Kreml on tyytyväinen Bidenin tarjoukseen ydinsopimuksen jatkamisesta

Moskova – Kreml suhtautui perjantaina Bidenin hallinnon tarjoukseen jatkaa ydinaseriisuntasopimusta, jonka on määrä päättyä ensi kuussa, ja ilmoitti odotetusti, että Venäjä aikoo tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa ydinturvallisuuden alalla presidentti Bidenin lupauksesta huolimatta. muuten noudattaa kovempaa linjaa Moskovan kanssa kuin edeltäjänsä.

Sopimus päivitettiin viimeksi vuonna 2010, ja se rajoittaa strategisten ydinkärjen määrää, jonka molemmat osapuolet voivat käyttää. Se ei rajoita varastossa pidettävien strategisten aseiden tai taktiseen käyttöön taistelukentällä tarkoitettujen pienempien ydinräjähteiden määrää.

Trumpin hallinnolla oli vastustanut viiden vuoden jatkamisen hyväksymistä alkuperäisen sopimuksen määräyksen nojalla samalla kun pyritään laajentamaan sopimusta kattamaan myös Kiinan arsenaali. Tämä lähestymistapa vallitsi, kun Peking kieltäytyi neuvotteluista.

Herra Biden on jo pitkään kannattanut nykyisen sopimuksen yksinkertaisen jatkamisen hyväksymistä, samoin kuin Kreml.

“Olemme tyytyväisiä useless poliittiseen sitoutumiseen tämän asiakirjan jatkamiseen”, Kremlin tiedottaja Dmitri S. Peskov, kertoi toimittajille neuvottelupuhelussa perjantaina.

Sopimus rajoittaa strategisten ydinaseiden lukumäärää, joita osapuolet voivat käyttää 1500 taistelukärjellä. Se on symbolisesti tärkeä, koska viimeinen kylmän sodan aikaisen aseriisunnan sopimus on edelleen voimassa, huolimatta heikentävät Venäjän ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita.

Muut sopimukset ovat pudonneet sivuun. Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta, joka kieltää valtakunnalliset ohjuspuolustusjärjestelmät Bushin hallinnon alaisuudessa vedoten uusiin uhkiin Iranista ja Pohjois-Koreasta.

Vastauksena Venäjä vetäytyi sopimuksesta, joka koskee tavanomaisten joukkojen sijoittamista Eurooppaan. Trumpin hallinto, vetoamalla Venäjän huijaamiseen, vetäytyi sopimus, jolla kielletään keskialueen ohjukset, lyhyillä lentoaikoilla aseet, jotka olivat asettaneet kylmän sodan vastustajat hiuksiin, laukaisivat ydinsodan.

Herra Biden pyysi täydellistä viiden vuoden jatkoa, eniten aikaa sopimusehtojen mukaisesti, toivoen ydinaseiden kilpailun estämistä samalla, kun Yhdysvallat odotti jatkuvan matalan tason kilpailua Venäjän kanssa ympäri maailmaa hänen avustajilleen.

“Tällä laajennuksella on vieläkin järkevämpää, kun suhteet Venäjään ovat kontradiktorisia kuten tällä hetkellä”, Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki, sanoi torstaina.

Bidenin hallinnolla ja Kremlillä on useless kaksi viikkoa neuvottelujen jatkamisesta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä 6. helmikuuta. Herra Biden on vaikeuttanut neuvotteluja ja aikoo kostaa Venäjää laaja hakkerointi viime vuonna, joka rikkoi Yhdysvaltojen hallituksen ja yritystietokoneita.

Herra Bidenin odotetaan myös ottavan voimakkaamman kannan Venäjän sotilaallisiin interventioihin Libyassa, Syyriassa ja Ukrainassa sekä myrkytys ja pidätys maan tunnetuimmista kotimaisista oppositiohahmo, Aleksei A.Navalny.

Kremlin tiedottaja Peskov sanoi, että venäläiset viranomaiset tutkivat Bidenin hallinnon tarjousta ennen kuin virallisesti sopivat jatkamisesta. Hän totesi, että rouva Psaki oli sanonut, että sopimusta voidaan jatkaa ilman uusia ehtoja.

“Aiemmin tämä ei ollut keskustelu”, herra Peskov sanoi. ”Laajennukselle asetettiin tiettyjä ehtoja, joista osa ei ehdottomasti sopinut meille. Joten tutustutaan ensin siihen, mitä amerikkalaiset tarjoavat ”, ennen kuin vastaamme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *