GM haluaa tehdä sähköautoja. Kiina hallitsee markkinoita.

SHANGHAI – Autojen valmistus on saavuttanut kriittisen vaiheen – ja näyttää siltä, ​​että Kiina olisi kuljettajan paikalla.

Common Motorsin yllätysilmoitus torstaina, että se pyrkii poistamaan bensiini- ja dieselmoottorit autokannastaan vuoteen 2035 mennessä ja omaksua sähköautot noudattavat Pekingin onnistuneesti laatimaa etenemissuunnitelmaa. GM: lle, Detroitin vankalle ja amerikkalaisen teollisen mahdin symbolille, ei ehkä ole muuta vaihtoehtoa kuin omaksua auto- ja akkutekniikat, joissa kiinalaisilla yrityksillä on johtava rooli.

Jopa aikataulua asetettaessa GM näyttää vastaavan Pekingin nopeutta. Useless kolme kuukautta sitten kiinalaiset päättäjät määräsivät, että useimpien Kiinassa myytävien ajoneuvojen on oltava sähköisiä vuoteen 2035 mennessä.

“Mitä tulee maailmanlaajuisten autovalmistajien sähköajoneuvosuunnitelmiin, kaikki tiet johtavat takaisin Pekingiin”, sanoi GM: n Indonesian toimintojen entinen presidentti Michael Dunne.

Ei ole täysin selvää, miten GM muuttaa teollista kapasiteettiaan, ja yritys kieltäytyi perjantaina kommentoimasta, mikä vaikutus Pekingin politiikalla voi olla suunnittelussa. Se ei maininnut Kiinaa torstaina antamassaan ilmoituksessa.

Sen ei tarvinnut. Kiinalla on markkinoiden vaikutusvalta ja sääntelypolitiikan vakaus vaikuttaa Detroitista Tokioon ja Wolfsburgiin, Saksaan, tehtyihin autopäätöksiin.

Kiina on jo ylivoimaisesti maailman suurin automarkkina, jonka osuus maailmankaupasta on kolmasosa. Se on suurempi kuin Yhdysvaltojen ja Japanin automarkkinat yhteensä. GM ja Volkswagen myyvät molemmat enemmän autoja yhteisyritysten kautta Kiinassa kuin kotimarkkinoillaan.

Mutta Kiinan vaikutusvalta ulottuu myös sähköautojen valmistamiseen. Peking on huolestunut omista saastumisongelmistaan ​​ja haluaa pysyä kilpailukykyisenä tulevaisuuden tekniikoissa, ja se on pitkään löytänyt tukia sähköautoteollisuudelleen. Kymmenkunta vuotta sitten pidetyn globaalin finanssikriisin aikana Kiina tarjosi jo taksilaivastoilleen ja paikallishallinnon virastoilleen jopa 8800 dollaria autoa kohden sähkömallien valitsemiseksi.

Kiina on nykyään johtava suurten sähköautojen akkujen valmistaja, joka tuottaa huomattavasti enemmän kuin muu maailma yhteensä. Kiinalaiset määräykset edellyttivät vasta vuotta sitten kiinalaisten akkujen toimittajien käyttämistä enimmäkseen japanilaisten ja eteläkorealaisten kilpailijoiden sijasta kiinalaisilla tuilla myytäviin sähköautoihin. Tämä pakotti monikansalliset yritykset tekemään valtavia tilauksia CATL: n, Kiinan tärkeimmän tuottajan, kanssa.

Kiinalaiset yritykset hallitsevat maailman sähkömoottoreiden tuotantoa. Kiina on jopa saanut hallinnan suuresta osasta sähköautojen tarvitsemia tärkeimpiä raaka-aineita, mukaan lukien litium, koboltti ja mineraalit, jotka tunnetaan harvinaisina maametalleina.

Suuret globaalit autovalmistajat kehittävät jo sähköautoja Kiinassa. Daimler ja Toyota ovat ryhtyneet laajaan yhteisyritykseen kiinalaisten valmistajien kanssa sähköautojen rakentamiseksi. Ford Motor ilmoitti torstaina, että uusi Ford Mustang Mach-E, viime syksyn Pekingin autonäyttelyssä eniten pään kääntävä auto, valmistetaan Kiinassa ja Meksikossa.

Toistaiseksi yksikään kiinalainen yritys ei ole tuottanut sähköautoa, joka pystyy kilpailemaan Teslan kanssa vangitsemaan maailman mielikuvituksen, vaikka yksi, NIO, yrittää. Mutta Kiina on suorittanut monet vaiheet tien varrella. Erityisesti Tesla alkoi valmistaa ajoneuvoja Shanghain tehtaalla vuosi sitten.

Maailman siirtyminen sähköautoihin “perustuu Kiinan tekniseen etenemissuunnitelmaan”, sanoi Yunshi Wang, Kiinan energian ja liikenteen keskuksen johtaja Kalifornian yliopistossa Davisissa.

Kiina ei yritä asettaa maailmanlaajuisia standardeja useless sähköautoille. Kaliforniassa kehitetty tekniikka on myös nopea kaupallistamaan suuria määriä itse ajavia autoja. Kiina yrittää myös ottaa johtoaseman autojen yhteyden muodostamisessa Internetiin suunnitellun valtakunnallisen 5G-matkaviestinnän avulla.

Kiinan hallituksen toimeksiannot edellyttävät näiden tekniikoiden laajaa asentamista vuoteen 2025 mennessä. Se on pakottanut sekä kiinalaisia ​​että länsimaisia ​​yrityksiä sopeutumaan.

“Tästä voimme nähdä, että autonominen ajaminen ja älykkäät kytketyt ajoneuvot eivät ole enää pelkkä visio, ne ovat läheinen todellisuus”, sanoi Volkswagen China -yhtiön toimitusjohtaja Stephan Wöllenstein viime viikolla.

GM: n torstain ilmoitus vahvistaa Kiinan pitkän veton sähköautoista. Useless muutama vuosi sitten amerikkalaiset autonvalmistajat olivat sitoutuneet bensiinimoottoreihin. Saksalaiset autovalmistajat työntivät dieseleitä. Japanilaiset yritykset korostivat bensiini-sähköhybridejä.

Kiina valitsi akkukäyttöiset sähköautot. Se ilmoitti vuonna 2017 lopettavansa autojen fossiiliset polttoaineet siihen mennessä määrittelemättömään päivämäärään mennessä. Monet teollisuudenalat olivat skeptisiä.

Mary Barra, GM: n toimitusjohtaja, lensi Shanghaihin kaksi viikkoa myöhemmin ja ilmoitti, että vaikka GM aikoi tuoda lisää sähköautoja tielle, yritys uskoi, että kuluttajien, ei hallitusten, pitäisi päättää, milloin lopettaa bensiini- ja dieselkäyttöisten mallien ostaminen.

“Mielestäni se toimii parhaiten silloin, kun asiakkaat valitsevat sen sijaan, että ne valitsevat tarpeisiinsa vastaavan tekniikan”, hän sanoi tuolloin.

Kiina on omaksunut toisenlaisen lähestymistavan. Ottaen huomioon sähköautojen kehittämisen kustannukset ja monimutkaisuuden hallitus on asettanut suuria tavoitteita ja tarjonnut tukea auttaakseen yrityksiä saavuttamaan ne.

Autoteollisuuden osalta “tärkeintä on, mitä hallitus tekee”, sanoi Pekingin Cheung Kongin kauppakorkeakoulun professori Liu Jing.

Suurin este tällä hetkellä sähköautojen myynnille on kustannukset.

Akun valmistaminen maksaa useless 1500 dollaria yksinkertaisimmista kiinalaismerkkisistä sähköautoista, jotka eivät todellakaan sovellu maantieajoon hitauden ja vaatimattoman kantamansa vuoksi. Mutta hinta on peräti 12 000 dollaria korkean suorituskyvyn autoista, kuten Tesla. Bensiinimoottorit kussakin autokoko- ja suorituskykäluokassa maksavat tyypillisesti alle puolet vähemmän.

Akkukustannukset ympäri maailmaa kuitenkin putoavat lähes viidenneksellä vuodessa. Kiinalaiset yritykset, joilla on runsas valtion tuki, ovat rakentaneet valtavia akkutehtaita syvälle Länsi-Kiinaan, erityisesti Qinghain maakuntaan, jossa suuri osa akkujen litiumista louhitaan. Massatuotanto on tuottanut valtavia mittakaavaetuja.

Kiina on myös maailman suurin sähkömoottoreiden ja laajan muun elektroniikan tuottaja.

Kiinan pyrkimys määräävään asemaan sähköautoissa alkoi vuonna 2007. Silloin Kiinan silloinen pääministeri Wen Jiabao valitsi yllättäen entisen Audi-insinöörin Wan Gangin tiede- ja teknologiaministeriksi. Mr. Wan, joka oli myös toiminut Shanghain Tongjin yliopiston autotekniikan keskuksen puheenjohtajana ja johtajana, oli intohimoinen sähköautojen puolestapuhuja. Hänellä oli vahva tuki Kiinan armeijan ja tiedustelupalvelujen yhteisöltä, joka oli jo pitkään nähnyt maan öljyntuonnin strategisena haavoittuvuutena.

Vuonna 2008, herra Wanin ensimmäinen kokonainen vuosi toimistossa, Kiina valmisti useless 2100 sähköautoa. Mutta tuotanto on noussut sittemmin ja saavuttanut viime vuonna 931 000, Lontoon tietoyrityksen LMC Automotiven mukaan.

Kiina sai apua myös länsimaisilta yrityksiltä, ​​jotka saivat vähän tukea kotona. GM sopi vuonna 2011 siirtoakkutekniikka ja muu sähköautotekniikka Kiinan suurimman valtion omistaman autovalmistajan Shanghai Automotive Business Corporationin yhteisyritykseen Kiinassa.

Tuolloin Kiinan hallitus oli painostaa ulkomaisia ​​autovalmistajia siirtää sähköautotekniikkaa yhteisyrityksiin Kiinassa. Tällaisista teknologiansiirroista – joita ulkomaiset yritykset joskus valittavat joutuvansa tekemään pääsyn Kiinan suurille markkinoille – on tullut tärkeä kysymys Washingtonin ja Pekingin välillä. Entisen presidentin Donald J. Trumpin alaiset virkamiehet mainitsivat siirrot yhtenä syynä kauppasodan aloittamiseen Kiinaa vastaan.

Nyt monet kiinalaiset yritykset ovat liittymässä sähköautojen työntämiseen. Kiinalainen autonvalmistaja Zhejiang Geely ilmoitti perjantaina, että se ja Foxconn, Apple iPhonen ja kannettavien tietokoneiden sopimusvalmistaja suurissa tehtaissa Kiinassa, neuvottelivat auttaakseen Faraday Future -yhtiötä Yhdysvalloissa sähköautojen valmistuksessa.

Cheung Kongin kauppakorkeakoulun herra Liu sanoi tänä syksynä: “Tulet näkemään sähköautojen tulvan kaikkialla, menemällä markkinoille.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *