Ranskan huippuyliopistoissa opiskelijat vaativat ympäristötoimintaa

PARIISI – École Polytechniquen, yhden maailman hienoimmista insinöörikouluista, rönsyilevä kampus on jo pitkään ollut magneetti suurille ranskalaisille teollisuus- ja energiayhtiöille, jotka haluavat houkutella joitain Ranskan kirkkaimpia mieliä.

Joten kun viime vuonna ilmoitettiin öljy- ja kaasujätti Totalin perustavan tutkimuskeskuksen kampukselle, joka sijaitsee Pariisin kaakkoon, se tuntui luonnolliselta.

Sen sijaan se herätti kauhua. Sadat opiskelijat äänestivät tutkimuskeskusta vastaan. Aikana, jolloin insinöörien ja tutkijoiden pitäisi johtaa tietä uudelle kestävälle maailmalle, he väittivät muun muassa, että projekti antoi kohtuuttoman vaikutuksen yritykseen, joka on edelleen maailman johtava fossiilisten polttoaineiden valmistaja.

“Minusta on huolestuttavaa vaikuttaa Totaliin, jolla on melko puolueellinen näkemys energiamuutoksesta”, sanoi Benoit Halgand, 22, joka on viimeinen vuosi koulussa. Hän lisäsi, että yritys “haluaa aina käyttää öljyä ja kaasua monien vuosien ajan”.

Totalin edustaja sanoi kirjallisessa vastauksessaan, että ryhmä pyrkii hiilineutraaluuteen vuoteen 2050 mennessä ja että sen tutkimuskeskuksen ainoa tavoite on nopeuttaa vähähiilisten energioiden innovaatioita ja tutkimusta.

École Polytechniquen törmäys oli vasta viimeisin Ranskan eliittikampuksella käydyistä törmäyksistä, jotka kunnianhimoiset opiskelijat pitivät kauan menestyksen polkuna. Nyt lämpenevän planeetan hälyttämät opiskelijat haastavat yritykset, jotka näkevät heidät mahdollisina tulevina työntekijöinä.

“Käymällä luokassa, tekemällä työtä, me osallistumme maailmaan, jonka tuomitsemme”, kertoi Caroline Mouille, 23-vuotias insinööriopiskelija Toulousessa Etelä-Ranskassa. “Kognitiivinen dissonanssi on valtava.”

Turhautuneena unelmiensa ja tarjotun maailman välisestä erosta opiskelijat painostavat yliopistoja asettamaan ilmastonmuutos ja muut ympäristöasiat opetussuunnitelmiensa ytimeen. Jotkut koulut ovat ottaneet askeleita tähän suuntaan, mutta kriitikoiden mukaan se ei ole läheskään tarpeeksi.

Ympäristöstä on tullut ensisijainen huolenaihe Ranskassa, maassa, jossa ilmastonmuutosprotestit houkuttelivat tuhansia nuoria kaduille vuonna 2019 ja jossa presidentti Emmanuel Macron ilmoitti äskettäin kansanäänestyksestä ympäristönsuojelun lisäämiseksi perustuslakiin.

Ranskan arvostetuimpien yliopistojen eli “Grandes Écoles” -yrityksen kasvavalla ympäristöliikkeellä, joka on perinteinen yritysjohtajien ja johtavien virkamiesten koulutusalue, on syvällisiä seurauksia maan eliitin seuraavalle sukupolvelle. Konflikti on vienyt opiskelijat kulutusmielisyyttä ja sitä mieltä, että jotkut Ranskan suurimmista yrityksistä, mukaan lukien L’Oréal, pitävät voittoa.

Opiskelijoiden aktivismi on ollut aiemmin harvinaista, joten muutospyynnöt ovat yllättäneet monia ihmisiä, etenkin École Polytechniquessa, jota puolustusministeriö valvoo ja jossa asevoimien jäseniksi katsottavat opiskelijat ovat yleensä sitoutuneet luottamuksellisuuteen.

Herra Halgand sanoi, että ympäristökysymykset ovat synnyttäneet “melko uuden kritiikin” nuorten keskuudessa nykypäivän taloudellisista ja sosiaalisista järjestelmistä.

“Aikaisemmin insinöörien keskuudessa oli usein ajatus teknisistä tekemisistä”, hän sanoi. “Kysymme tänään itseltämme:” Miksi? Mitkä ovat sen taustalla olevat ympäristö- ja yhteiskunnalliset vaikutukset? “

Vuonna 2018Manifesti ekologisesta herätyksestäHuippuyliopistojen opiskelijoiden kirjoittama kehotus asettaa ekologinen muutos sosiaalisen hankkeemme ytimeen ja keräsi noin 30 000 opiskelijan allekirjoitusta muutamassa viikossa.

Keskeistä heidän vaatimuksilleen oli räikeä todellisuus: Ympäristöasiat ovat edelleen korkeasti opetettuja korkea-asteen koulutuksessa. A Vuoden 2019 tutkimus ajattelulaitos Vaihto-projekti osoitti, että 34 ranskalaisessa yliopistossa alle neljäsosa tutkinto-ohjelmista tarjosi kursseja ilmasto- ja energia-asioista, ja useimmat niistä eivät tehneet tällaista luokkaa pakolliseksi.

Opiskelijoiden avoimet kirjeet ovat pyytäneet yliopistoja miettimään opetuksensa uudelleen ylhäältä alas – usein säästämättä.

“Koulutuksemme”, luki äskettäin kirje Noin 2000 opiskelijaa ja alumnia HEC Parisista, joka on yksi Euroopan parhaista kauppakorkeakouluista, allekirjoittanut “ei integroi riittävästi ekologisia ja sosiaalisia kysymyksiä, pienentämällä niitä parhaimmillaan” negatiivisiin ulkoisvaikutuksiin “ja pahimmillaan markkinointimahdollisuuksiin”.

Jotkut yliopistot ovat aloittaneet opinto-ohjelmiensa vastaamisen opiskelijoiden vaatimuksiin. Jokaisen uuden opiskelijan pakollinen kolmen päivän seminaari ilmastonmuutoksesta esiteltiin École Polytechniquessa kaksi vuotta sitten, ja Lyonin kansallinen ammattikorkeakoulu on sitoutunut uudistamaan opetuksensa kouluttaakseen kaikkia opiskelijoita ympäristöasioista.

Mines ParisTech -insinöörikoulun opintojohtaja Matthieu Mazière sanoi, että opiskelijat ovat haastaneet kurssien sisällön professoreiden lentomatkan lisäksi. “He pakottavat meidät kyseenalaistamaan itsemme”, hän sanoi.

Kriitikot kuitenkin sanovat, että kysely ei ole mennyt tarpeeksi pitkälle.

“Tuntuu siltä, ​​että olemme ymmärtäneet, emmekä ymmärrä”, sanoi Lise-Marie Dambrine, äskettäin valmistunut valtio-opiskeluinstituutista.

Cécile Renouard, filosofi, joka opettaa useissa yliopistoissa, sanoi, että korkeakouluopetuksen ympäristökurssit “eivät aina ole riittävän radikaaleja eivätkä riittävän systeemisiä”.

“Haasteena on myös osoittaa, kuinka ekologinen kysely kutsuu meidät tarkastelemaan kaikkia aiheitamme”, hän lisäsi.

Vuonna 2018 rouva Renouard perusti Campus de la Transitionin tai Transition Campuksen, vaihtoehtoisen akateemisen oppilaitoksen, jossa erilaisia ​​aineita taloudesta lakiin opetetaan ympäristölinsseillä.

Se on houkutellut noin 700 opiskelijaa kampukselleen, 1700-luvun linnalle, joka on noin 40 mailia kaakkoon Pariisin keskustasta, ja sitä ympäröivät puutarhat, joissa opiskelijat kasvavat purjoa ja kurpitsaa, jotka lopulta päätyvät kampuksen ruokalan ruukuihin.

Siirtymäkampus on tehnyt yhteistyötä useiden yliopistojen kanssa opiskelijoiden kouluttamiseksi ja on äskettäin julkaissutSuuri siirtymäkäsikirja “ Ranskan korkeakouluministerin tilaama ympäristö- ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden asettaminen yliopisto-ohjelmien ytimeen.

Neiti Dambrine, 23, sanoi, että hänen kokemuksensa Siirtymiskampuksella oli ollut “shokki”, joka antoi hänelle “halun ravistaa asioita”.

Vuoden 2018 manifestin takana olevat opiskelijat ovat muodostaneet organisaation, joka haastaa säännöllisesti suuret ranskalaiset yritykset julkaisemalla raportteja, jotka jäljittävät heidän ympäristöjalanjälkensä, ja kehottavat vertaisverkkojaan olemaan tekemättä työtä yrityksissä, jotka eivät muutu.

“Yritykset tekevät kaikkensa rekrytoidakseen meitä”, sanoi École Polytechnique -opiskelija Mr. Halgand. “Joten kun sanomme heille:” emme tule, koska tuhoat planeetan ja koska emme tue talousjärjestelmääsi, “se pelottaa heitä”, hän sanoi.

Tämä lähestymistapa on törmännyt – ei ole yllättävää – sekä tiedemaailmassa että yritysmaailmassa. École Polytechniquessa opiskelijoiden mielenosoituksen jälkeen Whole-tutkimuskeskuksen sijainti muutettiin lopulta 700 metrin päähän alkuperäisestä sijainnistaan.

Muutama kuukausi sitten opiskelijajärjestö julkaisi kriittisen raportin kosmetiikkajätti L’Orealilla. Vaikka se tunnusti yrityksen pyrkimykset “vähentää ympäristövaikutuksiaan”, se kyseenalaisti myös “ryhmän kaikkien toimintojen erittäin hyödyllisyyden” – tuomiten lähinnä opiskelijoiden näkemän turhaksi kuluttajaksi.

Jean-Claude Legrand, L’Orealin henkilöstöjohtaja, sanoi, että yhtiö suhtautui myönteisesti ympäristömuutokseen ja “korostamme sitä nykyään enemmän”. Mutta hänen mukaansa ei ole käyty vuoropuhelua opiskelijoiden kanssa, jotka alkavat “kyseenalaistaa liike-elämää” ja haastaa yrityksen olemassaolon.

École Polytechniquen ilmastotieteilijä Philippe Drobinski sanoi, että yritysten ympäristöjalanjäljen “kriittinen analyysi” oli välttämätön, mutta vastusti kaikkien ongelmien järjestelmällistä ymmärtämistä ympäristön prisman kautta.

Varauksistaan ​​huolimatta hän kiitti opiskelijaliikettä sanoen: “Jos halusimme asioiden muuttuvan, sen oli tapahduttava niiden kautta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *