Kiinalaiset ja intialaiset joukot törmäävät kiistanalaiselle rajalleen

UUSI DELHI – Intian ja Kiinan joukot ovat törmänneet kiistanalaiselle Himalajan rajalleen maanantain tiedotusvälineiden ja armeijan raporttien mukaan, kun Peking lisää hiljaa eteläistä naapuriaan kohdistuvaa painetta uusilla hyökkäyksillä molempien osapuolten vaatimiin alueisiin.

Viimeisimmän taistelun yksityiskohdat ovat edelleen sumuisia, ja Intian viranomaiset pelasivat tapahtumia. Intialaiset tiedotusvälineet ja riippumattomat armeijan analyytikot sanoivat, että yhteenotto tapahtui useita päiviä sitten ja että molempien osapuolten sotilaat haavoittivat, vaikka kuolemantapauksia ei raportoitu.

Intian armeija on sanonut useless, että “pieni vastakkainasettelu” tapahtui viime viikolla Pohjois-Sikkimissä, vuoristoisessa Intian osavaltiossa, joka rajoittuu Kiinaan.

Intian armeijan lausunnossa sanottiin, että “paikalliset komentajat ratkaisivat paikalliset komentajat vakiintuneiden pöytäkirjojen mukaisesti” selittämättä, miten kohtaaminen tapahtui tai loukkaantuiko joku.

Kiinan virkamiehet olivat vieläkin suppeammat. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian korosti maanantaina säännöllisesti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että molemmat osapuolet käyvät sotilaallisia neuvotteluja. Kommunistisen puolueen hallinnoiman nationalistisen tabloidin, World Instances -lehden toimittaja Hu Xijin kutsui raportteja väärennöksiksi ja sanoi, että pieniä kitkoja esiintyy usein.

Vaikka yksityiskohdat olivat vähäiset, yhteenotosta kerrotaan, että kahden Aasian jättiläisen välillä on edelleen jännitteitä, jotka taistelivat sotaa vuonna 1962 ja ovat siitä lähtien tarkkaillut toisiaan ratkaisemattoman rajansa yli. Jännitteet puhkesivat avoimesti kesäkuussa, kun molempien maiden joukot ryhtyivät tappavaan taisteluun Ladakhin alueen rajaa pitkin Pohjois-Intiassa.

Taistelussa ei ammuttu, mikä johtui hiljaisesta ymmärryksestä, jonka mukaan kumpikin puoli pitkin jännittynyttä Himalajan rajaa ei saisi käyttää ampuma-aseita. Silti yli 20 intialaisen sotilaan ja tuntemattoman määrän kiinalaisten joukkojen kuolema paljasti molempien maiden kasvavan aggressiivisuuden, jota kansallismielisten johtajien hallitsema vähän poliittista kannustinta vetäytyä. Pelkästään Ladakhin alueella useless 100 000 intialaisen ja kiinalaisen armeijan joukkoa on vastassaan vieraanvaraisia ​​vuoristoja matalammissa lämpötiloissa, armeija-asiantuntijat arvioivat.

Kesästä lähtien molemmat osapuolet ovat yrittäneet helppous jännitteitä. Mutta Intiassa pääministeri Narendra Modin hallitus väittää, että Kiina ei ole kaukana rikkonut kiistanalaisia ​​raja-alueita.

NDTV: n raportti kovalle vuoristoalueelle rakennetuista uusista rakenteista on vaikea tarkistaa itsenäisesti. Kaksi Intian hallituksen virkamiestä Arunachalissa sanoi, että kiinalaiset olivat äskettäin rakentaneet kyliä kiistanalaisille alueille rajan varrelle paikkoihin, joissa aiemmin oli useless muutama syrjäinen sotilasasema.

“Missä armeija oli asunut, myös jotkut siviilit alkoivat asua siellä”, sanoi DJ Borah, piirin vanhempi virkamies.

Kysyttäessä uudesta kylästä Intian ulkoministeriön virkamiehet viittasivat NDTV: lle annettuun lausuntoon, jossa ministeriö ilmoitti olevansa tietoinen viimeaikaisesta raportista ja että “Kiina on toteuttanut tällaista infrastruktuurin rakentamista viimeisten vuosien aikana. ”

Intian pääoppositiopuolueen johtajat ovat arvostelleet herra Modia siitä, että hän on hiljaa asiasta. “Kiina laajentaa miehitystään Intian alueelle”, puolueen, Intian kansalliskongressin johtaja Rahul Gandhi, sanoi Twitterissä.

Kiinalaiset virkamiehet puolestaan ​​eivät kiistä sitä, että alueella on uusia kyliä. Mutta heidän mukaansa alue on Kiinassa.

“Kiinan normaali rakentaminen omalla alueellaan on täysin suvereniteettikysymys”, Kiinan ulkoministerin tiedottaja Hua Chunying sanoi tässä kuussa.

The New York Timesin haastattelemat Arunachal Pradeshin paikalliset johtajat sanoivat, että Kiinan joukot ovat leikkaaneet hitaasti mutta vakaasti pieniä paloja Intian alueelta, aivan kuten strategia, jonka Kiina on osoittanut Etelä-Kiinan merellä ja sen rajalla Bhutan. Sotilasanalyytikot kutsuvat tätä salamia viipaloiksi.

“Longju oli aikoinaan maamme”, sanoi pankinjohtaja Chatung Mra ja käytti paikallista nimeä kiinalaiskylän nykyiselle alueelle. “Esi-isämme asuivat siellä.”

“Meistä tuntuu erittäin pahalta, mutta mitä voimme tehdä?” Herra Mra kysyi. “Emme voi taistella heitä vastaan.”

Kyseinen alue on Himalajan juurella ja yli 1500 mailin päässä pääkaupungista New Delhistä. Intian viralliset kartat osoittivat, että Longjun alue sijaitsee useita mailia Intian sisällä, kertoivat paikalliset johtajat, jotka ovat käyneet kiistanalaisen alueen lähellä. Mutta heidän mukaansa Kiina on hallinnut sitä tosiasiallisesti vuodesta 1959.

Viime vuosina he ovat sanoneet, että Kiina on osallistunut rakennushankkeisiin rajan varrella ja tehnyt alueista, joihin Intian puolen ihmiset ovat päässeet aiemmin pääsemättä.

Kiinan infrastruktuurikampanja, paikallisten johtajien mukaan, ylitti huomattavasti Intian tekemät toimet ja on onnistunut absorboimaan kiistanalaiset alueet Kiinaan.

“Paikkamme oli aikoinaan jopa viisi tai kuusi kilometriä Longjun takana”, sanoi paikallisen etnisen ryhmän Mra-johtaja Tungpo Mra. “Nyt kaikki, mikä on Kiinan hallinnassa.”

Arunachalin nuorisoryhmän pääsihteeri Taro Bamina oli erityisen turhautunut ja auttoi viime viikolla järjestämään mielenosoituksen, johon osallistui satoja mielenosoittajia Daporijossa, Arunachalin markkinakaupungissa.

“Tämä on kotimaamme”, herra Bamina sanoi. “Halusimme kertoa Intian hallitukselle. ‘Miksi et huolehtinut siitä?’ ”

Se, mitä paikalliset johtajat kertovat Arunachalissa, on samanlainen kuin mitä Ladakhin paikalliset johtajat ovat raportoineet yli 2000 mailin päässä. Viime vuosina Ladakhin johtajien mukaan Kiina on lisännyt rakennusprojekteja Intian rajan varrella, jotka ovat siksakoita ja sakkoja korkeiden vuoristosolujen läpi ja joita ei ole koskaan merkitty. Tuloksena on, että Kiina voi siirtää joukkoja – ja siviilejä – rajaseuduille paljon nopeammin kuin Intia.

Kiinan ja Intian sotapäälliköt jatkavat neuvotteluja Ladakhin alueen kiistanalaisen rajan varrella. Tällä välin Ladakhin paimenet ovat valittaneet, että heidän on pitänyt ajaa pois kiinalaisia ​​ajoneuvoja, jotka ylittivät röyhkeästi Intiaan.

New Delhin politiikan tutkimuskeskuksen vanhempi stipendiaatti ja Intian armeijan veteraani Sushant Singh sanoi, että viimeisin yhteenotto Sikkimissä, alueella, jolla Intialla oli odotettavissa olevan strateginen etu, koska sillä on enemmän joukkoja, ehdotti jännitteiden kasvavan. kun maa sulaa.

“Jos näet sen kaiken meneillään olevan valossa”, herra Singh sanoi, “se tarkoittaa, että tulevana kesänä olemme erittäin jännittyneessä tilanteessa.”

Steven Lee Myers raportoi Soulista, Etelä-Korea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *