herra Tikait itki näyttämöllä ja uhkasi ripustaa itsensä vankilaan menemisen sijasta. Hänen tunnepurskeensa jaettiin laajalti sosiaalisessa mediassa, houkuttelemalla lisää tukijoita kylistä, jotka alkoivat kaataa muutamassa tunnissa. Mielenosoittajien lukumäärä näyttää kasvaneen Web-leikkauksista huolimatta.

Jos aikaisemmat mielenosoitukset ovat osoitus, poliisin rankaisemilla voi olla pitkä koettelemus edessä.

Kashmirissa vuonna 2019 järjestettyjen mielenosoitusten jälkeen monet Kashmirin poliittisista johtajista, jotka olivat pitkään tukeneet Intian valtiota, pysyivät kuukausina kotiarestissa. Kaksikymmentäyksi mielenosoittajaa ja aktivistia, jotka kampanjoivat New Delhin kansalaisuuslain puolesta, pidetään edelleen vuotta myöhemmin tiukan lain nojalla, jota kutsutaan laittoman toiminnan ehkäisemiseksi. Heiltä on toistuvasti evätty takuu, lukuun ottamatta raskaana olevaa naista, jolle myönnettiin takuu humanitaarisista syistä.

Mahavir Narwal, Natasha Narwalin isä, tohtorikoulutettava ja aktivisti, joka pidätettiin viime vuonna mellakkasyytöksistä, sanoi hänen oikeudenkäyntinsä viivästyneen toistuvasti, ja poliisi kertoi tuomioistuimelle keräävänsä lisää todisteita. Hän sanoi drakonisen lain käytön ja oikeudenkäyntien viivästymisen olevan taktiikka ajaa pelko kenenkään mielenosoitusta ajattelevaan.

“Jos sinut pidätetään näiden syytteiden nojalla”, herra Narwal sanoi lainvastaisesta toiminnasta, “takuu on melkein mahdotonta.”

Mujib Mashal raportoi New Delhistä ja Sameer Yasir Srinagarista Kashmirista. Hari Kumar osallistui raportointiin Ghazipurista, Intiasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *