Museveni kohtaa kriittisemmän Yhdysvaltojen ja EU: n Ugandan vaalien jälkeen

NAIROBI, Kenia – Verinen ja kiistanalainen vaalikausi Ugandassa, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä ja pääoppositiokandidaatti asetettiin tosiasialliselle kotiarestille, antoi äskettäin kuudennen viisivuotiskauden presidentti Yoweri Musevenille, vankalle Yhdysvaltain armeijalle liittolainen.

Mutta nyt Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo harkitsevansa joukko toimia herra Museveniä vastaan, joka on vuodesta 1986 lähtien toiminut Afrikan johtavien edunsaajien joukossa amerikkalaista apua, ottaen miljardeja dollareita, vaikka hän tiukensi rautaa pitämäänsä kansaa.

Herra Museveni, 76, on tukahdutti vastakkaiset äänet vuosia, usein väkisin, ja tämän kuukauden vaaleihin johtanutta kampanjaa haittasi opposition ehdokkaiden ja heidän esikuntansa, erityisesti pop-tähdestä kääntyneen lainsäätäjän Bobi Wine, joka nousi presidentin kovimmaksi haastajaksi. Väkivalta kouristi maata kampanjan aikana, ja vaalitarkkailijat ja opposition edustajat väittävät sen vaalipetokset osallistunut Musevenin uudelleenvalintaan.

“Meillä on huomattavia huolenaiheita Ugandan äskettäisistä vaaleista”, ulkoministeriön edustaja sanoi The New York Timesille lähetetyssä lausunnossa. “Yhdysvallat on tehnyt selväksi, että harkitsemme joukkoa kohdennettuja vaihtoehtoja, mukaan lukien viisumirajoitusten asettaminen, Ugandan henkilöille, joiden todetaan olevan vastuussa vaaleihin liittyvästä väkivallasta tai heikentävät demokraattista prosessia.”

“Ugandan viranomaisten käyttäytyminen näiden vaalien aikana”, lausunnossa sanotaan, “on yksi tekijä, joka otetaan huomioon, kun teemme päätöksiä Yhdysvaltain tulevasta avusta.”

Muut kansat ovat myös ilmaisseet huolensa siitä, miten Ugandan jälkivalintajakso on edennyt. Euroopan unionin tiedottaja sanoi, että ryhmä on “vakavasti huolissaan poliittisten toimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan osien jatkuvasta häirinnästä” ja että se on edelleen “tarkkaavainen paikan päällä olevaan tilanteeseen”.

Herra Museveni on tiettävästi tapannut ulkomaalaisia ​​diplomaatteja viime päivinä, äänestyksen käyntiin liittyvien huolenaiheiden vuoksi, ja monet länsimaiset ja afrikkalaiset kumppanit eivät ole vielä onnitelleet häntä virallisesti. Kenian puheenjohtajakausi poisti Fb-viestin onnittelen häntä sen jälkeen, kun sitä kritisoitiin laajalti ja Fb ilmoitti virheellisesti se sisältää ”vääriä” tietoja.

– Ennen äänestystä, äänestyksen aikana ja sen jälkeen toimittajia ja riippumattomia tarkkailijoita pidettiin tarkkailemasta tiiviisti menettelyjä hallitus kieltäytyi akkreditoinnista useimmille tarkkailijoille Yhdysvaltain Ugandan-operaatio oli aikonut sijoittaa. A valtakunnallinen Web-sammutus rajoitti tiedonkulkua.

Kun vaalien tulokset hajoivat, viranomaiset ympäröi herra Winein kotia, kieltäytyi päästämästä häntä ulos ja jopa estänyt Yhdysvaltain suurlähettilään käymästä hänelle. Turvallisuusvirkailijat vetäytyivät hänen kotinsa tällä viikolla oikeuden päätöksen jälkeen, mutta he pitävät edelleen lähellä esteitä ja ympäröivät puolueensa päämajaa. Herra Wine, 38, jonka oikea nimi on Robert Kyagulanyi, väittää, että vaalit oli väärennetty herra Musevenin hyväksi, ja aikoo esitellä maanantaina todisteita haastamalla tulokset.

Vuosikymmenien ajan herra Museveni on saanut taloudellista ja diplomaattista tukea Yhdysvalloista ja muista länsimaista. Ja hän on edistänyt hallintotapaansa vakauden takaajana paitsi Ugandassa – jota vallankaappaukset ja väkivalta repivät ennen kuin hän aloitti ruorin – myös ympäröivillä Itä- ja Keski-Afrikan alueilla.

Hänen alaisuudessaan Uganda on toistuvasti lähettänyt joukkoja rajojensa yli ottamaan kantaa naapurimaiden konflikteihin. Ja vaikka herra Museveni otti vastaan ​​monia Etelä-Sudanista tulevia pakolaisia, riippumattomat tutkijat ovat kertoneet hänen hallituksestaan salaa toimitettuja aseita tapasi siellä sotaa, joka maksoi lähes 400 000 ihmisen henkiä.

“Hän on ollut alueen pyromaani sen jälkeen, kun hän tuli valtaan, puhummeko sitten Sudanista, Etelä-Sudanista tai Ruandasta tai Kongon demokraattisesta tasavallasta”, kertoi Helen Epstein, “Toinen hieno sotku: Amerikka, Uganda ja sota Terrori.” “Hänen armeijansa on puuttunut kaikkialle rauhan vahingoksi.”

Joka vuosi yksin Yhdysvallat tarjoaa yli 970 miljoonaa dollaria Ugandalle, jolla tuetaan armeijaa, koulutusta ja maatalousalaa sekä antiretroviraalista hoitoa lähes miljoonalle hiv-positiiviselle ugandalaiselle.

Uganda on puolestaan ​​tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa terrorismin tukahduttamiseksi ja sijoittanut yli 6200 sotilasta Afrikan unionin operaatioon Somaliassa, joka taistelee Qaidaan liittyvän al-Shabab-ryhmän kanssa. Tuhannet ugandalaiset ovat toimineet vartijoina Yhdysvaltain tukikohdista Irakissa ja Afganistanissa. Ja Uganda on ollut ylistettiin yhtenä parhaista paikoista olla pakolainen, turvapaikanhakijoille annetaan maata ja kyky työskennellä ja liikkua.

Mutta kun herra Museveni jatkoi suosion suosimista lännessä ja sai tukea Maailmanpankin kaltaisilta rahoituslaitoksilta, hänen hallituksensa “on hyödyntänyt näitä resursseja ja myönteisiä mielikuvia heikentääkseen niitä etuja, joita sen suojelemiseksi kehutaan ja omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. sen sijaan ”, sanoi Ugandan politiikasta riippumaton tutkija Michael Mutyaba.

Kotona herra Museveniä on kritisoitu siitä, että hän vastustaa oppositiota ja esittelee homojen vastainen lainsäädäntö ja vapauttaa turvallisuusjoukot siviileille. Skandaalien aallot ovat myös osoittaneet kuinka virkamiehet kavallettu miljoonia dollareita valtion varoja sekä raportit kehitysavusta ohjataan armeijaan.

Jos näin on, se heikentäisi pysyvää herra Museveniä, joka on kasvanut vanhimmaksi valtiomieheksi Itä-Afrikassa, sanoi Ugandan poliittinen analyytikko Angelo Izama.

“Jos hän jatkaa näiden ruumiinpuhallusten ottamista hänen maineelleen kotona”, herra Izama sanoi, “luulen, että hän menettää asemansa paitsi alueella, myös menettää vähitellen länsimaat, jotka ovat yhä päättäväisempiä liittymään ja muuttamaan asemaansa miten he suhtautuvat Ugandaan. “

Georgetownin yliopiston ulkoministeriön apulaisprofessori Ken O. Opalo sanoi, että vaikka avunantajien suhteet Ugandaan saattavat muuttua, on vielä nähtävissä, ovatko nämä muutokset merkittäviä.

Hänen mukaansa länsimaat ovat melkein aina tehneet virheen ylläpitää suhteitaan herra Musevenin hallitukseen sen sijaan, että pakottaisivat häntä toteuttamaan kaivattuja uudistuksia.

“Museveni tietää tämän muuttuvuuden ja on hyödyntänyt sitä mestarillisesti vuosien varrella”, herra Opalo sanoi.

Ja vaikka “Bidenin hallinto sanoo oikeita asioita”, herra Opalo sanoi olevansa “vähemmän optimistinen siitä, mitä se pystyy tekemään ja johtaako tällainen toiminta välttämättä muutokseen parempaan Ugandassa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *