Kuvia Venäjältä protestoi – The New York Instances

Kymmenet tuhannet ihmiset kääntyivät sunnuntaina ympäri Venäjää toisena peräkkäisenä viikonloppukokouksena vangitun oppositiojohtajan Aleksei A. Navalnyn tueksi. Mutta minne mielenosoittajat menivät, samoin meni poliisi ja tapasi heidät joskus julmissa yhteentörmäyksissä.

Mielenosoitukset alkoivat Venäjän kaukoidässä ja levittivät suuren kansakunnan, vaikka joissakin kaupungeissa väkijoukot näyttivät olevan pienempiä kuin viime viikonloppuna. Tuhansia mielenosoittajia esiintyi Pietarissa, Uralin vuoristossa sijaitsevassa Jekaterinburgin kaupungissa, Novosibirskissä Siperiassa, Moskovassa ja muualla. Yli 4000 ihmistä pidätettiin.

Jo ennen venäläisten kokoontumista Kreml teki selväksi, että poliiseja olisi paljon. Virkailijat vastasivat enimmäkseen pidätyksillä. Mutta varhain sunnuntai-iltapäivänä useissa kaupungeissa oli ilmestynyt poliisin julmuutta mielenosoittajia kohtaan – mukaan lukien sähköiskulaitteiden mahdollinen käyttö mielenosoittajiin ja muiden pelaajat.

Moskovassa pidätettiin yli 1200 mielenosoittajaa, OVD-Information-aktivistiryhmä ilmoitti. Poliisi sulki metroasemat ja lamautti suurimman osan kaupungin keskustasta, kun he rypistyivät estämään mielenosoittajien kokoontumista yhteen paikkaan.

Moskovan voimanäyttely – ja Kremlin ahdistus – oli samanlainen kuin viime vuosina nähty. “Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!” tuhansien lukijoiden mielenosoittajien sarake lauloi heidän kulkiessaan kaupungin läpi kohti vankilaa, jossa herra Navalnya pidettiin.

Moskovan keskustan pohjoisosiin hajallaan olevat mielenosoittajat pelasivat tunnin pituista kissa- ja hiiripeliä mellakapoliisien kanssa haarniskassa ja naamioinnissa. Twitterin ja sähkeen avulla herra Navalnyn kannattajat ohjaivat mielenosoittajia kauempana pohjoiseen kohti kaupungin pääjunakeskusta lähettämällä siihen suuntaan kiihtyviä poliisiautoja.

Herra Navalnyn pidätys on antanut uuden painopisteen presidentti Vladimir V. Putinin vastustukselle, joka oli pysynyt erilainen, vaikka hänen suosionsa laski.

Nuoret ja vanhat mielenosoittajat tulivat ulos pääkaupungista. Heidän joukossaan oli Lyudmila Mikhailovna, 83-vuotias eläkkeellä oleva lastenlääkäri, joka kieltäytyi antamasta sukunimeään. Hän sanoi, ettei ollut suuri herra Navalnyn fani. Mutta hän oli katsellut hänen videoitaan Mustanmeren palatsista, jonka hän rakennutti presidentti Vladimir V.Putinille, ja päätti liittyä mielenosoitukseen, koska “olen rehellisyyden puolesta, ei mitään muuta”.

Herra Navalnyn paluu Venäjälle 17. tammikuuta muutti Kremlin poliittista maisemaa – sekä kotimaassa että ulkomailla. Maan sisällä presidentillä tyytymättömillä venäläisillä on yhtäkkiä selkeä johtaja, jonka ympärille voi kokoontua.

Herra Navalnyn tapauksen vetovoima niille, jotka eivät ole samaa mieltä hänen poliittisista näkemyksistään, on, että hänet pidetään symbolina tärkeimmälle vihan lähteelle, jonka monet venäläiset kokevat Kremliin nähden: epäoikeudenmukaisuus.

Viranomaiset olivat tehneet selväksi, että poliisi reagoi voimakkaasti. Viime päivinä herra Navalnyn veli Oleg Navalny ja Maria Alyokhina punkbändistä Pussy Riot asetettiin kotiarestiin. Herra Navalnyn vaimo Yulia Navalnaya oli sunnuntaina pidätettyjen joukossa.

Poliisin läsnäolo ei estänyt herra Navalnyn liittolaisia ​​sunnuntaina, ja ne vaativat lisää mielenosoituksia tiistaina, kun herra Navalnya kohdellaan oikeudenkäynnissä väitetyistä ehdonalaiseen rangaistukseen liittyvistä rikkomuksista, jotka liittyivät kuusivuotiseen kavallusmenettelyyn, joka saattoi hänet vankilaan useita vuosia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *