Häpeän ja hiljaisuuden vuodattaminen Ranskassa

PARIISI – Camille Kouchnerista, kevyestä, rypistyneestä naisesta, joka on vuosikymmenien ajan ollut syyllisyydessä, on tullut ranskalaisen yhteiskunnan suuri häiritsijä. Hänen taistelunsa vapautuakseen tuskallisesta perheen salaisuudesta on koskettanut hermoa koko Ranskassa.

Vuosikymmenien ajan neiti Kouchner tunsi olevansa loukussa. “Syyllisyys on kuin käärme”, hän kirjoittaa “La Familia Grande” -kirjassa, jonka tarina insestistä ja väärinkäytöksistä on myös säälimätön muotokuva merkittävästä ranskalaisesta perheestä. Se oli “myrkky”, monipäinen “hydra”, joka hyökkäsi “koko mielessäni ja sydämessäni olevaan tilaan”. Kunnes hänestä tuntui, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää sanoinkuvaamaton.

Se ei ollut helppoa. Olivier Duhamel, hänen isäpuolensa ja mies, jota hän syyttää kaksosveljensä seksuaalisesta hyväksikäytöstä teini-ikäisenä, istuivat Pariisin henkisen ja kulttuurielämän huipulla ennen lopettaa kaikki virat kirjan julkaisun aattona.

Hänen äitinsä, merkittävä kirjailija Évelyne Pisier, joka oli kerran Fidel Castron rakastaja ja joka kuoli vuonna 2017, oli kääntynyt kiivaasti rouva Kouchnerin puoleen syytöksen johdosta. Kirjan otsikon ”suuri perhe” oli laajemmin tietty vasemmistolainen ranskalainen kulttuurieliitti, joka oli päättänyt suojella yhtä omaa.

Lyhyesti sanottuna neiti Kouchner otti paljon.

“OK, Camille, pelkäät seurauksia, mutta jos et puhu, kuinka voit olla kokonainen?” Neiti Kouchner, 45, sanoi haastattelussa. ”Jos et puhu, jätät ylösalaisin olevan maailman. Sinun on otettava riski, koska sinulla on pieni mahdollisuus sanoa kärsiville, että heidän kärsimyksensä eivät ole turhaa. “

Hänen omaksumisensa “pienestä mahdollisuudesta” on johtanut sellaiseen poliittiseen ja kulttuuriseen räjähdykseen, jota ranskalaiset kutsuvat “affaireksi”. A #MeTooInceste-hashtag on poistunut kun kymmenet tuhannet ranskalaiset uhrit rikkovat hiljaisen tabun. Tässä kuussa julkaistua kirjaa on myyty yli 200 000 kappaletta. Useat herra Duhamelin ystävät, mukaan lukien entinen oikeusministeri Élisabeth Guigou, ovat eronneet merkittävistä tehtävistä.

Presidentti Emmanuel Macron on ottanut Twitteriin tervehtimään vapautusta “sisarensa rohkeuden kautta, joka ei enää kyennyt pysymään hiljaa”. Hän tuomitsi “rikollisten rakentaman hiljaisuuden ja peräkkäiset pelkuruudet”.

“Se on todella ylivoimainen”, asianajaja ja yliopistonlehtori Rouva Kouchner sanoi hiljaisella, melkein itsensä halveksivalla äänellä, jolla on taipumus peittää hänen päättäväinen tylsyys. Hänen katseensa on rehellinen ja suora. “Olen erittäin iloinen #MeTooInceste -liikkeestä, ei niinkään siksi, että ihmiset puhuvat – monet olivat jo tehneet niin -, vaan siksi, että heitä kuunnellaan.”

Hän jatkoi, mutta hänen päätavoitteensa ei ollut poliittinen vaan kirjallinen, yritys kuvata omaa tuskaista evoluutiota. Koska hänen äitinsä oli antisemitistisen ranskalaisen fasistin jälkeläinen ja isänsä puolella Auschwitzissa teurastettuja esi-isiä, hänen täytyi muotoilla oma identiteettinsä hyvin nuoresta iästä lähtien. Kun hänellä oli oma poikansa, hän tajusi, ettei voinut olla hiljaa herra Duhamelista peläten, että hän saattaa iskeä uudelleen.

Hänen oli myös kohdattava äitinsä outo rikos. Kun kysyttiin, miksi hän kirjoitti kirjan, neiti Kouchner vastasi: “Koska äitini on kuollut.”

Hänen äidillään oli monia puolia: leikkisä älymystö, jota neiti Kouchner ihaili; nainen, joka kääntyi juomaan molempien vanhempiensa itsemurhien jälkeen; kärsivä vanhempi, jonka sisar, näyttelijä Marie-France Pisier, myös kuoli ilmeisessä itsemurhassa.

Hän oli myös feministinen äiti, joka ei sanonut ei Kuubassa, kun Castro – hyvällä machomuodolla – lähetti auton kaatamaan häntä; äiti, joka jätti rouva Kouchnerin isän, Bernards Kouchnerin, Lääkärit ilman rajoja -yrityksen perustajan ja myöhemmin Ranskan ulkoministerin, koska “hän päätti pelastaa muita lapsia, ei omaa”.

Monissa suhteissa neiti Kouchnerin äiti on kirjan keskeinen hahmo, rakastettu ja sitten vieraantunut. Hänen äitinsä oli ainakin hiljaisuudessa herra Duhamelin puolella, kun hänet kohdattiin vuonna 2008 syytökseen, että kaksi vuosikymmentä aikaisemmin hänen toinen aviomiehensä oli seksuaalisesti hyväksikäyttänyt 14-vuotiasta poikapuoltaan.

Kirjan loppupuolella kirjailija lainaa henkeäsalpaavassa kohdassa äitinsä: “Jos olisit puhunut, olisin voinut lähteä. Hiljaisuutesi on sinun vastuullasi. Jos olisit puhunut, mitään tästä ei olisi tapahtunut. Ei ollut väkivaltaa. Veljeäsi ei koskaan pakotettu. Mieheni ei tehnyt mitään. Veljesi petti minut. “

Joten syyllisyys siirtyy olettaen useita kasvoja. Niin myös haudattu rikos metastasoituu. Samoin pitkäaikainen salaisuus täsmentää väistämättömän kärsimyksensä.

Neiti Kouchner, jonka veli teki vaimonsa hiljaa, kun hän kertoi hänelle ensin, mitä tapahtui, kirjoittaa, että hän päätti varhaisessa aikuisikään, että ”Minun syyllisyyteni on suostumus. Olen syyllinen siitä, että en ole pysäyttänyt isäni, en ymmärtänyt, että insesti on kielletty. ” (Ranskan lainsäädännön mukaan isäpuolen lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on insesti.)

Hänen syyllisyytensä pahentaa äidin syytös siitä, että hänen hiljaisuus oli todellinen rikos. Kaikesta piiloutui erityinen kauhu: Useiden itsemurhaperheiden äitiä ei koskaan voitu sulkea pois. Hän kuoli syöpään.

“Äitini käänsi vastuut, käänsi roolit”, rouva Kouchner sanoi. “Hän tuli uhri päätöksestäni olla puhumatta. Ja kun puhuin, hän syytti minua halusta pilata hänen elämänsä. Sanoin hänelle: “Joten pitäisikö minun puhua vai ei? Mitä tahansa teen, on väärin. “

Ja herra Duhamel? “Äitini kohtasi hänet, ja luulen, että lopulta he rakensivat tarinan yrittääkseen vapauttaa itsensä, piilottaa koko väkivallan.”

Nyt ei näytä olevan mitään “asiaa”. Duhamel, 70, on palkannut merkittävän lakimiehen puolustamaan häntä. Hän ei ole sanonut mitään eroamisensa jälkeen tässä kuussa kuuluisan Sciences Po -yliopiston valvovan elimen johtajana.

On käynyt selväksi, että herra Duhamel hyötyi monien hiljaisuudesta Pariisin ystäväpiirissään, joka on toistuva malli tapauksissa, joissa on mukana voimakkaita miehiä. Jean Veil, merkittävä Pariisin asianajajaja Sciences Po: n johtaja Frédéric Mion ovat molemmat tunnustaneet tietävänsä seksuaalista hyväksikäyttöä koskevista syytöksistä, mutta eivät ryhtyneet toimiin herra Duhamelia vastaan.

Neiti Kouchnerin veli, jota kutsutaan kirjassa Victoriksi, on ensimmäistä kertaa haastanut herra Duhamelia vastaan. Ranskan syyttäjä on aloittanut tutkinnan alaikäisen raiskauksesta ja seksuaalisesta aggressiosta. Insestiä tutkiva virallinen toimikunta on vahvistettu nimittämällä kaksi uutta yhteispuheenjohtajaa.

“On useless kunnollista, että hän on hiljaa”, rouva Kouchner sanoi herra Duhamelista. ”Koska todellisuudessa hän sai minut hiljentymään monien vuosien ajan. Ei suoraan. Mutta silti hän mursi meidät. Kunnes tietyn hetken sanoin: ‘Miksi olen hiljaa? Mikä on tämä salaisuus, joka ei ole salaisuus, tämä salaisuus, joka säilyttää teloittajan? ”

Eikö ”teloittaja” ollut vahva sana? “Ah, hän aiheutti meille paljon vahinkoa”, rouva Kouchner sanoi. Hän totesi, että herra Duhamelille ei todennäköisesti kohdistu rangaistusta Ranskan vanhentumisaikojen takia. Yksi syy hän halusi “pysyvän” todistuksen, jonka lapset ja lapsenlapset voisivat lukea.

Hänen jälkeläisillään on paljon pohdittavaa. Neiti Kouchnerin esittämät kesäpäivät Côte d’Azurin perheen kiinteistössä on voimakas esittämällä väärän idyllin: tennis, ateriat, Scrabble, viini, nauru – sekä alastoman uiminen uima-altaassa, koskettaminen alle porvarillisten seksuaalisten rajoitusten pöytä ja pilkkaaminen.

“Kielletty on kieltää” oli näiden perhejuhlien tunnuslause, hän kirjoittaa. Hänen isoäitinsä selitti hänelle, miten orgasmin voi saada polkupyörällä tai hevosella.

Koko ajan käärme piilesi tässä perheessä ja sen ulkopuolella. Neiti Kouchner lainaa isälleen Bernardille rakasta sanomaa: “Vahvojen ja heikkojen välillä sortaa vapaus ja vapauttava laki.” Hän toteaa: “Löysin sen täyden merkityksen.”

Fixed Méheut Pariisissa osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *