Yhdysvallat sanoo Kiinan uiguurien tukahduttamisen olevan kansanmurha

Jännitteet pahenivat jyrkästi vuodesta 2009, jolloin uiguurit osallistuivat etniset mellakat tappoi noin 200 hania Urumqissa, alueellisessa pääkaupungissa aikaisemmat jännitteet ja väkivalta. Kiinan turvallisuusjoukot aloittivat laajamittaisen iskujen. Hyökkäyksiä ja uusia törmäyksiä tapahtui uiguurien kaupungeissa myöhempinä vuosina samoin kuin vuonna jotkut kaupungit Xinjiangin ulkopuolella.

Vuodesta 2017 lähtien Xin painostamat Xinjiangin johtajat ovat aloittaneet tai tehostaneet toimintaansa politiikkaa, jonka tarkoituksena on muuttaa uiguurit, kazakstanit ja muut etniset vähemmistöt uskollisiksi, suurelta osin maallisiksi kommunistisen puolueen kannattajiksi. Ulkoministeriön päätöksen mukaan Kiinan hallitus oli tehnyt “rikoksia ihmisyyttä vastaan” “ainakin maaliskuun 2017 jälkeen”.

Turvallisuusjoukot ovat lähettäneet satoja tuhansia uiguureja ja kazakkeja – joidenkin arvioiden mukaan mahdollisesti miljoona tai enemmän – indoktrinaatioleireihin, joiden tarkoituksena on kasvattaa uskollisuutta puolueelle ja murtaa islamin sitoutuminen. Kiinan hallitus on puolustanut leirejä hyvänlaatuisina ammatillisen koulutuksen kouluina ja kiistänyt arvioita vankien lukumäärästä antamatta koskaan omaa. Kiinasta lähteneet entiset vankit ja heidän perheensä ovat kuvanneet ankaria elinoloja, raakaa indoktrinaatiota ja loukkaavia vartijoita.

Turvotetut leirit saivat kasvavan kansainvälisen tuomion, myös ihmisoikeusasiantuntijoilta, jotka neuvovat Yhdistyneitä Kansakuntia, Yhdysvaltoja ja muita kansakuntia. Toimittajat ja tutkijat alkoi kirjoittaa artikkeleita leireistä ja hienostuneesta korkean teknologian valvontajärjestelmästä Xinjiangissa vuonna 2017, hyvissä ajoin ennen kuin ulkomaisten hallitusten alkoi keskustella asiasta.

Indoktrinaatioleirit ovat kuitenkin olleet useless osa Kiinan kommunistisen puolueen laajempaa kampanjaa uiguurien, kazakstanien ja muiden etnisten vähemmistöjen dramaattiseksi muuttamiseksi. Muita toimenpiteitä ovat työvoimansiirrot, koulutus- ja kulttuuripolitiikka sekä väestönvalvonta.

Xi: n johdolla Xinjiang on laajentanut ja tehostanut pitkäaikaisia ​​ohjelmia uiguurien ja kazakien siirtämiseksi maaseudulta työpaikoille tehtaissa, kaupungeissa ja kaupallisessa maataloudessa. Kiinan hallitus on sanonut, että nämä työnsiirrot ovat täysin vapaaehtoisia ja tuovat vaurautta köyhtyneille ihmisille. Joissakin ohjelmissa on kuitenkin asetettu tavoitteet työhön siirrettyjen ihmisten lukumäärälle ja rajoitettu rekrytoituja valitsemasta työpaikkaa tai jättämästä sitä – pakkotyön tunnusmerkit.

Koulut ovat suurelta osin hylänneet luokat uigureissa ja pakottaneet opiskelijoita oppimaan kiinaa. Uiguurien tutkijat, jotka ovat pyrkineet säilyttämään ja edistämään kulttuuriaan, on pidätetty, ja uiguurinkielistä julkaisemista on rajoitettu voimakkaasti. Virkamiehet ovat pakotti lapset sisäoppilaitoksiin, erotettu vanhemmistaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *