Väkivalta Sudanin Darfurin alueella himmentää pitkäaikaisen rauhan toiveita

NAIROBI, Kenia – Sadat ihmiset on tapettu tai loukkaantunut väkivallassa, joka ympäröi Sudanin Darfurin aluetta viime päivinä ja vaimentaa toiveita pitkäaikaisesta rauhasta alueella, jota taistelut ja epävakaus ovat vaivanneet vuosikymmenien ajan.

Väkivalta tapahtui useless viikkoja sen jälkeen, kun rauhanturvaajat Yhdistyneiden Kansakuntien ja Afrikan unionin kanssa aloittivat vaiheittaisen vetäytymisen 13 vuoden jälkeen alueella.

Vetäytymissuunnitelma vahvistettiin sen jälkeen, kun jotkut Darfurin kapinallisryhmät allekirjoittivat rauhansopimuksen Sudanin siirtymäkauden hallituksen kanssa, joka tuli valtaan vuonna 2019, kun kansan vallankumous kaatui pitkäaikainen presidentti Omar al-Bashir. Kansainvälinen rikostuomioistuin on syyttänyt Bashiriä hänen joukkojensa ja liittoutuneiden miliisiensä tekemistä julmuuksista Darfurin pitkässä sodassa.

Äskettäinen väkivalta alkoi riidan jälkeen, jossa mies puukotettiin kuoliaaksi, pääministerin toimisto sanoi. Aseelliset miliisit hyökkäsivät sitten länsikaupunkiin El Geneinaan ja piiritti sisäisesti siirtymään joutuneiden ihmisten leirin. Sunnuntaihin mennessä 83 ihmistä oli kuollut ja 160 muuta haavoittunut, mukaan lukien lapset ja turvallisuusjoukkojen jäsenet, Sudanin lääkäriliitto sanoi tweetissä.

Yli 50000 ihmistä joutuivat siirtymään leiriltä ja läheisistä kylistä ja kaupungeista, Yhdistyneet Kansakunnat sanoi.

Yhteentörmäykset ovat viimeisimmät alueella, jota konfliktit ja väkivalta ovat tunkeutuneet lähes kahden vuosikymmenen ajan. Taistelut alkoivat vuonna 2003, kun kapinalliset nousivat afrikkalaisten etnisten vähemmistöjen poliittista ja taloudellista syrjäytymistä vastaan ​​Sudanin arabien enemmistön toimesta alkoi kapinoida al-Bashirin hallitusta vastaan.

Herra al-Bashir vastasi mobilisoimalla sekä Sudanin armeijan että Janjaweedin, paikallisista arabiheimoista peräisin olevan miliisin, joka järjesti raiskauksia, murhia ja etnisiä puhdistuksia Darfurissa.

Konflikti johti yli 300 000 ihmisen kuolemaan, ja 2,7 miljoonaa muuta oli siirtynyt kodeistaan ​​Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan.

Vastauksena viimeaikaiseen väkivaltaan viranomaiset julistivat hätätilan ja asettivat ulkonaliikkumiskiellon alueella. Hallitus lähetti myös valtuuskunnan, joka sisälsi oikeusministerin sekä sotilas- ja oikeusministeriön jäsenet tutkimaan ja palauttamaan rauhan.

Kansainvälinen yhteisö pyysi hallitusta vähentämään tilannetta, jota analyytikot kuvasivat uuden hallituksen jyrkäksi epäonnistumiseksi alueen turvaamisessa.

“Hallitus epäonnistui kattavasti ensimmäisessä todellisessa turvallisuuden ylläpitotestissään”, totesi Sudanin vanhempi analyytikko Jonas Horner kansainvälisestä kriisiryhmästä.

Väkivalta tapahtuu melkein kaksi vuotta sen jälkeen, kun al-Bashir erotettiin virastaan ​​vallankaappauksessa, jonka jälkeen siirtymäkauden hallitus lupasi tutkia hänen hallituskautensa aikana tehdyt julmuudet. Maaliskuusta 2009 lähtien hänestä on tehty Kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys, mutta hallitus ei ole toistaiseksi antanut häntä.

Viime elokuussa siirtymäkauden hallitus allekirjoitti a virstanpylväs rauhansopimus kaikkien paitsi muutaman kapinallisryhmän kanssa. Tämän sopimuksen seurauksena Yhdistyneiden Kansakuntien ja Afrikan unionin operaatio Darfurissa sanoi joulukuussa, että se lopettaa tehtävänsä – alueella operaatiot luovutetaan Sudanin hallitukselle ja vedetään kaikki virkapuvut ja siviilihenkilöstö kesäkuuhun mennessä.

Ilmoitettu rauhanturvajoukkojen vetäytyminen herätti joidenkin alueen johtajien ja tuolloin kansalaisyhteiskunnan järjestöjen vastustusta. Afrikan unioni ja jotkut YK: n turvallisuusneuvoston jäsenet, mukaan lukien Ranska ja Iso-Britannia, ilmaisivat huolensa siitä, että joukkojen lähtö saattaa aiheuttaa turvallisuuden tyhjiön.

Viimeisimmän konfliktin nopea taistelu markkinoiden nyrkkeilystä väkivaltaiseksi etnisten ryhmien väliseksi jaksoksi “havainnollistaa Darfurin jatkuvaa epävarmuutta sekä Sudanin hallituksen tyhmyyttä, jonka mukaan alueen turvallisuus on parantunut riittävästi”, jotta rauhanturvaajat voivat lähteä, sanoi herra Horner, analyytikko.

YK: n pääsihteeri António Guterres kehotti Sudanin hallitusta tekemään niin eskalisoida viimeisimmän väkivallan tilanne.

Tällainen yhteisöjen välinen väkivalta Darfurissa kaksinkertaistui vuoden 2020 jälkipuoliskolla, ja Länsi-Darfur, jonka pääkaupunki El Geneina on, ilmoitti puolet ilmoitetuista tapauksista, YK: n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston mukaan.

Sudanese Professionals Affiliation, elin, joka edustaa 17 kansallista ammattiliittoa, pyysi viranomaisia ​​pitämään vastuussa viimeaikaisen väkivallan tekijöistä.

“Tämä hirvittävä, petollinen hyökkäys ei saa ohittaa tuomatta siihen osallistuvia rikollisia vastuuseen ja nopeisiin oikeudenkäynteihin”, ammattiliitto sanoi Twitterissä. Se vaati “voimakkaita toimenpiteitä” uuden väkivallan estämiseksi, mukaan lukien turvallisuusjoukkojen sijoittaminen, heimojen aseista riisuminen ja sovittelukomission perustaminen yhteisöjen välille.

Toistaiseksi tilanne on edelleen herkkä. Äskettäin asetettu ulkonaliikkumiskielto on estänyt lääkäreiden liikkumista ja veren saatavuutta, Sudanin lääkäriliiton mukaan.

Ja maanantaina Pelastakaa lapset -järjestö valitti haavoittuneita hoitavien alueen terveyslaitosten tilaa.

“Olemme nähneet häiritseviä valokuvia loukkaantuneista ja kuolevista ihmisistä sairaaloiden kerroksissa ja käytävillä”, järjestön Sudanin toimiston päällikkö Arshad Malik, sanoi lausunnossaan. Hän sanoi myös, että oli ilmoitettu “suurista määristä loukkaantuneita ihmisiä, jotka saapuivat terveyslaitoksiin ja joissa oli useless vähän hoitohenkilökuntaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *