Brutaalien historioiden säilyttäminen, yksi vaate kerrallaan

Suuret historialaatikot saapuvat säännöllisesti Julia Brennanin kotiovelle Washingtoniin. Toimitus saattaa sisältää ison takin, jonka Abraham Lincoln käytti murhansa iltana, tai strassilla täynnä olevan “Intercourse Machine” -haalarin, joka kuului James Brownille.

Tekstiilikonservaattori Neiti Brennan, 62, on luotettava resurssi museoille ja keräilijöille, jotka kutsuvat häntä pehmentämään ajan, elementtien ja väärinkäytösten aiheuttamia vahinkoja. Hänen huolellisissa käsissään repeytynyt rabbin hattu nousee kuin souffle; vuosisatoja vanhoja tunnetiloja ja tottumuksia – hääpuvun kainalon tahroja, sikaripaloja kimonossa, joka kuului Babe Ruthille – analysoidaan huolella.

Viimeisten viiden vuoden aikana neiti Brennan on myös opettanut säästämään toisenlaista kangasta – vaatteita, jotka ovat jääneet massiivisten julmuuksien jälkeen. Hän on pelastanut tuhansia vaatteita pahamaineisesta khmerien khmerien vankilasta Kambodžassa ja lähetyssäiliössä veririkastettuja vaatteita, jotka on kerätty Ruandan kansanmurhan uhreilta.

“Tekstiilit unohdetaan niin usein”, rouva Brennan sanoi äskettäisessä videopuhelussa, mutta jopa yksinkertainen T-paita voi antaa ihmisille erityisyyttä käsittämättömään väkivaltaan.

“Se nainen, joka käytti sitä camisole”, hän sanoi. “Se on se mies, jolla oli kädet sidottu selän taakse, yllään suosikki ruskea kangastakki.”

Vaatteet eivät ole useless eläviä muistutuksia, vaan myös rikosteknisiä todisteita. “Emme tiedä, mitä hallitukset, konservaattorit, sidosryhmät ja historioitsijat haluavat tehdä tulevaisuudessa”, hän sanoi, “mitä tietoja he kaivavat näistä kokoelmista.”

Tälle työlle, jota osittain Yhdysvaltain ulkoministeriö rahoitti, oli useless vähän ennakkotapauksia eikä vakioprotokollia. Vaatteet oli sijoitettu rakennuksiin, jotka eivät olleet täysin suljettuja trooppisten olosuhteidensa vuoksi, hän sanoi ja päästi “jyrsijöitä, lintuja, mikro-organismeja, sateita, auringonvaloa, jotka kirjaimellisesti syövät ne”.

Kambodžan entisessä vankilassa, nyt Tuol Slengin kansanmurhamuseo Phnom Penhissä johtaja Chhay Visoth sattui vaatteisiin käyttämättömässä varastossa vuonna 2014, 35 vuotta sen jälkeen, kun punaiset khmerit pakenivat kaupungista. Sekoitus armeijan univormuja ja siviilivaatteita, se oli täytetty roskapusseihin, ja kosteus ja hyönteiset vahingoittivat sitä vakavasti.

“Selitin henkilökunnalleni, että tämä on museokokoelman suuri aarre – se ei ole roskaa”, herra Chhay muisteli. Pian sen jälkeen, kun Brennan työskenteli Thaimaan museossa, hän pyysi häntä avuksi.

Neiti Brennan löysi vieläkin pelottavamman haasteen vaatteista, joita tuhannet ruandalaiset käyttivät, kun heidät verilöitiin vuonna 1994, kirkossa, jossa he olivat turvautuneet. Selviytyjät muistivat uhreja kasaamalla vaatteensa tikkujen päälle, ja vuonna 1997 luodinkirkkaasta kirkosta tuli Nyamatan kansanmurhan muistomerkki.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin jäljellä olevat paidat, housut ja hameet olivat jäykkiä ja tunnistamattomia, punaisen lian ja lepakoiden jätteissä. “Näytti siltä, ​​että rakennus putosi heidän päällensä”, neiti Brennan sanoi.

Näiden kokoelmien säilyttäminen oli vaikeaa monista syistä – niiden laajuus ja huonot olosuhteet, vastuu tämän historian turvaamisesta ulkopuolisena – mutta lähinnä siksi, että vaatteiden pesu ei ollut kysymys.

“Jos puhdistaisimme kaiken, poistaisimme paljon todistajia koskevaa tietoa”, Brennan selitti. Tahroissa voi olla DNA: ta, ja Nyamatan muistomerkissä lika sisälsi luunpalasia.

Hän haastatteli arkeologeja, oikeuslääketieteen tutkijoita ja muita neuvoja varten ja testasi tekniikoita Goodwillin valuväleissä, jotka hän oli kastanut hämärässä Potomac-joessa ja tasoittanut autonsa renkaiden alle. Hän etsi uusia työkaluja odottamattomista paikoista tai teki omat.

Maatalouden kuivausaine tarjosi edullisen kosteuden korjaavan aineen. Hän kokeili laitteita, kuten chilipippuripaahtimia ja bingopallohäkkejä, ennen kuin ne mukautettiin, jotta fossiiliset tiilit kangasrakenteisiin Ruandasta varovasti, kunnes ne hajosivat erillisiin vaatteisiin.

Nyamata-projekti – Ruandan kansanmurhan torjuntaa käsittelevän kansallisen komission ja PennPraxisin, Pennsylvanian yliopiston tutkimuslaitoksen, kumppanuus palautti vaatteiden värin ja muodon. Kansallisen komission luonnonsuojelualan asiantuntija Martin Muhoza sanoi: “Voitte kuvitella tarkalleen, kuka piti tekstiiliä.”

Kuukausittaisten vierailujen aikana Phnom Penhiin neiti Brennan johti tyhjentävää operaatiota, järjestäen ilmastoidun varastoinnin ja kouluttaen Tuol Sleng -museon henkilökuntaa. Vuosikymmeniä poistettu Khmer Rougen hallinnosta, hänen kambodžalaiset yhteistyökumppaninsa toivat kiireellisyyden tunteen työhön.

Museon luonnonsuojelulaboratorion johtaja Kho Chenda sanoi, että ilman Kambodžan ja hänen kollegoidensa säästämiä todisteita Kambodžalla olisi vaara, etteivät tulevat sukupolvet uskoisi julmuuksien tapahtuneen.

Museon mustavalkoisten valokuvien lisäksi joistakin siellä pidetyistä 20 000 poliittisesta vangista ja kidutusvälineistä, joita käytetään “tunnustusten” poimimiseen, ovat nyt ampumatarvikkeet, käsinpaikatut liinavaatteet ja putkihameet.

Neiti Brennan, jonka isä työskenteli ulkoministeriössä, syntyi Indonesiassa ja asui lapsena Nepalissa ja Bangladeshissa. Tekstiiliteokset perustivat hänen peripateettisen elämänsä; hän oppi kirjontaa thaimaalaisilta talonmiehiltä sekä batikinvalmistusta ja kämmenen kutomista lukiossa.

“Minut kiedottiin ja vietiin Indonesian lastenhoitajan lantiolla batikkiin syntymäpäivästäni”, hän sanoi.

Opittuaan taidehistoriaa Barnard Collegessa, Brennan opiskeli Philadelphian tekstiilikonservaattorin luona ja perusti vuosikymmenen kuluttua oman toimintansa Washingtoniin. “Työ on mietiskelevää ja kurinalaista”, hän sanoi.

Ennen historiallisten henkilöiden vaatteiden korjaamista hän lukee heidän elämäkerransa, vaikka hänen tehtävänsä olisi rajoitettu syöpyneeseen vetoketjuun tai haalistuneeseen kaulukseen. Yksityisasiakkaiden kanssa, jotka haluavat säilyttää perheen perintömahdollisuudet, hän ottaa “tekstiiliterapeutin” roolin kuuntelemalla neulanäytteenottolaitteiden ja kastepukujen herättämiä muistoja.

Kansanmurhan muistomerkit eivät olleet ensimmäinen tapaaminen tragedian jäännösten kanssa – hän on käsitellyt jokaisen suuren amerikkalaisen sodan esineitä – mutta väkivallan välittömyys vaikeutti näitä tehtäviä.

Ruandassa hän käsitteli säännöllisesti vaatteita, jotka osoittivat tappamisen graafisesti. Satunnaisilla rei’illä lävistetty mekko ehdotti kranaatin sirpaleita. Siististi viipaloitu T-paita osoitti macheten käytön.

“Mieleni täytti sen automaattisesti henkilöllä, jolla se oli”, hän sanoi. “Minun täytyisi terästää itseäni”, hän myönsi ja mainitsi inspiraationaan ruandalaisia ​​yhteistyökumppaneitaan, joista monet olivat itse selvinneet kansanmurhasta.

Hän ohjasi myös esimerkkiä Miyako Ishiuchi, japanilainen valokuvaaja kuka sieppasi kuvia vaatteista, jotka selvisivät Hiroshiman ydinräjähdyksestä. “Kun hän on valokuvannut yhden näistä tekstiileistä, hän sanoo” hyvästi “ja” aion varmistaa, että muistisi pysyy hengissä “, neiti Brennan kertoi.

Rouva Ishiuchi innoitti rouva Brennania miettimään uudelleen ajatusta, jonka mukaan konservaattorin on pysyttävä “erillään ja teknisenä”. Hän antoi itsensä miettiä elämää, jonka vihjailivat yksityiskohdat, kuten sotilaskorkkeihin kirjaillut nimet ja pienet vyötärönauhoihin ja saumoihin ommellut taskut.

Hän ajattelee edelleen punaviinien khmerien univormujen joukosta löytyvää “Creamsicle-väristä” lapsen mekkoa. Se loi kuvia nuoresta tytöstä, joka “leikkii talonsa pihalla bulevardin ulkopuolella”, rouva Brennan muisteli ja arvasi, että sen Peter Pan -kaulus ja soihdutettu siluetti “ovat olleet niin erittäin muodikkaita vuonna 1968,” 69 “.

Tuol Slengissä vangittiin tuntematon määrä lapsia, mukaan lukien jotkut imeväiset, joista useless kourallinen selvisi. Mekon säilyttäminen oli pieni, välttämätön ele rouva Brennanille, joka palautti ennätyksen “ihmisestä ja aikakaudesta”.

“Se on niin erottuva”, hän sanoi, “että joku jopa tunnistaa sen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *