Kolumbialaiset kysyvät: kuka uskaltaisi patentoida Panelan?

Aivan alamäkeen oli toinen trapissi, joka näkyi laihana savupinuna, joka tönäisi kepistä. Alumiinikaton alla oli kohtaus, jonka herra Quintero vihaa nähdä: paitattomat miehet tupakoivat työskennellessään, kanat nokkivat ympäriinsä, joku ojensi paska ruokosokku, puiset pannut, jotka voivat tuottaa sirpaleita. Mutta tämä oli panelan todellisuus suuressa osassa Kolumbiaa, hän myönsi.

Oli kello eight aamulla, ja epätavallisen kirkkaan kullanväristä paneelia sekoitettiin pannuissa, kun Jimmy Buitrago -niminen pesador ilmestyi myöhään. Hän oli punninnut panelaa Don Manuelissa klo 5.00 alkaen ja sitä ennen kahdessa muussa trapetissa. Hän ei ollut nukkunut täyttä yötä kolmen päivän aikana.

Herra Buitrago, 18-vuotias, ei näyttänyt olevan huonompi kulumiselta, kun hän kauhasi lämpimän taikinan nopeasti muodostaen täydelliset puolikilogrammat pihvit pöydälle ja leimasi ne sitten trapichen omistajan nimikirjaimilla. Tuoreiden kuumasiirappiastioiden välissä hän hiipui aamiaisen puremiin. Hän oli tehnyt niin neljä vuotta, hän sanoi.

Herra Buitrago ei tiennyt herra Gonzálezin ponnisteluja eikä edes patentin merkitystä. Lucero Copete, joka oli pakannut jäähtyneitä pihvejä paperiin markkinoille, selitti sen hänelle. “Hän haluaa yksinoikeutta”, hän sanoi. Herra Buitrago oli uskomaton: “Missä hän on?”

Tämä panela maistui eri tavalla kuin teollisuuslaitoksilla: rikkaampi, tasaisempi ja off-the-charts makea. “No tottakai!” sanoi herra Quintero osoittaen punaisen kullan varren kasaan, joka odottaa painamista. “Katso sokeriruo’on laatua.”

Panela on sulavampi ja vähemmän ennustettavissa kuin pöytäsokeri, herra Quintero selitti, koska se sisältää kaikki sokeriruo’on mehun komponentit, joita kaikkia ei voida säätää. Tällaisissa pienissä vuoristokohteissa yksittäinen ruoko valitaan kypsyyteen. Ainoa lisäaine on pieni kasviöljy, joka pitää karamellin kuplimasta.

Tämän harhaanjohtavan panelan policosanolipitoisuus pysyi määrittelemättömänä, ja kauimpana se koskaan saisi olla useless muutaman mailin tiellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *