Thaimaa laillistaa ennenaikaiset abortit, mutta pitää muita rajoituksia voimassa

BANGKOK – Thaimaan parlamentti on äänestänyt abortin laillistamisesta ensimmäisellä kolmanneksella pitäen samalla voimassa rangaistuksia naisille, joille se tehdään myöhemmin raskauden aikana.

Senaatin lainsäätäjät äänestivät maanantaina 166: sta 7: een muuttaakseen lakia, jossa vankeusrangaistus oli määrätty korkeintaan kolmeksi vuodeksi abortin saaneille ja enintään viisi vuotta vankeuteen. Uuden model avulla jokainen nainen voi lopettaa raskauden ensimmäisten 12 viikon aikana.

Puolustajien mukaan toimenpide ei mene tarpeeksi pitkälle: Thaimaasta, joka tekee abortin 12 viikon jälkeen, lukuun ottamatta maan lääkärineuvoston asettamia ehtoja, uhkaa silti mahdollisia sakkoja ja jopa kuuden kuukauden vankeusrangaistus.

“Meille tämä laki ei ole todellinen kehitys”, sanoi Thaimaan Sangsan Anakot Yawachonin, naisoikeuksia puolustavan voittoa tavoittelemattoman järjestön toimitusjohtaja Matcha Phorn-in.

“Tällaisen lain antamiseksi sinun on asetettava etusijalle naisten osallistuminen, etenkin naiset, joilla on kokemusta abortista”, hän lisäsi. “Neuvotteluprosessi antoi roolin lainsäätäjille ja ihmisoikeusasianajajille, mutta ei naisille, joilla oli kokemusta abortista tai aktivisteista.”

Lääketieteellisen neuvoston mukaan raskauden voi lopettaa pätevä ammattilainen 12 viikon kuluttua, jos ne ovat seurausta seksuaalisesta väkivallasta tai uhkaavat äidin fyysistä tai henkistä terveyttä. Abortti on sallittu myös, jos sikiöllä tiedetään olevan poikkeavuuksia.

Monet Thaimaan naiset löysivät tapoja tehdä abortteja aikaisempien rajoitusten nojalla, mutta maassa on edelleen korkea teini-ikäisten raskausaste. Noin 1,5 miljoonaa lasta syntyi Thaimaassa teini-ikäisille äideille vuosina 2000–2014 YK: n väestörahasto, ja lähes 14 prosenttia kaikista raskauksista vuonna 2016 oli nuorten joukossa.

Thaimaan abortin edunvalvontaryhmän Tamtangin aktivisti Supecha Baotip kertoi pelkäävänsä maanalaisten aborttien jatkumista. “En halua, että yli 12 viikon ikäiset raskaudet saavat naiset ovat huolissaan siitä, etteivät he voi käydä läpi menettelyä eivätkä siten etsi sitä laillisesti”, hän sanoi.

Rouva Supecha sanoi tarkkailevansa tarkkaan, laajentaisiko terveysministeriö varhaisen raskauden keskeytymisen palveluja ja painostaako lääkäreitä noudattamaan uutta sääntöä.

“Jokainen sairaala voi tarjota tätä palvelua, mutta lääkäreiden asenteen vuoksi he eivät”, hän lisäsi.

Viime helmikuussa Thaimaan perustuslakituomioistuin katsoi, että maan edellinen aborttilaki oli perustuslain vastainen, ja se antoi hallitukselle 360 ​​päivää aikaa muuttaa sitä.

Kaksi tarkistusta ehdotti, toista hallitus ja toisen oppositiopuolue Liikkuvat eteenpäin. Edustajainhuone hylkäsi myöhemmin Siirrä eteenpäin -version, joka olisi sallinut abortin 24 viikkoon saakka.

Jotkut Thaimaan buddhalaisen hallitseman kulttuurin elementit ovat sosiaalisesti konservatiivisia. Thaimaassa on kuitenkin myös suhteellisen edistyksellistä sukupuoli- ja LGBTQ-ongelmat.

Heather Barr, Human Rights Watchin naisten oikeuksien osaston väliaikainen johtaja, sanoi torstaina sähköpostissa hän näki edistymistä aborttioikeuksien suhteen sekä Thaimaassa että Etelä-Koreassa tuomioistuin päätti kaksi vuotta sitten abortin vastainen laki oli perustuslain vastainen.

Mutta Thaimaan myöhästyneitä rajoituksia, neiti Barr kirjoitti tällä viikolla, aiheuttavat edelleen terveysriskejä. “Kun hallitukset rajoittavat aborttia, naisilla on edelleen abortteja – heillä on useless vaarallisempia”, hän kirjoitti.

Aktivisti Ms Matcha kertoi, että monet thaimaalaiset naiset päättävät tehdä abortin 12 viikon kuluttua. “Joten useimmilla naisilla on edes tämän lain kohdalla edelleen samat ongelmat: pelko, leima ja lain rikkominen”, hän sanoi.

Muktita Suhartono raportoi Bangkokista ja Mike Ives Hong Kongista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *