Kiina lopettaa Hongkongin Yhdistyneiden Kansakuntien erityispassien tunnustamisen

HONG KONG – Kiina ilmoitti perjantaina, että se ei enää tunnusta tiettyjä Ison-Britannian matkustusasiakirjoja vastineeksi Ison-Britannian viime vuonna tekemälle päätökselle myöntää mahdollisesti miljoonille Hongkongin asukkaille viisumit ja lopulta polku kansalaisuuteen.

Ilmoitus tuli tuntikausia sen jälkeen, kun Britannia ilmoitti muodollisen alkamispäivän uusi viisumiohjelma, oli viimeinen jännitteiden lisääntyminen maiden välillä Hongkongin, entisen brittiläisen siirtomaa, joka palasi Kiinan hallintaan vuonna 1997, kohtalosta.

Kun Peking muutti asettamaan a kansallisen turvallisuuden laki Hongkongissa viime kesänä, joka antoi viranomaisille laajat valtuudet hillitä erimielisyyksiä, Iso-Britannia syytti Kiinaa lupauksensa myöntää Hongkongille 50 vuoden puoliautonomia. Britannian hallitus sanoi kesäkuussa että se luo erityisen viisumireitin Ison-Britannian kansallisten passien (Abroad) haltijoille, ainutlaatuisen luokan, joka luotiin Hongkongin kansalaisille ennen vallan siirtoa vuonna 1997.

Uusien sääntöjen mukaan Hongkongin asukkaat, jotka olivat hakeneet BN (O) -asemaa ennen luovutusta, voivat saada erityisviisumin, joka oikeuttaa heidät asumaan, työskentelemään tai opiskelemaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään viisi vuotta; Ylimääräisen vuoden kuluttua he voivat sitten hakea kansalaisuutta.

Britannian hallitus arvioi, että Hongkongissa oli 2,9 miljoonaa BN (O) kansalaista ja 2,three miljoonaa huollettavana olevaa henkilöä, joilla olisi oikeus liikkua heidän kanssaan, vaikka oli epäselvää, kuinka monta asukasta tosiasiallisesti pyrkii muuttamaan. Hallitus ennusti, että 123 000–153700 ihmistä käyttäisi uutta tietä ensimmäisenä vuonna. Kaikilla BN (O) kansalaisilla ei ole BN (O) passeja, mutta he voivat hakea niitä.

“Olemme kunnioittaneet syvällisiä historia- ja ystävyyssuhteitamme Hongkongin kansan kanssa ja olemme puolustaneet vapautta ja autonomiaa”, Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi perjantaina antamassaan lausunnossa yhdessä ilmoituksen kanssa, että uusi reitti avautuisi 31. tammikuuta.

Britannian suunnitelma oli kiihdyttänyt Pekingiä, joka varoitti nopeasti mahdollisista kostotoimista. Kiinan hallituksen virkamiehet ilmoittivat perjantaina, että he pitivät uusia viisumisääntöjä suorana haasteena suvereniteettiinsa.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi lehdistötilaisuudessa, että suunnitelmalla pyritään muuttamaan Hongkongin asukkaat toisen luokan Britannian kansalaisiksi, Kiinan valtion lähetystoiminnan harjoittajan CCTV: n huomautusten mukaan.

Kiina lopettaa BN (O)-passien tunnustamisen kelvollisiksi matkustus- tai henkilöllisyystodistuksiksi 31. tammikuuta, Zhao sanoi ja lisäsi, että Kiina “varaa oikeuden ryhtyä lisätoimiin”.

Ei ollut heti selvää, oliko ilmoitus symbolisempi vai olennaisempi. BN (O) -passin haltijoilla voi olla myös Hongkongin passeja tai muita ulkomaisia ​​passeja, joihin toimenpide ei vaikuta.

Jotkut Pekingin kannattajat ovat pyrkineet poistamaan tällaiset koetut porsaanreiät. Hongkongin lainsäätäjä Regina Ip ehdotti aiemmin tässä kuussa alueelle kieltää oleskeluoikeuden kaksoiskansalaisilta asukkailta. Hongkongin toimitusjohtaja Carrie Lam sanoi, ettei tällaisia ​​suunnitelmia ollut tekemässä.

Claire Fu osallistui tutkimukseen Pekingistä. Elian Peltier osallistui raportointiin Lontoosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *