Olympiaurheilija puhuu pahoinpitelystä ja murtaa suuremman hiljaisuuden Kreikassa

Monet uhrit eivät puhu, Sakellaropoulou sanoi maanantaina tapaamisensa jälkeen Bekatorou, “koska he tietävät, että parhaassa tilanteessa he kohtaavat sääliä tai epäluottamusta ja pahimmassa tapauksessa halveksuntaa, pilkkaa, jopa sosiaalista leimautumista”.

Vaikka tapahtumista raportoidaan harvoin, tutkimusten mukaan seksuaalinen häirintä Kreikan työpaikoilla on yleistä. ActionAid-hyväntekeväisyysjärjestön viime heinäkuussa tekemässä 1001 naisen kyselyssä todettiin, että yhdeksän kymmenestä oli kärsinyt ei-toivotuista edistysaskeleista työpaikallaan, ja joka kymmenes sanoi olevansa seksuaalisen väkivallan uhri. Tapaukset tällaisista väärinkäytöksistä ovat pitkään pyörtyneet Kreikan urheilussa, politiikassa ja tiedotusvälineissä, mutta ne dokumentoidaan vasta nyt.

Kreikka on edistynyt naisten oikeuksia koskevassa lainsäädännössä vuosien varrella. Vuonna 2010 se antoi lain sukupuoleen perustuvan syrjinnän torjumiseksi työssä, jossa seksuaalisesta häirinnästä tehdään korkeintaan kolmen vuoden vankeusrikos. Kuitenkin, maa viivästyttää Euroopan unionin kollegoidensa markkinointia sukupuolten tasa-arvo, ja naisten häirintä miesten hallitsemilla aloilla harjataan usein maton alla.

“Vuosikymmenien ajan seksuaalista häirintää pidettiin tabuna, yhteiskunta kieltäytyi tunnustamasta sosiaalista todellisuutta”, sanoi sukupuolten tasa-arvosta vastaava Kreikan apulaisministeri Maria Syrengela sähköpostitse vastaamalla kysymyksiin. “Mutta viime vuosina yhteiskunta on kypsynyt, se on ottanut askeleita eteenpäin.”

Useat naiset ovat jo seuranneet neiti Bekatoroun esimerkkiä.

Heidän joukossaan ovat Mania Bikof, eläkkeellä oleva vesipalloilija, joka sanoi joutuneensa riisumaan vyötärölle, jotta lääkäri voisi tutkia olkavamman, ja entinen uintimestari Rabea Iatridou, joka sanoi, että lääkäri oli tarttunut häneen. Myös miesurheilijat ovat puhuneet, mukaan lukien Nikos Kaklamanakis, toinen purjehduksen mestari, joka sanoi, että purjehdusliiton virkamiehet uhkasivat nuoria urheilijoita pysymään hiljaa väitetyistä väärinkäytöksistä.

Kyproksen olympiaurheilija on myös puhunut yhden maan urheiluviranomaisen väärinkäytöksistä. Urheilija, kansallisen ampumisjoukkueen jäsen Andri Eleftheriou kertoi virkamiehen pahoinpidelneen häntä seksuaalisesti Kansainyhteisön peleissä vuonna 2006, joissa hän voitti kultamitalin, ja sitten taas Pekingin olympialaisissa vuonna 2008. Ms. Eleftheriou kertoi Fb Messenger -viestissä ilmoittaneensa väitetystä väärinkäytöksestä keskiviikkona Kyproksen poliisille tapaamisen jälkeen oikeusministeri Emily Yiolitisin kanssa.

Kreikassa on esitetty väitteitä myös politiikan maailmalta, jossa naiset ovat edelleen aliedustettuina, sillä heillä on useless yksi viidestä paikasta parlamentissa ja kaksi 20 ministerikohdasta konservatiivisessa hallituksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *