Kun protestit tarttuvat Venäjään, Putinin kriitikot kriittisivät Navalnyn ympärille

Moskova – Sosialisti Aleksandr Pasechnik näkee vangitun oppositiojohtajan Aleksei A. Navalnyn osana “liberaalia älymystöä”. Mikhail Svetov, Venäjän tunnetuin libertari, vetäytyy herra Navalnyn taloudellisesta populismista. Monarkistinen Olga Nikiforova kieltäytyi kauan uskomasta, että herra Navalny myrkytettiin.

Silti huolimatta epäilyistään, kaikki kolme vaarantivat pidätyksen liittyäkseen mielenosoituksia, jotka levittivät Venäjää viime viikonloppuna vaati herra Navalnyn vapauttamista – ja harkitsivat sitä uudelleen sunnuntaina.

“Siirtyminen voimakkaan kriisin vaiheeseen on vähäisempi paha kuin tämä maan hidas rappeutuminen”, sanoi Pasechnik, 42,. “Tarvitsemme tätä katalysaattoria nyt.”

Presidentti Vladimir V.Putinin vastustaminen on jo pitkään ollut monessa sävyssä – stalinisteista, jotka haaveilevat suunnitelmatalouden elvyttämisestä, kansallismielisiin, jotka haluavat rajoittaa muuttoliikettä ja liittää enemmän Ukrainaa, kaupunkiliberaaleihin, jotka kaipaavat demokratiaa ja läheisempiä suhteita länteen. . Harvoin nämä erilaiset ryhmät ovat kokoontuneet kuten viime viikolla herra Navalnyn ympärillä – koska on tullut hetki, yhä useammat venäläiset sanovat, kun he eivät voi enää noudattaa herra Putinin passiivista hyväksyntää.

“Navalny on ensimmäistä kertaa herättänyt venäläisen mielenosoituksen presidenttiä vastaan”, sanoi Moskovan sosiaali- ja taloustieteiden koulun sosiologi Konstantin Gaaze. “Se on historiallinen hetki maalle.”

Putin pystyy ajamaan mielenosoituksia, kuten hän on aikaisemmin käyttänyt räjähtävää turvalaitetta, joka taitavasti tukahduttaa tyytymättömyyden ja välttää laajamittaista sortoa, joka voi sytyttää intohimot edelleen. Jopa monet mielenosoittajat itse sanoivat, että Kremlin suostutteleminen kurssin vaihtamiseksi vie paljon suurempia väkijoukkoja.

Silti viimeisin tyytymättömyys on huomattava, koska se yhdistää oikean ja vasemman, vanhan ja nuoren; ja mielenosoittajat hyökkäävät häpeämättömästi itse Putinia vastaan ​​sen sijaan, että he kohdistuisivat epämääräisesti valtion virkamiehiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että herra Putinilla on edessään epätavallisen epävakaa hetki – kuten todistaa presidentin äskettäinen poikkeuksellinen spektaakkeli, joka kiisti Navalnyn henkilökohtaisen syytöksen siitä, että hän oli rakentanut itselleen salaisen palatsin Mustalle merelle.

Putinin tavallisesti sumutetut kriitikot ovat kokoontuneet herra Navalnyn (44) hahmoon, ei hänen poliittisten näkemyksiensä vuoksi, vaan siksi, että hänet pidetään symbolina tärkeimmälle vihalle, jota monet venäläiset kokevat Kremliin: epäoikeudenmukaisuuteen.

Nikiforova, monarkisti, 37-vuotias ja työskentelee käsikirjoittajana Moskovassa, jatkoi alun perin kertomusta Venäjältä, joka nousee polvilleen herra Putinin alla ja jota valtion televisio lähettää jatkuvasti. Hän muisti Neuvostoliiton jälkeisen 1990-luvun rikki katuvalot, huumeiden väärinkäyttäjien hävittämät käytetyt neulat, jotka halkeilivat jalkojen alla Moskovan jalkakäytävillä, ja näki mahdollisuuden vaurauteen ja toiveisiin herätyksestä vuonna 1999 vallan ottaneen Putinin johdolla.

Vuosia myöhemmin, kun hänestä tuli vanhempi, hän näki Venäjän koulujen, tuomioistuinten ja sairaaloiden epäonnistumiset. Mutta hän uskoi silti, että Putinin hallitus voisi parantua. Ja hän kieltäytyi hyväksymästä sitä, että hänen hallitsemallaan valtiolla on jotain tekemistä lännessä sille osoitettujen julmuuksien kanssa – kuten ammuttiin Malaysia Airlinesin lento 17 Ukrainan yli vuonna 2014 tai herra Navalnyn myrkytyksen Siperiassa viime kesänä.

Tilanne muuttui, kun hän näki tutkimukset, joista herra Navalny julkaisi joulukuussa oma myrkytetty, jossa oppositiojohtaja työskenteli toimittajien kanssa käyttämällä puhelinta ja lentotietoja sen osoittamiseksi kemiallisten aseiden asiantuntijoiden ryhmä kotimaisesta tiedustelupalvelusta oli seurannut häntä vuosia. Sitten tuli herra Navalnyn dramaattinen paluu Venäjälle Saksasta, hänen välitön pidätyksensä ja hänen raportti Putinin väitetystä palatsista, jota on katsottu 100 miljoonaa kertaa YouTubessa.

“Hän ei pysähdy yksin”, Nikiforova kirjoitti Facebookissa 23. tammikuuta postissa, joka on sittemmin kerännyt 6 600 “tykkäystä”, verraten herra Putinia väärinkäyttäjään. “Tämä on hetki, jolloin suuri joukko ihmisiä ei useless kestä sitä.”

Joten viime lauantaina rouva Nikiforova paketti mandariinit ostoskassiin ja sopi hammaslääkärille, jotta hänellä olisi kaksi alibia, kun hän meni mielenosoitukseen, jonka viranomaiset julistivat laittomaksi. Hän sanoi henkilökohtaisesti haluavansa Venäjän olevan perustuslaillinen monarkia, kuten Iso-Britannia, mutta sanoi, että herra Navalnyn täsmälliset poliittiset näkemykset olivat nyt ohi.

“Meillä ei yksinkertaisesti ole muuta todellista vastustusta”, Nikiforova sanoi. ”Ei ole vaihtoehtoa. Meillä on Navalny, joka on todella osoittanut pystyvänsä vastustamaan vallassa olevia. ”

Vladimir Milov, entinen energiaministerin sijainen ja nyt Navalnyn neuvonantaja, sanoi oppositiojohtajaryhmän mielestä ideologiaa tärkeänä tekijänä mielenosoittajien mobilisoinnissa.

“Suurin osa ulos tulevista ihmisistä ei ole minkään ideologian partisaneja tai heillä on erityisiä näkemyksiä – he useless haluavat muutosta maassa”, herra Milov sanoi. “Suurin osa mielenosoituksiin osallistuvista ihmisistä on useless kyllästynyt korruptioon.”

Herra Navalny teki nimen korruption vastaisena bloggaajana 2000-luvun alussa, mutta osallistui myös kansallismieliseen politiikkaan sulkemalla monet liberaalit. Kolme neljäsosaa hänen Navalny Reside-YouTube-kanavansa katsojista oli miehiä, sen johtaja Lyubov Sobol kertoi The New York Timesille viime toukokuussa. Rouva Sobol katsoi tämän ilmiön herra Navalnyn raikkaaksi, radikaaliseksi tyyliksi.

Silti viime viikonloppuna noin 45 prosenttia herra Navalnyn Moskovassa järjestetyssä mielenosoituksessa olleista oli naisia, ja 42 prosenttia sanoi, etteivät olleet koskaan protestoineet ennen tänä vuonna väkijoukon tutkineen sosiologien ryhmän mukaan.

“Hulluus ja laittomuus ovat saavuttaneet täysin valtavan mittakaavan”, sanoi feministinen aktivisti Zalina Marshenkulova selittäen, miksi hän tukee mielenosoituksia, vaikka herra Navalny on ollut syytetty seksismistä menneisyydessä. “On melko vaikea puhua naisten oikeuksista, kun meillä ei ole ihmisoikeuksia.”

Niiden joukossa, jotka eivät olleet koskaan ennen käyneet Navalny-rallissa, oli Pasechnik, bloggaaja ja elokuvantekijä, joka haluaa Venäjän olevan sosialistinen demokratia, jossa tuotantovälineet kuuluvat valtiolle.

Kun herra Navalny johti suuria mielenosoituksia Moskovassa talvella 2012, herra Pasechnik näki hänet osana kumouksellista “viides saraketta”, jonka länsi oli istuttanut Venäjän sisälle. Kuten useimmat venäläiset, hän juhli Putinin Krimin liittämistä kaksi vuotta myöhemmin. Mutta hän oli pettynyt siihen, että Kreml ei myöskään tuonut Itä-Ukrainaa joukkoon.

Hänen mukaansa herra Navalny pitää yhtä kauhistuttavana kuin herra Putinin, joka pitää molempia kapitalistisen lännen silmissä. Mutta hän näkee nykyiset mielenosoitukset parhaana mahdollisuutena yrittää saada aikaan muutosta tarjoamalla aukko omien kaltaisille liikkeille. Ja hän pyysi solidaarisuutta herra Navalnylle hänen valtion vainosta ja varoitti, että “mitä hänelle tapahtui, voi tapahtua kenellekään meistä”.

“Ihmiset ymmärtävät, että tämä on Venäjän poliitikko numero yksi”, hän sanoi herra Navalnysta. “Jos hän kehottaa menemään kaduille, me kaikki ymmärrämme, että ihmisiä tulee ulos, ja muiden voimien on hyödynnettävä tätä.”

Herra Navalny toisti torstaina elokuvan oikeussalipuheessaan tukensa mielenosoituksille. Häntä odottaa uusi kuulemistilaisuus ensi tiistaina, jolloin hänet voidaan tuomita useaksi vuodeksi vankeuteen väitetyistä ehdonalaiseen rangaistukseen liittyvistä rikkomuksista, jotka liittyvät ehdolliseen rangaistukseen väärinkäytöksistä, jotka hän sai vuonna 2014.

“Olen iloinen siitä, että yhä useammat ihmiset ymmärtävät lain ja totuus ovat meidän puolellamme”, herra Navalny kertoi tuomioistuimelle torstaina pidetystä vankilasta. “Olemme enemmistö, emmekä salli pienien roistojoukkojen pakottaa maiamme.”

Kreml väittää, että herra Navalnyn tukijat muodostavat pienen vähemmistön maasta, ja hänen todellista tukeaan on edelleen vaikea mitata. Jopa monet venäläiset, jotka hyväksyvät herra Navalnyn kuvauksen hallitsevasta eliitistä korruptoituneina, pelkäävät edelleen kaaosta, jos Putin joutuisi luopumaan vallasta.

Svetov – entinen presidentti Donald J. Trumpin innoittama 36-vuotias kansallismielinen libertari – on yksi Putinin merkittävimmistä kriitikoista Venäjän oikeistossa. Hänen mukaansa Putinin kuva konservatiivisten, kristillisten arvojen puolustajana on Kremlin propagandan tulos, jota presidentti on avoimesti maahanmuutolle Keski-Aasiasta ja hänen läheiset siteensä Ramzan Kadyroviin, pääosin muslimivenäläisen Tšetšenian tasavallan johtajaan. .

Svetov kertoo, että hänen Venäjän liberaalipuolueensa 29 jäsentä on pidätetty viime lauantaina järjestettyjen Navalnyn-mielenosoitusten yhteydessä. Salattujen yhteyksien aikana piiloutuessaan poliisin varalta, Svetov sanoi, että mielenosoitukset olivat “vihaisempia kuin koskaan ennen Putinin Venäjällä”, mutta väkijoukot näyttivät riittämättömiltä suostuttelemaan Kremliä vapauttamaan herra Navalny.

“Ennustani ei valitettavasti ole kovin optimistinen”, Svetov sanoi. “Luulen, että monet ihmiset tulivat ulos – mutta ei sellaisina määrinä, jotka kykenisivät saavuttamaan jotain.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *