Nepal pyrkii kieltämään 2 kiipeilijää, jonka mukaan väärennetty Everest-huippukokous

KATHMANDU, Nepal – Kuvat näyttivät osoittavan heidät maailman huipulla, Mount Everestin huipulla, ja Nepalin matkailuviranomaiset antoivat kahdelle kiipeilijälle himoitun todistuksen siitä, että he olivat saavuttaneet maailman korkeimman huipun.

Mutta vuorikiipeilijöiden veteraanien mukaan he näkivät valheiden valokuvien yksityiskohdissa: Happinaamio, jossa ei ole putkea, joka yhdistää sen happisäiliöön, ei lumen tai vuorten heijastuksia miehen aurinkolaseissa ja löysiä lippuja paikassa, joka tunnetaan repeämästä tuulesta. Kuvat olivat väärennettyjä, he sanoivat, ja niin oli myös kiipeily.

Nepalin viranomaiset pyrkivät nyt kieltämään valokuvat toimittaneet kaksi intialaista vuorikiipeilijää kiipeämästä Mount Everestille ja muille Nepalin huipuille kymmenen vuoden ajan sen jälkeen, kun hallituksen tutkimus päätteli, että he olivat hoitaneet kuvia, jotka osoittivat pääsevänsä huippukokoukseen, kun itse asiassa he eivät olleet.

Kiipeilijät, Narender Singh Yadav ja Seema Rani Goswami, väittivät saavuttaneensa vuoren huipun vuonna 2016, vaikka tuolloin paikalliset sherpaat ja muut kyseenalaistivat sen.

Silti Nepalin matkailuviranomaiset antoivat heille Everestin todistukset sen jälkeen, kun kaksi kiipeilijää toimittivat valokuvia, joita Nepalin hallitus sanoo nyt väärennetyiksi.

Herra Yadav ja rouva Goswami, jotka eivät olleet erityisen tunnettuja ennen tätä kiistaa, tulevat Pohjois-Intian osavaltiosta Haryanasta, joka on palkinnut menestyneitä kiipeilijöitä aikaisemmin.

“Heidän vaatimuksiaan Everestin huippukokouksesta ei voitu vahvistaa”, sanoi Nepalin matkailuviranomainen Pradip Kumar Koirala maanantaina. Koirala, joka johti duon elokuussa aloitettua tutkimusta, lisäsi: “Olemme suositelleet toimia heitä vastaan.”

Herra Yadav sanoi haastattelussa, että hänellä on kaikki tarvittavat todisteet osoittamaan pääsevänsä vuoren huipulle. Hän on tehnyt poliisivalituksen Nepalissa olevasta oppaastaan, joka hänen mielestään johti ihmisiä harhaan kieltämällä huipun suurentamisen. Goswami ei vastannut The New York Timesin esittämiin kysymyksiin.

Nepal, yksi Aasian köyhimmistä kansakunnista ja useimpien Everest-kiipeilypaikkojen, on pyrkinyt poistamaan väärät summit. Mutta viime vuosina Everestin väitteitä väärentävien ihmisten määrä on kasvanut jyrkästi muutamasta vuosikymmenestä sitten kymmeniin vuosittain.

Tutkimukset ovat olleet harvinaisia ​​Nepalissa, maassa, joka on nälkäinen jokaisen mahdollisen kiipeilyn suhteen. Se on myöntänyt viime vuosina yhä enemmän Everestin lupia, mikä on joskus johtanut kiipeilijät työntävät ja työntävät toisiaan ja luoda vaarallinen ihmisten liikenneruuhka maailman katolle.

Intian ihmisille myönnetään usein kansallisia palkintoja maailman korkeimmalle vuorelle kiipeämisestä. Jos he työskentelevät jo hallituksen palveluksessa, heille annetaan joskus ylennyksiä ja elinikäisiä etuja. Retkikunnan järjestäjien mukaan kiipeilijöiden virta Intiasta on lisääntynyt viime vuosina, kun edut ovat tulleet tunnetummiksi.

Mutta tällaisen tunnustuksen mahdollisuus hylkäsi herra Yadavin ja rouva Goswamin vaatimuksen.

Elokuussa herra Yadav valittiin yhdeksi arvostetun Intian vuorikiipeilypalkinnon saajista. Mutta intialaiset vuorikiipeilijät ja sherpat, jotka sanoivat nähneensä herra Yadavin laskeutuvan Everestin perusleirille saavuttamatta huippukokousta, alkoivat lähettää kommentteja verkossa kyseenalaistaa hallituksen aikomuksen.

Intian hallitus päätti pidättää palkinnon odottaa tutkimusta. Palkinnon myöntänyt Intian urheiluministeriö kertoi tutkivansa väitteitä, joiden mukaan herra Yadav oli kirjoittanut valokuvia ja pyytänyt selvennystä Nepalin matkailuviranomaisilta.

Nepalin hallitus joutui aloittamaan tutkinnan. Veteraanikiipeilijät ja monet vuorikiipeilijät kyseenalaistivat herra Yadavin kiipeilytiedot ja haastoivat yksityiskohdat kuvissaan.

Tutkintalautakunta kuulusteli Yadavin ryhmänjohtajaa Naba Kumar Phukonia. Haastattelussa herra Phukon sanoi kertovansa paneelille, että herra Yadav ja rouva Goswami eivät koskaan kokoaneet Everestiä.

“En tiedä, miten hän sai todistuksen ilman valokuvia huipusta”, herra Phukon sanoi. Duon matkan järjestäneen yrityksen mukaan sillä ei “ollut ollenkaan roolia valokuvien morfoinnissa”.

Nepalin ankarin rangaistus väärennöksistä on kiipeilijöiden kieltäminen kaikilta maan vuorilta. Se ei määrää heille sakkoja.

Tällaisista väitteistä on tullut toistuva ongelma. Vuonna 2016 kaksi intialaista poliisia, aviomies ja vaimo, erotettiin työnsä jälkeen, kun tutkimuksen mukaan he olivat väärentäneet Everest-kiipeilyään. Intialainen pariskunta kertoi saavuttaneensa elinikäisen tavoitteen päästä huipulle, mutta Nepalin viranomaiset sanoivat myöhemmin, että kiipeilijät olivat laatineet valokuvia, jotka näyttivät osoittavan onnistuneen nousun.

Vuonna 2019 Nepalin matkailuministeriö poisti vähintään viisi nimeä Everestin kokoajien luettelosta, kun heidän kiipeilystään oli kysytty. Näiden syytteiden tutkinta on edelleen kesken.

Intian kiipeilijät suhtautuivat myönteisesti Nepalin toimiin herra Yadavia ja rouva Goswamia vastaan. “Tämä estää väärentäjiä”, sanoi intialainen vuorikiipeilijä Satyarup Siddhanta. “Jos Nepalin hallitus kehittää verkkoportaalin ja lähettää kaikki huippukokouksen kuvat, jotka auttavat väärentäjien havaitsemisessa.”

Nepalin viranomaisten mukaan tutkimuksen mukaan Yadav ja Goswami olivat saavuttaneet yli 27 000 jalan korkeuden, noin 2000 jalkaa alle huippukokouksen. Sitä korkeutta kutsutaan “kuolemavyöhykkeeksi”, jossa ilma on niin ohut, että jopa pullotetun hapen kanssa aivot ja keho alkavat epäonnistua.

Heidän oppaansa varoitti heitä siitä, että heidän hapensaanti oli vähissä ja että he eivät olleet fyysisesti riittävän kunnossa saavuttaakseen huippukokouksen, ja heidät pelastettiin, tutkimuksen mukaan. Operaatioon osallistunut pelastaja Lakpa Sherpa sanoi, että sekä herra Yadavilla että rouva Goswamilla oli loppumäärä lisähappea ja heidän tilansa heikkeni nopeasti.

Bhadra Sharma raportoi Katmandusta ja Sameer Yasir Srinagarista Kashmirista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *