Uudet aloitukset huipulla sekä Washingtonissa että Ottawassa

Tällä viikolla tapahtui kaksi voimansiirtoa Pohjois-Amerikassa. Yksi sisälsi suoraa, todellista voimaa, kun taas toinen oli symbolisempaa.

Kuten kollegani Catherine Porter kertoo, Joseph R.Biden Jr.: n vannomisen Yhdysvaltain presidenttinä keskiviikkona odotetaan palauttavan Yhdysvaltain ja Kanadan suhteet neljän vuoden myrskyisän jälkeen entisen presidentin Donald J. Trumpin johdolla. .

[Learn: Justin Trudeau Will get Name From Biden as Canada and U.S. Mend Relations]

Vaikka monet kanadalaiset tunsivat helpotuksen voiman siirtymisestä vallanvaihdokseen, kaikki eivät olleet innoissaan luovutuksesta, mukaan lukien Alberta-pääministeri Jason Kenney. Kuten yleisesti odotettiin, yksi herra Bidenin ensimmäisistä teoista oli tappaa Keystone XL -putki, jonka oli tarkoitus yhdistää Alberdan öljyhiekka ja lopulta Persianlahden rannikon jalostamot, joilla on janoinen ruokahalu tuottamaansa raskasta raakaöljyä.

[Learn: Biden to Cancel Keystone XL Pipeline in Inauguration Day Govt Order]

Kenney lupasi jatkaa taistelua Keystone XL: n puolesta, jonka hänen hallituksensa piti hengissä viime vuonna sijoitus- ja lainatakauksilla, joiden arvo on hieman yli 7 miljardia Kanadan dollaria. Hän vaati myös pääministeri Justin Trudeaua jäljittelemään käytännössä herra Trumpin tapoja ja käyttämään kauppaseuraamuksia kostoksi herra Bidenin toiminnalle. Mutta useat haastattelemani ihmiset tällä viikolla sanoivat, ettei todennäköisesti ollut laillista tai kaupallista kanavaa, joka voisi muuttaa uuden presidentin päätöksen.

[Learn: Keystone Rejection Exams Trudeau’s Balancing Act on Local weather and Power]

Mutta toisin kuin herra Bidenin putkistoiminnassa, kukaan ei ennakoinut kenraalikuvernöörin Julie Payetten eroavan tällä viikolla. Emme luultavasti koskaan tiedä tarkkoja syitä hänen äkilliselle poistumiselleen, vaikka se johtui selvästi riippumattomasta henkilöstöarvioinnista, joka herra Trudeaun ja muiden epämääräisesti osoittamien tietojen perusteella ehdotti, että hän ja hänen ylimmän avustajansa olivat Kanadan pahimpia pomoja.

[Learn: Canada’s Governor Basic Resigns Amid Studies of a Poisonous Office]

Hallitus ei julkista yksityisyyden suojaa koskevaa syytä. Mutta kuukausia Ashley Burke Kanadan Broadcasting Corporationin yhtiö on tuottanut tasaisen kauhutarinan Rideau Hallista, joka on kenraalikuvernöörin virallinen asuinpaikka ja työpaikka. Muut raportit ovat kyseenalaistaneet useita rouva Payetten toimia sen jälkeen, kun hän, entinen astronautti, aloitti virkansa vuonna 2017, luoden vaikutelman, että hänellä oli huono tapa ostajan katumukseen siitä, että hänestä tuli Kanadan valtionpäämies kuningatar Elizabeth II: n edustajana.

Vaikka herra Trudeaua ei voida syyttää siitä, kuinka rouva Payette toimi, kun hän oli virassa, oli selvästi hänen kutsunsa laittaa hänet sinne.

Barbara Messamore, historian professori Bras Columbian Fraser Valleyn yliopistossa ja kirjan kirjoittaja lopullinen kirja siitä, kuinka pääjohtajien järjestelmä Kanadassa kehittyi, oli monien ihmisten joukossa, jotka kertoivat minulle, että herra Trudeaulle olisi voitu säästää todennäköisesti epämiellyttävä puhelu kuningattaren kanssa perjantaina, jos hän vuonna 2017 oli jatkanut puolueettoman neuvonantopaneelin käyttöä auttaakseen valitsemaan kanadalaisen stand-inin. Tämän järjestelmän otti käyttöön Stephen Harper, hänen konservatiivisen edeltäjänsä.

Ottaen huomioon, että Trudeau perusti samanlaisen neuvoa-antavan paneelin senaatin nimittäminen, hänen päätöksensä palata vanhaan tapaan pitää kenraalikuvernöörin valinta suurimmaksi osaksi hänen toimistossaan on sitäkin hämmentävämpää.

Perjantaina herra Trudeau myönsi sen, mikä oli ilmeistä: “Käytössä olevaa tarkastusprosessia seurattiin, mutta selvästikin aiomme tutkia tapoja, joilla voimme vahvistaa ja parantaa korkean tason nimitysten tarkastusprosessia.”

Hän oli kuitenkin vähemmän ennakkoluuloton kysyttäessä, oliko kyseinen tarkastusprosessi löytänyt, kuten toimittajat olivat havainneet, että Ms Payetten väitteet väärinkäytöksistä olivat tulleet muualle. Ja herra Trudeau tarjosi useless vähän kysyttäessä, oliko hän sivuuttanut prosessista syntyneet varoitukset.

“Se on Kanadan vanhin tapaaminen”, kertoi Kanadan historian professori Robert Bothwell Toronton yliopistosta. ”Syy on pääministerillä. Tämän hänen on todella kannettava. “

Jotkut ihmiset, mukaan lukien professori Bothwell, kertoivat minulle toivovansa, että neiti Payette lähti vihdoin kääntämään kanadalaisten mielen kohti brittiläisten hallitsijoiden roolin uudelleenmuuttoa Kanadassa.

Äänestysyrityksen EKOS Researchin presidentti Frank Graves kertoi taustanaan, että hänen tutkimukset osoittivat, että hallitsija oli nyt “vaatimaton kansallisen identiteetin lähde, joka on pudonnut parin viime vuosikymmenen aikana”.

Professori Messamore sanoi, että riippumatta nykyisestä sotkusta Rideau Hallissa, “toimistolla on tärkeä syy”. Hän sanoi, että Kanada nautti vakaudesta erottamalla valtionpäämiehen, kuningattaren kenraalikuvernöörin välityksellä, poliittisesta hallituksen päämiehestä, pääministeristä. Onko Lontoon hallitsija tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi, on avoin kysymys.

Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että kun kuningatar Elizabeth on vielä elossa, on paljon kiinnostusta ryhtyä uudistuksiin, jotka edellyttävät herkulista tehtävää saada kaikkien 10 provinssin sopimus. Mutta professori Bothwell sanoi, että kun kuningatar kuolee tai eroaa, “en usko, että kukaan tietää, mitä aiomme tehdä.”


  • Kun 17-vuotias Robert Waldner tuli menetetty moottorikelkkailun aikana Mica-vuorella Brittiläisen Kolumbian keskustassa, Dan Bilefsky kertoo, hän ei paniikkia, hän sai kaivaa.

  • Winnipegin muotimoguli Peter Nygard kuvasi itseään monimiljonäärinä ja modernina Juan Ponce de Leónina, joka oli löytänyt nuoruuden lähteen. Catherine Porter kertoo, että kun hän nyt hakee takuita Winnipegin tuomioistuimessa odottaessaan kuulemista mahdollista luovuttaminen Yhdysvaltoihin seksirikosten ja muiden syytteiden yhteydessä, Mr. Nygard asetetaan vanhaksi, sairaaksi, murtuneeksi, yksinäiseksi ja todennäköisesti kuolee vankilaan.


Ian Austen, joka on kotoisin Windsorista Ontariossa, on koulutettu Torontossa, asuu Ottawassa ja on raportoinut Kanadasta The New York Instances -lehdessä viimeisten 16 vuoden ajan. Seuraa häntä Twitterissä osoitteessa @ianrausten.


Kuinka me voimme?
Haluamme saada ajatuksesi tästä uutiskirjeestä ja Kanadan tapahtumista yleensä. Lähetä ne osoitteeseen nytcanada@nytimes.com.

Tykkää tämä sähköposti?
Välitä se ystävillesi ja kerro heille, että he voivat rekisteröityä tässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *