Venäjällä talouden taantuma heikentää yksimielisyyttä, joka suojasi Putinia

KALININGRAD, Venäjä – Aleksandr Dobralsky lähti kaduille vastustamaan Venäjän tunnetuimman oppositiojohtajan pidätystä viime kuussa. Mutta hänellä oli myös muita epäkohtia.

“Se on kuin joku astui varpaallesi ja sanoi:” Ole kärsivällinen tässä vähän aikaa “, asianajaja herra Dobralsky kertoi maan taloudellisista ongelmista. “Kuinka voit useless odottaa, että se on ohi?”

Mielipidekyselyt ovat muutaman vuoden ajan seuranneet kansallisen ilmapiirin käännekohtaa, poispäin niin sanotusta “Krimin konsensuksesta”, jossa presidentti Vladimir V. Putinille annettiin laaja tuki Ukrainan niemimaan liittämiselle. Ihmiset keskittyvät nyt pettymyksiään palkkojen ja eläkkeiden laskusta.

Venäjällä Putinin itsepintaisen ulkopolitiikan lippujen ympärillä tapahtuvan kilpailun ja raivostalouden suuttumuksen välistä kilpailua kutsutaan usein tv ja jääkaapin väliseksi taisteluksi: kiinnittävätkö venäläiset huomiota isänmaallisiin uutisiin televisiossa tai huomaat heidän tyhjät jääkaapit?

“Lipun ympärillä ajaminen ei ole enää vastalääke protestointia vastaan”, sanoi Ekaterina Schulmann, brittiläisen tutkimuslaitoksen Chatham Housen Venäjä- ja Eurasia-ohjelman apulaiskumppani, puhelinhaastattelussa.

Rouva Schulmann mainitsi kohderyhmätutkimukset, jotka osoittivat, että venäläiset esittivät taloustilastoja palkkojen laskusta tai ruplan dollarikurssista. Ne ilmaisivat todennäköisemmin kannatuksen varovaiselle ulkopolitiikalle kuin venäläiset, joille ei esitetty taloudellisia tietoja ensin.

Useat tekijät heikensivät Krimin konsensusta. Vuonna Putin liittyi Krimiin vuonna 2014, ja hänen hyväksyntänsä kotona nousi, vaikka Euroopan maat, Yhdysvallat ja muut vastasivat Venäjän taloutta uhkaavilla sanktioilla.

Vastakkainasetteleva ulkopolitiikka oli alun perin villin suosittu, kun taas taloudellinen tuska kesti vuosia toimiakseen tiensä politiikkaan.

Mutta seuraamusten aiheuttama taloudellinen pysähtyminen, ulkomaisten investointien väheneminen länsimaiden kanssa vallitsevien jännitteiden ja alhaisen öljyn hinnan keskellä ovat pakottaneet Kremlin asettamaan epäsuosittua politiikkaa, mukaan lukien eläkeiän nostaminen valtion eläkerahastojen tukemiseksi.

Venäläisten keskimääräiset kotipalkat inflaation mukaan on laskenut Ukrainan kriisin jälkeen. Ne ovat nyt 10 prosenttia pienempi kuin seitsemän vuotta sitten.

Se vie tullia Putinin hallituksen tukemisesta. Erilaisilla oppositioryhmillä on kaduille, kommunisteista oikeanpuoleisiin nationalisteihin. “Jos sinulla ei vielä ole paikkaa järjestelmässä, sinulla ei ole mahdollisuutta löytää työtä”, herra Dobralsky sanoi.

Ja, poliittiset analyytikot sanovat, ei ole sattumaa, että mielenosoitukset ovat tunkeutuneet varakkaista Moskovan ja Pietarin kaupungeista Venäjän kaukaisiin maakuntiin, jotka kokevat taloudellisen tuskan voimakkaammin.

Mielenosoituksia on raportoitu yli sadassa kaupungissa, Tyynen valtameren Vladivostokista Venäjän läntisimpään kaupunkiin Kaliningradiin. Tällaisia ​​syrjäisiä kaupunkeja pidettiin aikoinaan Putinin tukikohtina.

Mutta Aleksei A.Navalnyn johtaman protestiliikkeen jälkeen vuosina 2011 ja 2012 Moskovassa hallitus kaatoi rahaa suosittuihin kaupunkien uudistushankkeisiin, jotka heikentivät poliittista oppositiota, kuten puistojen rakentaminen ja jalkakäytävien kunnostaminen.

Samaan aikaan Kremli sekoitti oman kuvauksensa maasta linnoituksena, jonka ympäröivä länsi piiritti järjestämällä ja mainostamalla vuoden 2018 maailmanmestaruuskilpailuja ja paljastamalla venäläiset kymmenille tuhansille ystävällisille ulkomaalaisille jalkapallofaneille.

Herra Dobralskyn kotikaupungissa Kaliningradissa, joka on Venäjän ekslaava Puolan ja Liettuan välillä, ulkomaisia ​​vaaroja varoittava valtion propaganda oli aina kova myynti.

“He sanovat:” Amerikkalaiset rakentavat sotilastukikohtaa Puolaan “, sanoi Kaliningradissa työskentelevä graafinen suunnittelija Dmitry Feldman televisio-uutisista. ”Mutta me tunnemme puolalaiset. Kysyt tavalliselta puolalaiselta kaverilta: “Haluatko valloittaa Siperian?” ja he eivät tiedä mistä puhut. “

Varmasti poikkeukselliset olosuhteet, jotka eivät liity Venäjän pitkään taloudelliseen liukastumiseen, koskettivat mielenosoituksia. Mielenosoittajat sanoivat olevansa raivoissaan herra Navalnyn pidätyksestä sen jälkeen, kun hän palasi Venäjälle Saksasta hoidosta hermolääkkeiden myrkytyksestä, ja siitä, että herra Navalny julkaisi myöhemmin videon, jossa Putinia syytettiin korruptiosta ja itsensä rakentamisesta ylevään palatsiin. Herra Navalny syytti Kremliä hyökkäyksestä, jossa hänen mukaansa agentit asettivat melkein tappavan annoksen hermomyrkky alusvaatteissaan.

“Katson sitä päinvastoin”, sanoi politologi Ms Schulmann. “Kun poliittiset tekijät muuttuvat, myös taloudesta tulee tärkeä. Ihmiset sanovat: “Kyllä, tämä tapahtui ja myös päivittäistavarat kallistuvat.” “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *