Kiinalainen toisinajattelija yritti lentää sairaan vaimonsa luokse Yhdysvalloissa. Sitten hän katosi.

Saatuaan selville, että hänen vaimollaan oli syöpä, Yang Maodong, merkittävä demokratiaaktivisti Kiinassa, ryntäsi hakemaan viisumia ja lentolipua liittymäänsä Yhdysvaltoihin.

Mutta herra Yang ei koskaan laskeutunut sinne.

Shanghain Pudongin kansainvälisen lentokentän rajavalvontaviranomaiset estivät häntä liittymästä viime viikolla lentoon San Franciscoon, hänen vanhempi sisarensa ja ystävänsä kertoivat. “Minun on päästävä välittömästi Yhdysvaltoihin ja vuodatettava kaikki energianni hänen hoitamiseensa”, herra Yang oli kirjoittanut avoin kirje Kiinan johtajille päivää ennen suunniteltua lentoa. Hän kirjoitti, että hänen vaimonsa “on antanut kaiken puolestani, ja tänään on minun vuoroni antaa kaikki hänen puolestaan”.

Mutta kun herra Yang lähetti lentokentältä viestejä vaikeudestaan, hän katosi, hänen sisarensa ja ystävänsä sanoivat. Hänen viime päiviensä puheluihin ei ole vastattu.

“Hän oli toivonut iskun kansalaisten oikeuteen matkustaa normaalisti ulkomaille”, Yang Zili, ystävä ja aktivistitoveri, joka muutti Kiinasta Yhdysvaltoihin vuonna 2018, sanoi puhelinhaastattelussa. “Olemme odottaneet sanaa, mutta mitään ei ole tapahtunut sen jälkeen, kun hän katosi lentokentällä.”

Yangin vetoomukset yhdistää vaimonsa ja hänen ilmeinen pidätyksensä ovat sytyttäneet vaatimuksen hänen vapauttamisesta kannattajilta Kiinasta ja ulkomailta. Hänen tapauksestaan ​​voi tulla varhainen merkki siitä, kuinka Peking ja Bidenin hallinto käsittelevät kiistanalaisia ​​ihmisoikeuskysymyksiä.

Ulkoministeriö ilmoitti perjantaina olevansa häiriintynyt herra Yangin katoamisesta, Amerikan ääni ilmoitti. Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystön edustaja sanoi tiistaina sähköpostitse, ettei hän voinut vahvistaa, että herra Yang oli saanut viisumin, koska tällaiset tiedot ovat luottamuksellisia, eikä hänellä ollut välitöntä kommenttia tapauksesta.

Shanghai Pudongin kansainvälisen lentokentän poliisi ei vastannut herra Yangin olinpaikkaa koskeviin kysymyksiin viittaamalla heihin kaupungin yleisen turvallisuuden toimistoon, jossa virkamiehet eivät vastanneet kysymyksiin. Kiinan ulkoministeriö ei vastannut välittömästi faksilla lähetettyihin kysymyksiin.

Yangin sisar Yang Maoping sanoi, että Kiinan viranomaiset olivat alun perin ilmoittaneet antavansa hänen matkustaa Yhdysvaltoihin. Hänen vaimonsa, Zhang Qing, asuu siellä ja oli äskettäin operoinut paksusuolisyöpään, ja on alkamassa kuukausien kemoterapiaa, Yang sanoi.

“Nyt on kriittinen hetki hänen vaimolleen”, rouva Yang sanoi. “Toivomme, että tämä on tilapäinen ongelma.”

Yang, 54, oli pitkään ollut yksi Kiinan kaikkein kaikkein päättäväisimmistä demokratiaaktivisteista ja viettänyt yli vuosikymmenen pidätyksissä ja vankilassa.

Guo Feixiong tunnetaan parhaiten kynänimellään, ja hän osallistui vuoden 1989 demokratiaa kannattaviin mielenosoituksiin ja ansaitsi pienen aikakauslehden kustantajan ja kirjailijan elantonsa ennen kuin vuodatti energiansa ruohonjuuritason kampanjoihin ja keskusteli Kiinan poliittisesta tulevaisuudesta.

Herra Yang kuuluu kiinalaisten toisinajattelijoiden joukkoon, jotka pitivät parempana intohimoisia eleitä ja kokoontumisia hillittyjen menetelmien, kuten oikeudenkäyntien ja verkkovetoomusten, sijaan. Hän teki nimen taistelevaksi aktivistiksi järjestäessään kyläläisiä Guangzhoun lähelle Etelä-Kiinaan vuonna 2005 protestoidakseen heidän korruptoituneen maavangistuksen.

Hänet tuomittiin vankilaan vuonna 2007, kun hänet tuomittiin syytteeseen julkaisemiseen liittyvästä laittomasta liiketoiminnasta. Vapautumisensa jälkeen vuonna 2011 hän syöksyi takaisin aktivismiin ja vuonna 2013 liittyi mielenosoituksiin Guangzhoun Southern Weekend -lehdessä, jossa toimittajat olivat tuominneet sensuurin kiristämisen.

Vuonna 2015 herra Yang oli tuomittu kuudeksi vuodeksi vankeuteen syytteinä yleisen järjestyksen häiritsemisestä ja “riitojen poimimisesta ja ongelmien provosoinnista” – epämääräinen syytös usein toisinajattelijoille – roolistaan ​​sanomalehden mielenosoituksessa sekä julkisen kampanjan tukemisesta Kiinan puolesta kansainvälisen oikeussopimuksen solmimiseksi.

Kun Kiinan kommunistisen puolueen johtaja Xi Jinping on tiukentanut sensuuria ja rangaistuksia toisinajatteluista, monet aktivistit ovat vetäytyneet vastakkainasettelusta tai luopuneet kampanjoinnista.

Herra Yang on sanonut harkitsevansa taktiikkaansa uudelleen, mutta ei koskaan vetäytynyt vastustamasta yhden puolueen hallintaa tai uskomustaan ​​siitä, että Kiina lopulta omaksuu perustuslaillisen demokratian. Hän sanoi olivat kieltäytyneet mahdollisuuksista muuttaa Yhdysvaltoihin, missä hänen vaimonsa ja kaksi lasta ratkaistiin vuonna 2009 lähdettyään Kiinasta.

“Hän sanoi, että vapauden uskovan on oltava myös patriootti”, Chen Min, entinen Etelä-Kiinan toimittaja, joka tuntee herra Yangin, sanoi puhelimitse. “Hänet oli kuollut jättämästä tätä maata, mutta hän ei kuvitellut, että hänen vaimonsa saisi syöpää.”

Yang ei myöskään vetäytynyt uskostaan, että julkinen altistuminen voi joskus painostaa Kiinan viranomaisia ​​myönnytyksiin. Viime viikolla hän antoi toistuvasti ystäviensä kautta lausuntoja haluavansa tulla vaimonsa luokse Yhdysvaltoihin – aina siihen asti, kun ystävät ja toimittajat menettivät yhteydenoton.

Yang kertoi viime viikolla lyhyessä haastattelussa, että Guangzhoun turvallisuusvastaavat olivat alun perin kertoneet hänelle olevan myötätuntoinen hänen suunnitelmistaan ​​mennä Yhdysvaltoihin.

Turvallisuusvirkailijat kertoivat hänelle myöhemmin, että he halusivat herra Yangin matkustavan kotikaupunkiinsa Hubeiiin Keski-Kiinassa keskustelemaan ulkomaille pääsyn ehdoista. Hän oli varovainen tekemään niin. Kiinan poliisi vaatii usein toisinajattelijoiden vaitioloa, jos heidän sallitaan lähteä maasta.

Sen sijaan herra Yang lensi torstaina Guangzhousta Shanghaihin toivoen lentonsa San Franciscoon sinä yönä.

Mutta lentokentän virkamiehet kertoivat hänelle, ettei häntä päästetä koneeseen, koska häntä pidettiin “kansallisen turvallisuuden riskinä”, Mr. Yang sanoi sarjassa viestejä. Hän sanoi tekevänsä mene nälkälakkoon protestina.

Pian sen jälkeen herra Yang lopetti viestien lähettämisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *