Populistijohtaja aloittaa kulttuurisodan, joka alkaa museoista

Slovenian julkisesti rahoittamien museoiden johtajat työskentelevät viiden vuoden toimikaudella, ja monien oli tarkoitus tulla uudistettaviksi pian sen jälkeen, kun herra Jansa otti vallan.

“Toisaalta on ihmisiä, jotka haluavat museoiden olevan vastuullisia, merkityksellisiä ja eettisiä, ja ymmärtämys- ja suvaitsemispaikkoja etenkin vähemmistöjä kohtaan”, sanoi nykyisen historian kansallismuseon eroava johtaja Kaja Sirok puhelinhaastattelussa.

“Ja toinen osapuoli haluaa heidän olevan isänmaallisia”, hän lisäsi. Sirokin tilalle tulee helmikuussa konservatiivinen historioitsija Joze Dezman, joka johti museota kerran aiemmin, Hansan nimittämänä vuodesta 2005.

Sirok sanoi, että herra Dezmanin kaltaisilla konservatiiveilla on taipumus esittää erittäin isänmaallinen näkökulma keskittyen paljon julmuuksiin Slovenian kommunistisen hallinnon aikana. Hän sanoi, että hän oli yrittänyt tehdä näyttelyjä, jotka sisälsivät erilaisia ​​poliittisia ja historiallisia näkökulmia, liittäen Slovenian menneisyyden nykyajan kysymyksiin, kuten maahanmuuttoon. Nämä ponnistelut todennäköisesti loppuivat, kun hän oli poissa, hän lisäsi. (Herra Dezman ei vastannut kommentointipyyntöön.)

Zdenka Badovinac, 62, joka oli toiminut Moderna Galerian taiteellisena johtajana vuodesta 1993, kertoi hakeneensa uudelleen työtä viimeisimmän toimikautensa päättyessä viime vuonna, mutta hävisi kilpailussa, joka toistettiin useita kertoja. Yhden kierroksen jälkeen kulttuuriministeriö poisti vaatimuksen, jonka mukaan johtajalla on oltava viiden vuoden kokemus museon johtamisesta, hän sanoi. Ministeriö oli myös sivuuttanut museolautakuntien – myös Moderna Galerian – neuvoja siitä, ketkä nimitettäisiin, hän lisäsi.

Kulttuuriministeriön edustaja Irsic sanoi, että hallitus ei aina noudattanut näitä suosituksia, koska joitain museotauluja hallitsivat vasemmistolaiset. “Ministerin luottamus parempien ehdokkaiden valitsemiseen on ainoa puolustuslinja poliittisesti nimitettyä laitetta vastaan”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *