“Solidaarisuus epäonnistuu”: EU ja Yhdistynyt kuningaskunta taistelevat niukkojen rokotteiden kanssa

Euroopan komissio vaatii nyt AstraZenecan avaamaan tuotantosuunnitelmansa tarkastettavaksi. The New York Timesin näkemässä sisäisessä asiakirjassa komissio totesi, että Euroopan unioni haluaa tietää “mikä tehdas tuotti mitä ja milloin”, kysymykseen, johon blokki uskoo sopimuksellaan oikeuttavan vastauksen.

Britannia teki viime toukokuussa sopimuksen AstraZenecan kanssa kymmenien miljoonien rokoteannosten ostamisesta, kun se oli vielä kliinisissä tutkimuksissa – kolme kuukautta ennen kuin Euroopan unioni järjesti ostonsa.

Silti ryhmä teki rokotteesta keskeisen osan suunnitelmistaan ​​ja tilasi 300 miljoonaa annosta, jotka se aikoi jakaa jäsenvaltioille väestön koon perusteella. Useat jäsenvaltiot ohittivat osan osuuksistaan ​​Pfizer- ja Moderna-rokotteista, jotka ovat kalliimpia ja vaikeampia varastoida ja hallinnoida, suunnitellakseen strategioitaan AstraZenecan toimitusten ympärille.

Euroopan unionin virkamiehet sanoivat sopineensa lokakuun puolivälissä maksavansa yli 300 miljoonaa euroa (360 miljoonaa dollaria), jotta AstraZeneca voisi lisätä tuotantokapasiteettiaan, jotta se ei olisi haitassa muille maille tilausten turvaamisessa.

Toimitusten ollessa nyt kaukana, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaati tiistaina tiimin investointien tuottoa.

“Yritysten on toimitettava”, hän sanoi. “Heidän on noudatettava velvoitteitaan.”

Mutta AstraZenecan pääjohtaja Pascal Soriot sanoi haastattelussa italialaiselle La Repubblica -lehdelle, ettei hänen yrityksensä ole koskaan luvannut toimittaa rokotetta blokille yhtä nopeasti kuin Iso-Britanniaan.

“Eurooppa halusi tuolloin toimittaa suunnilleen samaan aikaan kuin Iso-Britannia, vaikka sopimus allekirjoitettiin kolme kuukautta myöhemmin”, hän sanoi. “Joten sanoimme:” OK, me teemme parhaamme, yritämme, mutta emme voi sitoutua sopimukseen. “”

Benjamin Mueller raportoi Lontoosta ja Matina Stevis-Gridneff Brysselistä. Monika Pronczuk kirjoitti raportteja Brysselistä ja Melissa Eddy Berliinistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *