Kiina vapauttaa Tashi Wangchukin, tiibetiläisen, joka taisteli kielioikeuksien puolesta

Tiibetiläinen liikemies on vapautettu vankilasta Kiinassa, kun hän on suorittanut viiden vuoden tuomion “separatismin yllyttämisestä” kampanjoimalla tiibetiläisen kielikoulutuksen puolesta, mukaan lukien The New York Timesin haastatteluissa, hänen asianajajansa sanoi perjantaina.

Liikemies Tashi Wangchuk palasi kotikaupunkiinsa Yushuun Qinghain luoteisosassa ja asui sisarensa, asianajajan Liang Xiaojunin luona. sanoi Twitterissä ja puhelinhaastattelussa. Mutta herra Liang sanoi, ettei voinut olla varma, että herra Tashi oli “täysin vapaa”.

Kiinassa entiset vangit voivat olennaisesti olla kodeissaan tai muissa paikoissa jopa virallisen vapauttamisen jälkeen, etenkin poliittisesti syytetyissä tapauksissa.

“Minusta ei ole epäilystäkään siitä, että hän on poissa”, herra Liang sanoi haastattelussa vedoten puheluun, jonka hän kävi herra Tashin vennen kanssa. “Hänen vävynsä sanoi, että hänellä on hyvä terveys, mutta minulle ei ole vielä lähetetty kuvia hänestä”, herra Liang sanoi. “Tämä voi johtua siitä, että hän ei ole vieläkään liian vapaa.”

Kaksi Qinghain lakiasiain virkamiestä kieltäytyi kommentoimasta soitettaessa sanoen, etteivät he tienneet tapauksesta.

Epävarmoista olosuhteista huolimatta ulkomailla olevat ryhmät, jotka ajavat Tiibetin oikeuksia ja itsemääräämisoikeutta, tervehtivät herra Tashin vapautumista vankilasta jonkin verran helpotuksella. Tiedottaja The Occasions -lehdelle, joka esitti hänet a video- ja artikla vuonna 2015, otti myös uutiset vastaan.

“Hänen vangitsemisensa oli toiminta, jonka tarkoituksena oli hiljentää kriitikot, estää tiedon vapaa liikkuvuus ja lopulta viedä Kiinan kansalaisilta tieto”, tiedottaja Danielle Rhoades Ha sanomalehti, sanoi sähköpostitse.

Herra Tashi, 35, paimenesta muuttunut kauppias, ryhtyi asiaansa sen jälkeen, kun Kiinan hallitus otti käyttöön tiibetiläisen opetuksen rajoitukset kouluissa.

Viime vuosina hallitus on pyrkinyt omaksumaan etniset vähemmistöt rajoittamalla niiden kielten opetusta. Tämä ajaminen on sisältänyt Tiibetissä asuvat tiibetiläiset – osa Kiinaa, joka tunnetaan Tiibetin autonomisena alueena – samoin kuin ne, kuten Mr. Tashi, jotka asuvat vuoristoisilla naapurialueilla.

Herra Tashi oppi kiinaa koulussa ja myöhemmin opetti itsensä kirjoittamaan tiibetiä veljen avulla. Opiskellessaan buddhalaisessa luostarissa hän avasi myymälän Yushussa, joka myi tiibetiläisiä tuotteita ja käsityökaluja verkossa. Vuonna 2014 Alibaba, jättiläinen kiinalainen verkkokauppasivusto, esitti hänet mainosvideossa.

“Aiemmin Yushussa asuessani tunsin olevani eristetty ulkomaailmasta”, hän sanoi videolla kiinaksi.

Mutta herra Tashi kertoi myöhemmin The Timesille olevansa huolestunut kiinalaisen kielen kasvavasta alueellisesta dominoinnista.

“Tiibetin alueella, peruskouluista lukioihin, lukioihin, on useless yksi tiibetiläisen kielen kurssi monien kurssien joukossa”, herra Tashi sanoi Occasions-dokumentti hänen hedelmättömästä matkastaan ​​Pekingiin vuonna 2015 tapauksensa osoittamiseksi Kiinan virkamiehille ja valtion tiedotusvälineille.

“Kukaan ei halua elää ympäristössä, joka on täynnä painetta ja pelkoa”, hän sanoi. “Itse asiassa kulttuuriamme teurastetaan järjestelmällisesti.”

Kiinan poliisi pidätti herra Tashin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Occasions-raportit hänestä ilmestyivät. Kaksi vuotta kului ennen kuin hän aloitti oikeudenkäynnin Yushussa, syytettynä separatismin yllyttämisestä, mikä on hämärä syytös, jota käytetään usein viranomaisia ​​kiusaaviin etnisten vähemmistöjen jäseniin.

Vuosina 1998–2016 Kiinan tuomioistuimet syyttivät 11810 ihmistä separatismista tai yllyttämisestä separatismiin, ja useless 15 vapautettiin virkamiesten mukaan Dui Hua -säätiön analysoimat tilastot, San Franciscossa toimiva ryhmä, joka seuraa Kiinan ihmisoikeuskysymyksiä.

Mr. Tashin oikeudenkäynnissä vuoden 2018 alussa syyttäjät viittasivat hänen kommentteihinsa The Timesille, samoin kuin tuomioistuin saman vuoden toukokuussa kun se totesi hänet syylliseksi ja tuomitsi hänet viiden vuoden vankeuteenmukaan lukien aika, jonka hän oli jo viettänyt pidätyksessä.

Ihmisoikeusryhmät ja Yhdistyneiden Kansakuntien nimeämät asiantuntijat omistaa tuomitsi Tashin syytteeseenpanon, väittäen, että hän oli toiminut Kiinan ja kansainvälisen oikeuden mukaisissa oikeuksissaan. Herra Tashi kertoi The Timesille, ettei hän tue Tiibetin itsenäisyyttä eikä sen aikana hänen oikeudenkäyntinsä hän sanoi hän halusi useless kunnioittaa etnisten vähemmistöjen oikeuksia, kuten Kiinan laki lupasi, mukaan lukien oikeus käyttää omaa kieltään.

Tiibetiläiset puhuvat erilaisia ​​murteita ovat uhattuna, ja monet ovat huolissaan siitä, että heidän lapsensa eivät pysty lukemaan ja kirjoittamaan heidän kielellään.

“Tashin ainoa” rikos “oli vaatia rauhanomaisesti tiibetiläisten oikeutta oppia omalla kielellään, ja hallitusten on ryhdyttävä voimakkaisiin ja itsevarmoihin toimiin, joissa vaaditaan hänen ihmisoikeuksiensa puolustamista vapauttamisen jälkeen”, Tenzin Tselha, Kansainvälisen Intiassa toimiva Tibet Community kertoi sähköpostitse lähetetyssä lausunnossa.

Sen jälkeen kun herra Tashi pidätettiin, paine vähemmistökieliin Kiinassa on lisääntynyt, kertoi Tiibetin kielten uhanalaisuutta tutkiva Australian La Trobe -yliopiston antropologi Gerald Roche.

“Vaikka käytäntö ei ole muodollisesti muuttunut, asiat ovat pahentuneet paljon”, hän sanoi sähköpostitse. Paikalliset kielet ovat hänen mukaansa “haavoittuvia laissa saamansa erittäin heikon suojelun takia”.

Kiinan hallituksen pyrkimykset tiukentaa Tiibetin alueita ovat saaneet vähemmän kansainvälistä huomiota viime vuosina, kun ulkomaisten hallitusten ja ihmisoikeusryhmien toiminta on keskittynyt uiguurien joukkovankeus ja muut pääosin muslimivähemmistöt Länsi-Kiinan alueella Xinjiangissa.

Mutta myös Tiibetin alueilla Kiinan kommunistinen puolue Xi Jinpingin johdolla on tehostanut pyrkimyksiä purkaa etniset erot uudelleensijoittamisohjelmien, työvoimansiirtojen, poliittisen indoktrinaation ja koulunkäynti lähes kokonaan kiinaksi. Peking näyttää päättäneen estää kaikki levottomuudet näillä alueilla, kun Dalai Lama, maanpaossa oleva, 85-vuotias henkinen johtaja, jota monet tiibetiläiset kunnioittavat, kuolee.

Viha vähemmistökielien tukahduttamisesta on puhjennut myös Sisä-Mongoliassa, Pohjois-Kiinan alueella. Viime vuonna, tuhannet etniset mongolilaiset protestoivat siellä sen jälkeen kun hallitus supisti äkillisesti luokkia mongoliksi ja laajensi kiinankielistä koulunkäyntiä.

Jopa vapauttamisensa jälkeen Tashi joutuu viiden vuoden “poliittisten oikeuksien riistämisen” kohteeksi, mikä todennäköisesti kaventaa hänen mahdollisuuksiaan puhua.

“Kehotamme Kiinan viranomaisia ​​kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja perusvapauksia, joihin Kiinan ihmisillä, mukaan lukien tiibetiläiset, on oikeus ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen nojalla”, ulkoministeriö sanoi sähköpostitse kommentoidessaan herra Tashin tapausta.

Edward Wong osallistui raportointiin. Amber Wang osallistui tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *