Filippiinien huumausreitit jättävät 13 kuollutta

MANILA – Turvallisuusjoukot tappoivat 12 ihmistä huumeiden aikana Etelä-Filippiineillä lauantaina, virkamiesten mukaan Se oli vuoden verisin jakso presidentti Rodrigo Duterten huumausainesodassa.

Poliisi kuoli myös aseitaistelussa, joka tapahtui Sultan Kudaratissa, pienessä kaupungissa Maguindanaon maakunnassa. Kaksi muuta upseeria haavoittui, virkamiehet sanoivat.

Kansallisen poliisin jäsenet, Filippiinien merijalkaväen mukana, olivat yrittäneet palvella käskyä ennen aamunkoittoa asuinrakennuksessa, joka oli sidottu Pendatun Adsis Talusaniin, entiseen kyläpäälliköön, jota epäilltiin osallistumisesta laittomaan huumekauppaan, virkamiehet sanoivat.

“Meidän piti palvella etsintälupaa, mutta saapuessaan alueelle epäillyt ampuivat operoivia joukkoja”, majuri Esmael Madin Filippiinien kansallisesta poliisista sanoi.

Seuraava aseitaistelu kesti tuntikausia, ja tulipalon herättämät peloissaan kyläläiset vietiin turvaan. Virkamiesten mukaan Talusan oli tapettujen joukossa.

Se oli ylivoimaisesti verisin huumausreitti, jonka Filippiinien poliisi teki vuodesta 2017, jolloin kaupunginjohtaja, myös etelässä, tapettiin vaimonsa ja tusinan kannattajiensa kanssa. Duterte oli syyttänyt pormestaria osallistumisesta huumekauppaan.

Poliisin mukaan lähes 8000 ihmistä on tapettu sen jälkeen, kun herra Duterte aloitti huumeiden vastaisen sotansa virkaanastumisensa jälkeen vuonna 2016. Poliisin mukaan poliisit tappoivat suurimman osan epäiltyistä itsepuolustukseksi, mutta oikeusryhmien mukaan upseerit ovat rutiininomaisesti suoritti tuomioistuimen ulkopuolisia murhia.

Viime kuussa Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin totesi olevan “kohtuullisen perustan” uskoa, että Filippiinien turvallisuusjoukot olivat sitoutuneet rikokset ihmiskuntaa vastaan huumeiden sodan aikana. Se ilmoitti päättävänsä lähikuukausina täydellisen tutkimuksen suorittamisesta.

Herra Duterte on vetänyt Filippiinit tuomioistuimen perustamisesta tehdystä sopimuksesta, mutta Filippiinien oikeusryhmät suhtautuivat myönteisesti sen alustavaan raporttiin viime kuussa keinona saada hänen hallituksestaan ​​vastuuseen. Kaksi valitusta, joissa herra Dutertea syytetään murhasta, on jätetty tuomioistuimelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *