Daw Aung San Suu Kyi pidätettiin Myanmarissa vallankaappauspelojen keskellä

BANGKOK – Myanmarin siviilijohtaja, Daw Aung San Suu Kyi, ja hänen yliluutnantinsa ilmoitettiin pidätetyksi varhain aamulla tapahtuneissa hyökkäyksissä maanantaina, kun maa oli täynnä vallankaappaushuhuja.

Hallitsevan kansallisen demokraatialiigan virkamiehet vahvistivat pidätykset maanantaiaamuna, mutta armeija, joka hallitsi maata suoraan viiden vuosikymmenen ajan, ei antanut mitään lausuntoja heistä tai siitä, onko se tarttunut valtaan.

Matkapuhelinverkot ja Web näyttivät olevan poissa ainakin kahdesta Myanmarin suurkaupungista, ja jotkut paikalliset toimittajat piiloutuivat peläten, että heidän raportoinninsa saattaisi vaarantaa heidän turvallisuutensa. Kotimaan lennot keskeytettiin.

Myanmaria oli juhlittu harvinaisena tapaukseen, jossa kenraalit luovuttivat halukkaasti jonkin verran valtaa siviileille kunnioittaen vuoden 2015 vaalien tuloksia, jotka tulivat virkaan Kansallisen demokraattisen liigan virkaan.

Puolueen vakavimmat olivat viettäneet vuosia vankilassa poliittisen vastustuksensa puolesta armeijalle. Aung San Suu Kyi, poliittisen puolueen suojeluspyhimys, vietti 15 vuotta kotiarestissa ja voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 väkivallattomasta vastustuksestaan ​​häntä lukittaneelle juntalle.

Mutta armeija, jota johtaa vanhempi kenraali Min Aung Hlaing, on ylläpitänyt merkittäviä vallan vipuja maassa, ja maan korkeimpien johtajien pidättäminen näytti osoittavan valheen sitoutumisessaan demokratiaan.

“Ovet avautuivat juuri toiseen, melkein varmasti pimeämpään tulevaisuuteen”, sanoi Thant Myint-U, Myanmarin historioitsija, joka on kirjoittanut useita kirjoja maasta. “Myanmar on maa, joka on jo sodassa itsensä kanssa, täynnä aseita, ja miljoonat tuskin pystyvät ruokkimaan itseään, jakautuneet syvälle uskonnollisten ja etnisten linjojen mukaan.”

“Se, että se pystyi edistymään viime vuosikymmenellä kohti demokratiaa, oli melkein ihme”, hän sanoi. “En ole varma, kukaan kykenisi hallitsemaan seuraavaa.”

Alkaessaan poliittisen kehityksensä länsimaiset hallitukset, Obaman hallinto mukaan lukien, ylistivät Myanmaria demokraattisena majakkaan maailmassa, jossa autoritaarisuus oli nousussa. Poliittinen muutos Kaakkois-Aasian kansakunnassa ei kuitenkaan koskaan ollut niin sujuvaa tai yhtä merkittävää kuin poliittinen satu sen teki.

Armeija, joka aloitti poliittisen siirtymän kohti nimeltään hämmentävän “kurinalaisuutta kukoistavaa demokratiaa” vuonna 2011, piti säilyttää merkittävän vallan itselleen. Neljäsosa parlamentista täyttyy sotilaspuvuissa olevilla miehillä. Keskeiset ministeriöt ovat armeijan valvonnassa. Ja varhaisen demokratisoitumisen kaoottisina vuosina valtion omaisuuden tulimyynti päätyi usein siihen, että armeijayritykset tai heidän edustajansa saivat parhaat palkinnot.

Vuonna 2017 armeija lisäsi toimintaansa julma kampanja rohingyoita vastaanpakottamalla 750 000 muslimi-etnisen vähemmistön jäsentä pakenemaan naapurimaiden Bangladeshiin yhdellä sukupolven suurimmalla pakolaisvirralla. Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiesten mukaan Rohingya-kylien joukkopoltot, joihin sisältyy järjestelmällisiä teloituksia ja raiskauksia, toteutettiin kansanmurhalla.

Presidentti Bidenin hallinto tarkastelee, merkitseekö Yhdysvallat virallisesti Rohingyan kansanmurhan vastaista kampanjaa. Länsimaat, mukaan lukien Yhdysvallat, ovat jo lyöneet taloudellisia pakotteita joillekin rohingya-vastaisiin väkivaltaisuuksiin osallistuneille korkeille virkamiehille, myös kenraali Min Aung Hlaingille.

.

Viimeisimmän myllerryksen aiheutti näennäisesti huoli EU: n petoksista marraskuu vaaleissa, joka antoi vieläkin suuremman maanvyörymän Kansalliselle demokratialiigalle kuin puolue nautti viisi vuotta aiemmin. Hallintopuolue sai parlamentin 396 paikkaa 476: sta, kun taas armeijan edustajapuolue Unionin solidaarisuus- ja kehityspuolue hoiti useless 33: ta.

Unionin solidaarisuus- ja kehityspuolue itki samoin satoja tuhansia etnisiä vähemmistöjä edustavat poliittiset puolueet heidät pidätettiin oikeudesta vähän ennen äänestystä, koska alueet, joissa he asuivat, olivat väitetysti liian riidassa vaaleja varten. Rohingya-muslimit eivät myöskään voineet antaa äänestystään.

Mutta harvat Myanmarissa uskoivat, että maanantaina pidätykset, jotka haittasivat Kansan demokraattisen liigan korkeimmat virkamiehet, tehtiin useless huolestumisesta vaalipetoksista. Huolta armeijan mahdollisesta puuttumisesta alkoi lokakuussa, kun äänestys peruutettiin joillakin etnisten vähemmistöjen alueilla.

“Pahoittelevat varoitusmerkit olivat olleet näkyvissä koko ajan”, sanoi U Khin Zaw Win, joka johtaa poliittista ajatushautomoa Yangonissa, Myanmarin kaupallisessa pääkaupungissa.

Entinen poliittinen vanki Khin Zaw Win oli varoittanut mahdollisesta putkista kuukausia. Vaikka armeija lisäsi valituksiaan Kansallisesta demokratialiigasta, armeijan neuvottelut siviilihallituksen kanssa heikkenivät.

Mikä tahansa sotilaallinen auktoriteetin vahvistaminen voi pidentää kenraali Min Aung Hlaingin valtaa, jonka oletetaan ikääntyvän armeijan päällikkönä tänä kesänä. Hänen kannattavaan verkostoonsa keskittynyt tuottoisa perheyritys olisi voinut heikentää hänen eläkkeelle siirtymistä, varsinkin jos hän ei olisi pystynyt turvaamaan puhdasta poistumista.

Pidätykset tapahtuivat useless kaksi päivää sen jälkeen, kun Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri António Guterres varoitti provokaatioilta. Herra Guterres kutsuttiin “Kaikki toimijat luopuvat kaikesta yllyttämisestä tai yllyttämisestä, osoittavat johtajuutta, noudattavat demokraattisia normeja ja kunnioittavat 8. marraskuuta pidettyjen vaalien lopputulosta.”

Viime vuosina 75-vuotias Aung San Suu Kyi, joka oli kerran vietetty kansainvälisenä ihmisoikeuksien puolustajana kotiarestissa ollessaan juntaa vastaan ​​tehdyssä omantunnon kampanjassa, nousi yhdeksi armeijan suurimmista puolustajista. Huolimatta monista todisteista armeijaa vastaan, hän on julkisesti hylännyt turvallisuusjoukkojen syytökset kävi kansanmurhakampanjan rohingyoita vastaan.

Mutta kun kansallinen suosio on kestävä ja hänen puolueensa saa uuden vaalimandaatin, kenraalit alkoivat näkyvästi menettää kärsivällisyytensä heidän suunnittelemastaan ​​siviilihallinnon julkisivusta.

Viime viikolla armeijan edustaja kieltäytyi sulkemasta pois vallankaappauksen mahdollisuutta, ja kenraali Min Aung Hlaing sanoi, että perustuslaki voidaan romuttaa, jos lakia rikotaan. Panssaroidut ajoneuvot ilmestyivät kahden kaupungin kaduille, houkuttelemalla käyttämättömiä asukkaita näkemään tällaista tulivoimaa risteilemällä kaupunkikeskusten läpi.

Lauantaina armeija näytti vetäytyvän ja julkaissut julkilausuman, jonka mukaan aseellisena organisaationa sitä sitoo laki, mukaan lukien perustuslaki. Eräässä toisessa sunnuntain lausunnossa sanottiin, että “se noudatti demokraattisia normeja”.

Siviilihallituksen vanhemmat johtajat pidätettiin useless muutama tunti ennen kuin parlamentin piti aloittaa avausistuntonsa marraskuun vaalien jälkeen.

Maa oli päivien ajan vallinnut vallankaappaushuhuja, joiden vuoksi useat diplomaattiset edustustot, mukaan lukien Yhdysvaltojen, antoivat perjantaina julkilausuman.

“Vastustamme kaikkia yrityksiä muuttaa vaalien lopputulosta tai estää Myanmarin demokraattista siirtymistä”, sanottiin yhteisessä diplomaattilausunnossa.

Armeija, joka alun perin otti vallan vallankaappauksessa vuonna 1962, ampui takaisin omalla sunnuntain lausunnollaan ja kehotti maan diplomaattisia edustustoja “olemaan tekemättä perusteettomia oletuksia tilanteesta”.

Myanmarin pohjoispuolelta tuleva liikemies Ko Thar Htet valitti tapahtumien vaihetta.

“Olen niin vihainen nähdessäni armeijan uhkaavan ihmisiä sen sijaan, että auttaisin hallitusta ihmisten hyväksi”, hän sanoi. “He ovat tehneet niin monia rikoksia.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *