Yhdysvaltain ilmatorjunta tappaa ISIS-johtajan Irakissa

BAGHDAD – Yhdysvaltain ilmaiskut Irakin joukkojen kanssa ovat tappaneet islamilaisen valtion ylimmän johtajan Irakissa, hyökkäyksen, jonka tarkoituksena on pysäyttää ryhmän uusiutuminen ja vaatia kostoa tappavasta kaksoismurhapommituksesta Bagdadissa viime viikolla.

ISIS: n komentaja, Jabbar Salman Ali Farhan al-Issawi, 43, joka tunnetaan nimellä Abu Yasser, tapettiin keskiviikkona Irakin pohjoisosassa sijaitsevan Kirkukin kaupungin lähellä, amerikkalaisten johtamassa sotilaskoalitiossa ja Irakin virkamiehet ilmoittivat perjantaina.

Islamivaltiolla ei enää ole Irakin aluetta, mutta se on on jatkanut tappavia iskuja. Amerikkalaisten ja irakilaisten ytimessä on ollut kysymys siitä, millaista voimaa tarvitaan ryhmän kurissa pitämiseen neuvottelut Yhdysvaltojen joukkojen määrän vähentämisestä Irakissa, ja Yhdysvaltojen rooli tällä viikolla osoittaa Irakin jatkuvan riippuvuuden Yhdysvaltain armeijasta.

Koalition edustaja, eversti Wayne Marotto, kutsui al-Issawin kuolemaa “merkittäväksi iskuksi” islamilaisen valtion ryhmittymisyrityksille.

Herra al-Issawi koordinoi ryhmän toimintaa Irakissa, terrorismin torjunnan asiantuntijat sanoivat. Eversti Marotto sanoi olevansa vastuussa ISIS-taistelijoiden ohjauksen kehittämisestä ja välittämisestä sekä ISIS-läsnäolon laajentamisesta Irakissa.

Hän sanoi, että operaatiossa kuoli yhdeksän muuta ISIS-taistelijaa.

Eversti Marotto sanoi, että Irakin terrorismin vastaiset joukot johtivat operaatiota koalition ilma-, tiedustelu- ja valvontatuella.

Amerikkalaisen johtaman koalition politiikka on, että se ei kommentoi maita, jotka toteuttavat tiettyjä ilmaiskuja. Mutta vanhemmat Irakin turvallisuusviranomaiset, jotka pyysivät, että heitä ei tunnistettaisi, koska heillä ei ollut lupaa luovuttaa tietoja, sanoivat, että Yhdysvaltain lentokoneet suorittivat lakot.

Irakin virkamiesten mukaan hyökkäys maanalaiseen piilopaikkaan koski vuonna 32 tapetun irakilaisen kuoleman ISIS: n hyökkäys Bagdadin markkinoille viime viikko. Yli 100 muuta loukkaantui hyökkäyksessä, mikä on tappavin Bagdadissa neljän vuoden aikana.

ISIS otti vastuun pommituksesta sanoen, että se kohdistui shii-muslimeihin ja Irakin turvallisuusjoukkoihin.

“Lupaimme ja täytimme”, pääministeri Mustafa al-Kadhimi twiittasi herra al-Issawin tappaneen operaation. “Annoin sanani ajaa Daeshin terroristit, annoimme heille ukkosen vastauksen”, hän sanoi käyttäen arabialaista lyhennettä ISIS: ään.

Entinen tiedustelupäällikkö al-Kadhimi korvasi myös useita tiedustelu- ja turvallisuusoperaatioiden päälliköitä ISIS: n hyökkäyksen jälkeen sanoen, että osittain syyllisiä olivat löyhät turvallisuus- ja tiedusteluviat.

Herra al-Kadhimi aloitti tehtävässään viime vuonna lupaavat vahvistaa turvallisuutta, torjua korruptiota ja viedä läpi hallituksen uudistuksia.

Irakin ja amerikkalaisten virkamiesten mukaan herra al-Issawin tappanut operaatio oli valmisteltavana kuukausia, kun he sulkeutuivat alemman tason ISIS-johtajien vuoristoalueisiin Kirkukin lähelle ja keräsivät tietoja ISIS-operaatioiden uudesta keskuksesta. siellä.

Ilmaiskun lisäksi operaatioon sisältyi irakilaisten terrorismin vastaisten joukkojen tekemät hyökkäykset ISIS-majataloihin Irakin armeijan lausunnon mukaan.

Al-Issawi, kotoisin Irakin Fallujan kaupungista, ylitti Irakin puoli vuotta sitten huokoisen rajan kautta kurdien hallitsemalla Itä-Syyrian sektorilla.

Irakin virkamiehet kuvasivat al-Issawin “varakalifiksi” tai toiseksi komentajana ISIS: n ylimmälle johtajalle. Tätä arvoa ei voitu vahvistaa itsenäisesti.

Ryhmän koko johtajasta, jonka ISIS tunnistaa nimellä, tiedetään useless vähän Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshitai sen ylin komentorakenne. Al-Qurayshi seurasi Abu Bakr al-Baghdadia, joka kuoli räjäyttäessään itsemurhaliivin Yhdysvaltain joukot ryöstivät piilopaikkansa Syyriassa vuonna 2019.

Vaikka viimeinen suuri ISIS-isku Bagdadissa oli kaksi vuotta sitten, ryhmä harjoittaa säännöllistä toimintaa kauempana pohjoisessa sijaitsevissa maakunnissa.

“Tiedustelut osoittivat, että tämä kaveri oli aktiivinen islamilaisen valtion operaatioiden koordinaattorina”, sanoi Michael Knights, Jillin ja Jay Bernsteinin stipendiaatti Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutissa. “Irak on edelleen todennäköisesti ISIS: n suurin toimintaympäristö, joten se tarkoittaa käytännössä, että hän on suurimman tytäryhtiön maajohtaja.”

Korkeimmillaan ISIS hallitsi lähes kolmasosaa Irakin alueesta ja koko Syyrian maakunnista julistettuaan vuonna 2014 kalifaatin, jonka pääkaupunki oli Mosul. Yhdysvaltojen tukemat, kurdien johtamat joukot ajoi ryhmän pois viimeiseltä alueelta se järjestettiin – lähellä Baghuzia Syyriassa – kaksi vuotta sitten.

Herra al-Issawin tappaminen “osoittaa irakilaisille, että hallitus pystyy toimimaan tehokkaasti”, herra Knights sanoi.

Amerikan ratkaiseva apu raidassa tapahtui keskellä Irakissa olevien Iranin kannattajien lisääntynyttä poliittista painostusta Yhdysvaltain joukkojen karkottamiseksi maasta.

Viime aikojen jälkeen Trumpin hallinnon tekemät vähennykset, Yhdysvalloissa on noin 2500 sotilasta jäljellä kolmessa Irakin sotilastukikohdassa. Vaikka Irakin kyky taistella ISIS: n suhteen on parantunut, maa luottaa edelleen tiedustelupalveluihin, valvontaresursseihin ja Yhdysvaltojen johtaman koalition lentotukeen.

“Operatiivisesta näkökulmasta on tärkeää, että ISIS häiriintyy niin paljon kuin mahdollista, mutta se vaatii tietysti paljon seurantaa”, sanoo Irakissa toimiva Sajad Jiyad Century Basis -säätiöstä. “ISIS on osoittanut, että se on melko joustava ja kykenevä nousemaan pieniin soluihin, varsinkin maaseutualueilla ja vaikeassa maastossa, ja kohdistamaan myös alueelle, jota Irakin joukkojen on erittäin vaikea valvoa jatkuvasti.”

Jiyad sanoi uskovansa, että Yhdysvaltain joukot saisivat hyvän tahdon auttamalla ISIS-vastaisissa operaatioissa. Mutta hänen mukaansa Yhdysvaltojen drone-isku, joka tappoi Irakin ylemmän turvallisuusvirkamiehen yhdessä Iranin komentajan kenraali Qassim Suleimanin kanssa Bagdadissa viime vuonna, painoi enemmän painoarvoa vahvistamaan amerikkalaisten joukkojen vastustusta Irakissa.

Droonilakon jälkeen Irakin parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa hallitusta vaadittiin karkottamaan amerikkalaiset joukot Irakista, mitä ei ole toteutettu.

“Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo on osa suurempaa kysymystä, joka ei liity Daeshiin”, herra Jiyad sanoi. “Tällaisia ​​asioita, joita et voi useless pestä pois” USA: lla on ollut apua ISIS: ää vastaan ​​”.”

Eric Schmitt osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *