Hieman EU: hun Yhdistynyt kuningaskunta sanoo, että kaikki suurlähettiläät eivät ole tasa-arvoisia

BRYSSEL – Kaikista komplikaatioista ja haavoittuneista tunteista huolimatta, joita Brexit on tuonut esille Euroopan unionin ja sen entisen jäsenen, Britannian, suhteissa tällä viikolla, lisättiin diplomaattinen sylki, joka muistuttaa entisen presidentin Donald J. Trumpin aloitteesta.

Ainakin toistaiseksi Britannia on kieltäytynyt myöntämästä Euroopan unionin suurlähettiläälle saman diplomaattisen aseman kuin muut suurlähettiläät.

Ison-Britannian väite on, että Euroopan unioni on kansainvälinen federaatio, ei kansallisuusvaltio, ja että sitä pitäisi kohdella samalla tavalla kuin muita kansainvälisiä järjestöjä diplomaattisarjassa. On myös epäilystä siitä, että Ison-Britannian hallitus yrittää nolata Brysseliä ja verrata omaa asemaansa kansallisvaltiona sen valaliittoon, jonka se päätti jättää.

Riita oli ilmoitettiin ensimmäisen kerran BBC, ja asiasta neuvotellaan edelleen, molempien osapuolten edustajat sanoivat torstaina.

“EU: n kanssa jatketaan sitoutumista EU: n Ison-Britannian edustuston pitkäaikaisiin järjestelyihin”, Britannian ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Euroopan ulkosuhdehallinnon tiedottaja Peter Stano totesi, että Euroopan unionille “myönnetään diplomaattisten edustustojen vastaavia erioikeuksia ja vapauksia diplomaattisuhteita koskevan Wienin yleissopimuksen nojalla” ja että sillä on sellainen asema 143 muussa maassa ja monenvälisessä järjestössä maailmassa. , “Ja Yhdistynyt kuningaskunta on tietoinen tästä tosiasiasta.”

Molemmat osapuolet totesivat, että edustustasoja ei käsitelty Brexit-neuvotteluissa.

Britannian ero blokista on edelleen raaka, joilla on huomattavia hammaslääketieteellisiä ongelmia ja tulliongelmat viivästyttävät kaksisuuntaista kauppaa, ja sen kanta näyttäisi korostavan sitä, mitä Brexiters kutsuu “vapautukseksi” Euroopan unionista ja jaetun suvereniteetin velvoitteisiin.

Yksi alennuksen tuloksista, jos se vahvistetaan, olisi diplomaattisen koskemattomuuden poistaminen Euroopan unionin edustajille. Ja EU: n suurlähettilään ei sallita esittää valtakirjoja kuningattarelle.

Lontoon Euroopan uudistuskeskuksen ulkopolitiikan johtaja Ian Bond sanoi, että Ison-Britannian yritys “alentaa EU: n edustuston asemaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan näyttää pikkutarkalta ja taatusti aiheuttavan pahaa tahtoa, kun Yhdistynyt kuningaskunta tarvitsee ystäviä Brysseliin . ”

Se oli “syytä huomata, että Trump yritti samaa temppua, mutta joutui perääntymään”, hän sanoi viitaten samanlainen pyrkimys alentaa EU: n Washingtonin suurlähettilään asema kaksi vuotta sitten.

“Onko se hyvä ennakkotapaus?” sanoi herra Bond.

Suurlähettilään David O’Sullivanin alennus alkoi ilmetä presidentti George HW Bushin joulukuun 2018 hautajaisissa, kun herra O’Sullivanin nimeä ei kutsuttu odotetussa järjestyksessä. Washingtonissa kunnioitusta entiselle presidentille osoittaneiden diplomaattien nimet luettiin tavan mukaan ääneen pisimpään toiminut suurlähettiläs ja uusin, mutta herra O’Sullivan kutsuttiin viimeiseksi.

Herra Trump oli tunnettu siitä, että hän ei halunnut vastustaa Euroopan unionia, jota hän vertasi viholliseen ja kilpailijaan, ei liittolaiseen. Mutta kun uutiset tulivat ilmi, entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Euroopan unionissa, Gordon Sondland, auttoi Trumpin hallitusta saamaan palauttaa EU: n diplomaattiasema ja sijoittui kolme kuukautta myöhemmin.

Tietysti, vaikka Britannia oli vielä Euroopan unionin jäsen, se puhui suorapuheisesti puolustamalla blokin diplomaattista asemaa Trumpin hallinnolle.

EU: n Lontoon suurlähettiläs João Vale de Almeida on blokin kokeneimpia. Aiemmin hän toimi Euroopan unionin suurlähettiläänä Yhdistyneissä Kansakunnissa vuosina 2015–2019 ja Yhdysvaltain suurlähettiläänä vuosina 2010–2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *