Shellin tytäryhtiön Nigeriassa on korvattava maanviljelijät, Alankomaiden tuomioistuimen säännöt

Putkilinjojen vuodot koskettivat kalalampia ja -maita kahdessa kylässä, Orumassa ja Goissa, ja vuoto 15 vuotta myöhemmin vaikuttaa edelleen asukkaisiin ympäristöryhmien mukaan.

Nigeria on Afrikan suurin öljyntuottaja, ja Shell aloitti nigerialaisen tytäryhtiönsä kautta viennin Nigerin suistoalueen peltoilta 1950-luvun lopulla. Se hallinnoi noin 50 öljykenttää, viittä kaasulaitosta ja yli 3000 mailia putkistoja yritys.

Shell ja muut öljy-yhtiöt, kuten italialainen yritys Eni, ovat jo pitkään kärsineet alueen saastumisesta. Vuonna 1994 Shell Nigerian ympäristötutkimuksen päällikkö Bopp Van Dessel erosi väittäen, ettei hän voinut puolustaa yrityksen ympäristötilannetta “menettämättä henkilökohtaista koskemattomuuttaan”.

“Kaikki Shell-sivustot, jotka näin, olivat saastuneita”, herra Van Dessel sanoi myöhemmin brittiläisessä televisiossa. “Minulle oli selvää, että Shell tuhosi alueen.”

Vuonna 2008 Yhdysvaltain kaapeli julkaissut WikiLeaks paljasti, että kolme neljäsosaa Nigerian putkista oli yli vuosikymmenen myöhässä vaihdettavaksi, ja joidenkin odotettavissa oleva elinikä oli vielä 30 vuotta 30 vuoden jälkeen.

Shell ja Eni ovat väittäneet, että suurin osa vuodoista on aiheutunut sabotaasista. Siitä huolimatta alle Nigerian laki, öljy-yhtiöt ovat vastuussa tehokkaiden turvallisuus- ja käytäntöstandardien varmistamisesta.

“Sabotaasi, raakaöljyvarkaudet ja laiton jalostus ovat suuri haaste Nigerin suistoalueella”, Shellin Nigerian tytäryhtiön edustaja Bamidele Odugbesan sanoi sähköpostitse lähetetyssä lausunnossa. “Syystä riippumatta puhdistamme ja korjaamme, kuten olemme tehneet tässä tapauksessa vuotojen kanssa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *