Beny Steinmetz, kaivosmagnaatti, löysi syyllisyyden Sveitsin korruption oikeudenkäynnissä

GENEVA – Sveitsin tuomioistuin tuomitsi perjantaina ranskalais-israelilaisen kaivosmagnaatin Beny Steinmetzin ulkomaisten virkamiesten korruptoitumisesta ja asiakirjojen väärentämisestä syytteeseen oikeudenkäynnissä, joka koski hänen menestyksekästä tarjoustaan ​​saada runsaita rautamalmivaroja Länsi-Afrikan Guineassa.

Steinmetz, yksi Israelin rikkaimmista ihmisistä, tuomittiin viiden vuoden vankeuteen ja määrättiin maksamaan 56,5 miljoonan dollarin sakko.

tapauksessa keskityttiin väitettyihin miljoonien dollareiden maksamiseen Guinean entisen presidentin Lansana Contén entiselle vaimolle, joka kuoli vuonna 2008. Tutkimus paljasti kaupankäynnin ja kurkkukilpailun hämärän ja monimutkaisen maailman tuottoisassa kaivosliiketoiminnassa.

Hänen puolustusasianajaja Marc Bonnant sanoi, että hän valittaa päätöksestä välittömästi. Herra Bonnant sanoi, että hänen asiakkaansa ei ollut antanut “dollaria” kenellekään Guinean hallinnon virkamiehelle herra Contén puheenjohtajakaudella.

Syyttäjä Yves Bertossa kertoi toimittajille olevansa “tyytyväinen” tuomioon, ja Sveitsin avoimuusryhmä Public Eye tervehti “maamerkkiä päätöstä”.

“Tämä vakuutus korkean profiilin yritystoiminnasta ei useless lähetä vahvaa viestiä koko hyödykesektorille, vaan se osoittaa myös Sveitsin elintärkeän tarpeen korjata lopulta oikeudelliset porsaanreiät, jotka mahdollistavat tällaiset saalistushakemukset”, se sanoi.

Steinmetz, 64, kiisti syytökset, jotka olivat peräisin 2000-luvun puolivälistä, ja osallistui hänen yrityksensä BSG Assets -yritykseen puristamalla kilpailijan kaivosoikeuksiin valtaisiin rautamalmiesiintymiin Simandoun alueella Guineassa.

Geneven syyttäjänvirasto väitti, että Steinmetz ja kaksi muuta syytettyä harjoittivat ulkomaisten virkamiesten lahjontaa ja väärentivät asiakirjoja piilottaakseen viranomaisilta ja pankeilta lahjusten maksamisen. Osa varoista väitetään kuljettaneen Sveitsin kautta – ja tapausta on tutkittu Euroopassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa.

Sveitsin syyttäjänviraston mukaan Steinmetz laati korruptiosopimuksen vuodesta 2005 lähtien Länsi-Afrikan maata vuodesta 1984 kuolemaansa hallinneen Contén ja hänen neljännen vaimonsa Mamadie Tourén kanssa, johon sisältyi lähes 10 miljoonan dollarin maksu. .

Syyttäjänvirasto totesi oikeushakemuksessaan, että BSG Assets voitti etsintä- ja hyödyntämisluvat Guineassa vuosina 2006–2010 Simandoun alueella, ja että sen kilpailijalta – englantilais-australialaiselta kaivosryhmältä Rio Tintolta – puuttui myönnytykset, jotka se oli tehnyt sitten sillä alueella.

Vuonna 2014 Guinean hallitus, demokraattisesti valitun presidentin Alpha Condén käynnistämän uudelleentarkastelun jälkeen, syytti Steinmetzin yritystä korruptiosta, joka maksoi miljoonia dollareita edustajan välityksellä Ms. Touré.

Kansalaisyhteiskunnan organisaatiot ovat lobbaaneet ehdotuksia, jotka lisäisivät Sveitsissä pääkonttorissa olevien yritysten vastuullisuutta ulkomailla tapahtuvasta toiminnastaan. Yksi tällainen ehdotus, jonka mukaan Sveitsissä sijaitsevat yritykset olisivat olleet vastuussa ulkomailla sijaitsevien tytäryhtiöiden ihmisoikeusloukkauksista ja ympäristövahingoista, epäonnistui. kansanäänestys viime vuonna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *