Yhdysvallat asettaa sanktioita Venäjän kaasuputkeen osallistuvalle alukselle

BERLIN – Yhdysvallat on ilmoittanut Saksalle aikovansa määrätä pakotteita venäläisomistuksessa olevalle alukselle, joka on mukana rakentamassa merenalaista putkea, jonka on tarkoitus kuljettaa maakaasua suoraan Saksaan Venäjältä, Saksan viranomaiset sanoivat maanantaina.

Tiistaina voimaan tulevat sanktiot ovat ensimmäinen toimi, jonka Yhdysvallat on toteuttanut hanketta vastaan, joka on ollut kitkakohde Washingtonin ja Berliinin välillä.

Saksan hallitus tukee putkilinjaa Nord Stream 2, mutta Washington pelkää sen antavan Moskovalle kohtuutonta vipuvaikutusta Saksaan, Ukrainaan ja Keski-Eurooppaan.

Yhdysvaltain sanktiot tulivat keskellä Saksan oppositiojohtajien lisääntyneitä kehotuksia liittokansleri Angela Merkelin hallitukselle lopettaa putkilinjan rakentaminen Venäjän oppositiojohtajan vangitsemisen vuoksi, Aleksei A.Navalny. Herra Navalny pidätettiin sunnuntaina palattuaan kotiin Saksasta, missä hän oli viettänyt kuukausia toipumalla melkein kuolemaan johtaneesta myrkytyksestä, johon Moskovaa syytettiin.

Merkelin tiedottaja tuomitsi Navalnyn pidätyksen maanantaina ja vaati hänen välitöntä vapauttamista, mutta sanoi, että sillä ei ole merkitystä putkisopimukselle. “Saksan hallituksen kanta Nord Stream 2 -hankkeeseen on, että se on taloudellinen pyrkimys”, tiedottaja Steffen Seibert sanoi. “Se ei ole muuttunut.”

Putkilinjan rakentaa Nord Stream AG, joka on Kremlin hallitseman kaasujätti Gazpromin omistama yritys. Se on 94 prosenttia valmis, mutta projektin rakentaminen keskeytettiin joulukuussa 2019 sen jälkeen, kun useat eurooppalaiset yritykset luopuivat siitä alkuperäisen pakotteiden uhkan jälkeen.

Nord Stream AG: llä ei ollut välitöntä kommenttia uusista pakotteista.

Berliini vaatii, että Saksa tarvitsee ylimääräistä maakaasua siltanergian toimittajana kunnianhimoisen hankkeensa loppuun saattamiseksi, jolla hiili- ja ydinvoima poistetaan käytöstä uusiutuvien energialähteiden kehittämisen yhteydessä.

Jopa pitkään kiistanalaisen putkihankkeen saksalaiset vastustajat raivostuivat siitä, että Trumpin hallinto käyttäisi samoja rangaistustoimenpiteitä kokonaan eurooppalaista hanketta vastaan ​​kuin yrityksiä vastaan, jotka harjoittavat kauppaa pakotettujen maiden, kuten Pohjois-Korean tai Iranin kanssa.

Alusta Fortunaa ja sen omistavaa venäläistä yritystä, KVT-RUSia, koskevat sanktiot eivät vaikuta suoraan saksalaisiin yrityksiin. Mutta kaikki yritykset, jotka harjoittavat liikennettä aluksen tai sen omistajan kanssa, riippumatta siitä, huoltaako satama vai vakuuttaja, voivat menettää pääsyn Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmään. Alusten seurantatietojen mukaan Fortuna on edelleen ankkuroitu Itämerelle Rostockin lähellä Pohjois-Saksassa, Reuters kertoi.

Viime elokuussa satamaan pohjoissaksalaisessa Sassnitzin kaupungissa, joka oli palvellut putkilinjan rakentamiseen osallistuneita aluksia pelkäsi, että heidät leikataan käyttämästä PayPal- ja Amazon-tilejään. Republikaanien senaattorit lähetti kirjeen sataman omistajille varoitus “oikeudellisten ja taloudellisten pakotteiden murskaamisesta”, jos laitos jatkoi putkilinjan “merkittävien tuotteiden, palvelujen ja tuen” toimittamista.

Pakotteiden on määrä tulla voimaan päivää ennen presidentiksi valitun Joseph R. Biden Jr: n aloittamista keskiviikkona, ja jotkut asiantuntijat ottivat esiin kysymyksen siitä, miten uusi hallinto hoitaa ne. Pakotteilla on kahdenvälinen tuki kongressissa.

“Eurooppalaiset saattavat kyseenalaistaa, seuraaako Bidenin hallinto sitä koskaan, ja Navalnyn pidätys on jälleen lisännyt saksalaisten painostusta pysäyttää projekti omasta aloitteestaan”, totesi Nationwide Nationwide Councilin entinen johtaja Julia Friedlander. Turvallisuusneuvosto, joka on nyt Atlantin neuvostossa.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö varoitti putkilinjan rakentamiseen edelleen osallistuvia eurooppalaisia ​​yrityksiä siitä, että kuukausien uhkaamat pakotteet voisivat tulla pian voimaan.

Maanantai-iltana ulkoministeriö tai Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei ollut virallisesti ilmoittanut uudesta toimenpiteestä. Yhdysvaltain Berliinin suurlähetystö välitti uutisen Saksan hallitukselle ja julkisti talousministeriö.

Pranshu Verma ja Lara Jakes raportoivat Washington DC: stä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *