Truckers välttäisi UK-satamia välttääkseen Brexit-punateipin

HOLYHEAD, Wales – Pyörteisten harmaiden pilvien alla Bryan Anderson nojautui kuorma-autonsa ohjaamon ikkunasta päästääkseen turhautumisensa uudessa paperityössä Se oli jo viivästyttänyt matkaa Ison-Britannian toiseksi suurimman lauttasataman läpi puolella päivällä.

“Se on painajainen”, herra Anderson selitti kuinka hän vietti tunteja odottaa 250 mailin päässä sijaitsevassa varastossa Brexitin takia vaadittuja vientiasiakirjoja. Viivästys tarkoitti sitä, että hän saavutti Holyheadin Walesissa liian myöhään lautalle, jonka hän aikoi ottaa Dubliniin, ja myös seuraavaan.

“Olen noin 12 tuntia jäljessä aikataulusta”, hän sanoi valmistautuessaan lopulta ajamaan Stena Adventurer -laivalla Dubliniin luovuttamaan pakettilähetyksen Irlannin postipalveluun.

Tammikuun 1. päivänä voimaan tulleiden Ison-Britannian ja Euroopan unionin välistä kauppaa koskevien uusien sääntöjen käyttöönotosta johtuva pelko ongelmista ja byrokratiasta johti kauheisiin ennusteisiin brittiläisten satamien ylivoimaisesta lukkiutumisesta.

Mutta toistaiseksi on tapahtunut päinvastaista. Lukuun ottamatta sitkeitä sieluja, kuten herra Anderson, kuorma-autot kuljettavat yhä enemmän satamia, kuten Holyhead. He pelkäävät paperimääriä, joita vaaditaan nyt matkoille, joihin viime kuussa liittyi vähän muuta kuin ajo lautalla yhdessä maassa ja pois toisesta maasta.

Torstaina useless pari tusinaa muuta kuorma-autoa seisoi odottamassa samaa lautta kuin herra Anderson valtavassa, mutta melkein tyhjässä satamanpuoleisessa pysäköintialueessa. Holyhead toimii puolet normaalista kapasiteetistaan, ja henkilökunta on asetettu furloughille.

“Se on liikaa vaivaa käydä läpi”, herra Anderson sanoi.

Kuukausien epävarmuuden ja kireiden neuvottelujen jälkeen pääministeri Boris Johnson solmi vihdoin kauppasopimuksen Euroopan unionin kanssa jouluaattona. Joten kun Britannia lähti Euroopan sisämarkkinoista ja tulliliitosta 1. tammikuuta, se vältteli kaaosta ranskalaisten virkamiesten sulkeminen pukeutumisharjoituksissa joulukuussa.

Silti vanha järjestelmä, joka mahdollisti kitkattoman matkustamisen Euroopan kansoihin ja sieltä, on ohi. Huolimatta kannattajiensa väitteistä, joiden mukaan Brexit vähentäisi byrokratiaa, yritysten on tuotettava miljoonia tulli-ilmoituksia sekä uusia asiakirjoja, kuten terveystodistukset elintarvikkeille ja alkuperätodisteet monille erilaisille tavaroille. Sekatuotteiden lähetykset – kuten Mr. Andersonin kuljettamat paketit – voivat tarkoittaa kuljettajille lukuisia papereita kattamaan kaiken kuljetettavan.

Sääntöjen vaikutus on yllättänyt kauppiaita kaikkialla Isossa-Britanniassa ja käynnistänyt ketjureaktion, joka on uhannut joitain työpaikkoja ja toimeentuloa.

Skotlannin äyriäisten viejät ovat raivoissaan kalliista viivästyksistä vastusti parlamenttia Lontoossa protestina. Kuorma-autolastia, joka oli tarkoitettu Pohjois-Irlannin supermarketille, pidettiin kahden päivän ajan, kun kuorma-autoyritys yritti todistaa niiden perunoiden alkuperän, brittiläisen lainsäätäjän mukaan. Ja yli 600 kuorma-autonkuljettajaa on sakotettu ruuhkautumisen estämiseksi suunnitellun säännön rikkomisesta, joka vaatii heiltä luvan lähestyä Britannian vilkkainta satamaa, Doveria Kentissä.

Uusien sääntöjen mukaan kuorma-autoliikenteen harjoittajien on kirjattava lähetyksensä viranomaisille ennen satamaan saapumista. Suhteellisen harvat saapuvat ilman paperityötä – useless 7 prosenttia Holyheadiin sataman mukaan.

Mutta tämä johtuu siitä, että monet ovat jumissa muualla ja odottavat papereita.

Uusi järjestelmä on myös herättänyt kysymyksiä yhden Euroopan vilkkaimman kauppareitin tulevaisuudesta, joka on Irlannin, joka on edelleen osa Euroopan unionia, ja Method-Euroopan välillä.

Nopein reitti kuorma-autoille on yleensä lautalla Dublinista Holyheadiin, sitten itään Doveriin Englannin rannikolla, ja sieltä lyhyt lauttamatka Ranskan Calaisiin.

Ennen Brexitin muutosta tämä matka “maasillan” kautta oli halpaa ja luotettavaa, vaati melkein mitään paperityötä ja antoi kuorma-autojen pudottaa kuormia matkan varrella.

Mutta byrokratia on estänyt tämän reitin, ja monet yritykset valitsevat suorat palvelut Irlannin ja Ranskan välillä pysyäkseen Euroopan unionissa.

Onko tämä heijastumishäiriöitä vai perusteellista muutosta, on epäselvää, ja muutoksiin on suhtauduttu myönteisesti joillakin tahoilla.

Jotkut ympäristökampanjoijat toivovat, että kaupan lasku on pysyvää ja vähentää Britanniaa ristikkäisten kuorma-autojen määrää.

Satamaoperaattorit olivat odottaneet kaupan vähenemistä, kun yritykset tyhjensivät rakentamansa varastot joulukuussa jos kauppaa ei olisi tehty. Pandemia on vaikuttanut myös kauppaan ja matkailuun, samalla kun yritykset sopeutuvat Brexit-aikakauden lomakkeiden täyttämiseen.

Mutta pelätään, että Holyheadin kaltaisten satamien osumalla voi olla pysyviä vaikutuksia.

“Erittäin kovat hälytyskellot soivat”, sanoi Welsh Seneddin tai parlamentin jäsen Rhun ap Iorwerth Plaid Cymru -puolueelle, joka puoltaa Walesin itsenäisyyttä.

“On selvää, että kauppa vähenee huomattavasti sataman kautta”, hän sanoi. “Toivon, että tämä on väliaikainen ilmiö, mutta pelkään, että täällä luodaan uusia kaupankäyntimalleja ja olen huolissani työpaikoista. Mitä pienempi liikenne sataman läpi on, sitä vähemmän ihmisiä tarvitsee työskennellä satamassa. “

Johnsonin konservatiivisen puolueen lainsäätäjä Virginia Crosbie sanoi odottavansa “Että liikennemallien vaihtelut, joita näemme tällä hetkellä, ovat lyhyitä”, mainitsemalla Englannin läpi kulkevan “maasilta” -reitin edut.

Toiset epäilevät enemmän ja huomauttavat, että kahdeksan viikonlopun lauttaliikennettä Holyheadista Dubliniin on jo peruutettu, Irlannin ja Ranskan välisiä lentoja on vähennetty.

“Valinnan perusteella luulen, että suuri osa liikenteestä on siirtynyt suorille reiteille”, sanoi Stena Linen operoiman Holyheadin satamapäällikkö William Calderbank ja lisäsi, että vaikka hän odottaa paljon liiketoiminnan palaavan, osa se ei.

Holyheadin ongelmien lisäksi on menettämässä liiketoimintaa myös Skotlannin ja Pohjois-Englannin satamille, jotka tarjoavat reittejä Pohjois-Irlantiin, joka on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja jotka yleensä vaativat vähemmän byrokratiaa.

Nyt ei ole järkevää lähettää Pohjois-Irlantiin tarkoitettuja tavaroita Holyheadin kautta ja sitten kuorma-autolla pohjoiseen Irlannin läpi – aikaisemmin suosittu reitti.

Vaikka yritysten pitäisi saada paperinsyöttö paremmin, ne kohtaavat tulevaisuudessa uusia muutoksia. Ison-Britannian hallitus ottaa vaiheittain käyttöön omat Brexit-sääntönsä ja heiluttaa suurinta osaa tuonnista.

Mutta heinäkuusta alkaen se soveltaa täyttä valvontaa kuten irlantilaiset ja ranskalaiset nyt.

“Olemme vasta Brexitin ensimmäisessä vaiheessa, toinen on tulossa heinäkuussa”, sanoi Calderbank.

Se lisää taakkaa yrityksille, joilla on jo monimutkaisia ​​säännöksiä.

Andrew Kinsella, toimitusjohtaja Gwynedd TransportHolyheadin pääkonttorilla toimiva kuljetusyritys kuvaili, kuinka yhtä lähetystä pidettiin Irlannissa seitsemän tuntia, kun virkamiehet kyseenalaistivat, pitäisikö sen olla sertifioitu maitotuotteeksi evästeiden suklaalastujen sisältämän maidon vuoksi.

Holyhead “on aavekaupunki”, hän sanoi. ”Et näe normaalia tasaista ajoneuvovirtaa joka päivä; olet onnekas nähdessäsi kourallisen kuorma-autoja lautojen saapuessa. “

Street Kingillä, Holyheadin kuorma-autopysäkillä, toinen kuljettaja, Rob Lucas, oli vielä pysäköity iltapäivällä siihen paikkaan, jonne hän saapui kello 6.00 odottamaan lupaa viedä kuorman satamaan.

Hänellä ei ollut aavistustakaan, milloin tekstiviesti, joka valtuutti hänet muuttamaan, tuli, mutta tiesi, että viivästys oli jo tuhonnut hänen seuraavan päivän aikataulun.

“Ainoa tapa, jolla voin selittää sen, on sanoa, että kaikki juoksi ennen vapaasti, ei ollut odotusta paperityölle; mutta viime perjantaina pidin viisi tuntia Kentissä ”, hän sanoi.

“Olemme kaikki kiinni jumissa – yksi pojistamme oli täällä neljä päivää tammikuun alussa”, herra Lucas sanoi. “Se on kauheaa, aivan kauheaa”, hän lisäsi ja “näen useless pahenevan ennen kuin se paranee.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *