Myanmarin vallankaappauksessa Daw Aung San Suu Kyi ei pääty demokratian sankariksi eikä sotilaskalvoksi

Annamalla neuvottelut kenraali Min Aung Hlaingin kanssa kuihtua, Aung San Suu Kyi oli menettänyt armeijan korvan. Ja puolustamalla kenraaleja heidän etnisessä puhdistuksessa rohingya-muslimeista hän menetti luottamuksen kansainväliselle yhteisölle, joka oli puolustanut häntä vuosikymmenien ajan.

“Aung San Suu Kyi torjui kansainväliset kriitikot väittäen, ettei hän ollut ihmisoikeusaktivisti vaan pikemminkin poliitikko. Mutta surullinen osa on se, ettei hän ole ollut kovinkaan hyvä kummassakaan ”, sanoi Phil Robertson, Aasian varajohtaja, Human Rights Watch. “Hän epäonnistui suuren moraalisen testin peittämällä armeijan julmuudet rohingyoita vastaan. Mutta armeijan kanssa tehty détente ei koskaan toteutunut, ja vallankaappaus on nyt purkanut hänen maanvyöryn vaalivoiton. “

Presidentti Biden antoi ensimmäisessä testissä reaktionsa vallankaappaukseen, jonka tarkoituksena oli tukea demokraattisia vaaleja, ja antoi voimakkaasti muotoilun lausunnon, jonka näytti olevan suunniteltu erottamaan itsensä tavasta, jolla hänen edeltäjänsä käsitteli tällaisia ​​asioita.

“Demokratiassa voiman ei pitäisi koskaan pyrkiä kumoamaan kansan tahtoa tai yrittämään pyyhkiä uskottavien vaalien lopputulosta”, hän sanoi ja käytti kieltä rinnakkain sen kanssa, mitä hän sanoi Yhdysvaltain Capitolin piirityksen jälkeen 6. tammikuuta. yritti kumota omat vaalinsa. Hän kehotti kansakuntia ”tulemaan yhteen äänellä” painostamaan Myanmarin armeijaa luopumaan välittömästi vallasta.

“Yhdysvallat panee merkille ne, jotka seisovat Burman kansan kanssa tässä vaikeassa tunnissa”, hän lisäsi

Yhä alemmas:

Bidenin julkilausuma, jota seurasi ulkoministeri Antony J. Blinkenin sunnuntai-iltana, kirjoitettiin selvästi varoitukseksi Myanmarin hallitukselle siitä, että Yhdysvallat harkitsisi pakotteiden asettamista uudelleen, jos vallankaappaus ei muutu. Se totesi, että Yhdysvallat on “poistanut Burmaan kohdistuvat pakotteet viime vuosikymmenen aikana demokratian edistymisen perusteella”. Hän lisäsi, että “Tämän kehityksen kääntyminen edellyttää seuraamuslakien ja viranomaisten välitöntä tarkistamista ja asianmukaista toimintaa.”

Jotkut virkamiehet, jotka puhuivat taustalla, koska heillä ei ollut valtuuksia puhua lehdistölle, huomauttivat, että vaikka pakotteet palautettaisiin, Kiina voi mykistää niiden vaikutukset. Esimerkiksi Myanmarin vilkkailla markkinoilla kiinalaiset tavarat – etenkin Huawei-puhelimet – hallitsevat hyllytilaa. Huawei rakentaa myös maan 5G-tietoliikenneverkkoja – Yhdysvaltojen vastalauseiden vuoksi – ja Kiina on hallinnut patojen, putkistojen ja energiahankkeiden rakentamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *