Saudi-Arabiassa hiljaiset muutokset voivat vähentää jännitteitä Bidenin kanssa

BEIRUT, Libanon – Joseph R.Biden Jr. saapuminen Valkoiseen taloon voi merkitä a vähemmän ystävällinen amerikkalainen suhde Saudi-Arabian kanssa, mutta valtakunta voi viitata viimeaikaiseen edistykseen useissa kysymyksissä, jotka ovat aiheuttaneet pitkäaikaista kitkaa Yhdysvaltojen kanssa.

Pitkä, yksi maailman upeimmista teloittajista, Saudi-Arabia ilmoitti maanantaina, että teloitukset vähenivät 85 prosenttia vuonna 2020 lakiuudistusten takia. Ryhmät, jotka ovat kertoneet yllyttämisestä ei-muslimeihin Saudi-Arabian oppikirjoissa, sanovat, että loukkaavimmat esimerkit on poistettu. Ja tuomiot kahdelle korkean profiilin saudille, joita pidetään yleisesti syytteinä heidän politiikastaan, näyttävät olevan kalibroitu rajoittamaan heidän vankilassaoloaikaansa, kun herra Biden hoitaa valtakunnan tärkeimmän liittolaisen.

Ihmisoikeuskampanjat ovat suostuneet muutoksiin ja korostaneet monia paikkoja, joissa valtakunta ei vieläkään pysty takaamaan perusoikeuksia.

“On ollut paljon hyviä uudistuksia, joista on innoissaan, mutta kaikenlaisen ilmaisunvapauden puuttuminen ja jatkuva poliittinen sorto ovat lieventäneet Saudi-Arabian saavan enemmän tunnustusta näistä muutoksista”, sanoi Lähi-idän apulaisjohtaja Adam Coogle. East for Human Rights Watch.

Suurin osa muutoksista ei näytä johtuvan Saudi-Arabian pyrkimyksistä houkutella Washingtonin uutta hallintoa, mutta ne ovat valtakunnan tosiasiallisen hallitsijan käynnistämiä uudistuksia, Kruunuprinssi Mohammed bin Salman. Koska hänen isänsä nousi valtaistuimelle Vuonna 2015 prinssi Mohammedista on tullut valtakunnan liikkeellepaneva voima, joka pyrkii monipuolistamaan taloutta öljystä ja palauttamaan tiukat sosiaaliset rajoitukset.

Mutta matkan varrella hän on kehittänyt maineen rikollisuudesta.

Prinssi Mohammed lähetti Saudi-Arabian joukot Jemeniin, missä ne pommittivat siviilejä, ja määräsi papiston, aktivistien ja muiden kuninkaallisen perheen jäsenten pidätysaallot. Hänen uskotaan myös lähettäneen Saudi-Arabian agentit, jotka tappoivat ja pilkkoivat toisinajattelevan Saudi-Arabian kirjailijan Jamal Khashoggin Istanbulissa vuonna 2018, vaikka hän on kiistänyt kaiken aikaisemman tietonsa juonesta.

Prinssi Mohammed rakensi vahvat suhteet presidentti Trumpiin ja hänen vävyynsä ja vanhempaan neuvonantajaansa Jared Kushneriin, jotka usein suojelivat häntä epäluottamuslauseelta muilta Yhdysvaltojen hallituksen osilta, jotka olivat hänen toimintansa suututtamia.

Herra Biden on luvannut lähestyä valtakuntaa eri tavalla. Presidenttikampanjan aikana hän nimitti sen “pariaksi”, vannoi puolustavansa ihmisoikeuksia ja vaati Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välisen suhteen laajaa uudelleenarviointia.

Saudi-Arabian viranomaiset eivät ole julkisesti tarjonneet mitään toimenpiteitä Bidenin hallinnon huolenaiheiden ratkaisemiseksi. Saudi-joukot jatkavat taistelua Jemenissä, ja herra Khashoggin tappaneen joukkueen Saudi-oikeudenkäynti päättyi kuukausia sitten ilman korkeita virkamiehiä.

Viimeaikaiset muutokset valtakunnassa voivat kuitenkin ainakin lievittää joitain pitkäaikaisia ​​amerikkalaisen ärsytyksen lähteitä varhain herra Bidenin toimikaudella.

Maanantaina Saudi-Arabian ihmisoikeuskomissio ilmoitti, että valtakunta oli teloittanut 27 ihmistä vuonna 2020, mikä on murto 184 teloituksesta, jotka ihmisoikeusryhmät kirjasivat vuonna 2019, jolloin maa sijoittui useless Kiinan ja Iranin taakse. Ja valtakunnan perinne, jonka mukaan miekkamiehet leikkaavat ihmisten päät, usein julkisilla aukioilla, on pitkään sijoittanut edes lähimmät länsimaiset kumppaninsa.

Jonkin sisällä lausunto Twitteriin julkaistu Saudi-Arabian komissio katsoi suuren osan pudotuksesta kuolemanrangaistuksen keskeyttämiseen huumeisiin liittyvistä rikoksista, jotka muodostivat suuren osan viime vuosien kokonaismäärästä.

“Komissio pitää tätä uutista myönteisenä merkkinä siitä, että valtakunta ja sen oikeusjärjestelmä keskittyvät enemmän kuntoutukseen ja ennaltaehkäisyyn kuin yksinomaan rangaistukseen”, komission johtaja Awwad Alawwad sanoi lausunnossaan.

Herra Alawwad sanoi myös, että valtakunta oli poistanut kuolemanrangaistuksen alaikäisten tekemistä rikoksista ja kutsunut molempia muutoksia osaksi prinssi Mohammedin uudistuksia.

Kuolemanrangaistusta vastustava ihmisoikeusvalvoja Coogle suhtautui myönteisesti ilmoitettuun moratorioon, mutta sanoi, että ei ollut selvää, onko se kirjattu lakiin. Uusia säännöksiä ei ole julkaistu, ja Saudi-komission lausunto ilmestyi useless sen englanninkieliselle tilille, ei arabiaksi.

Vaikka teloitetaan vähemmän ihmisiä, herra Coogle sanoi, valtakunnan rikosoikeusjärjestelmä on edelleen “surullisen epäoikeudenmukainen ja puolueellinen”.

Kuluneen vuoden aikana Saudi-Arabia on edistynyt merkittävästi ongelman ratkaisemisessa, joka on pitkään heikentänyt suhteita Yhdysvaltoihin: sisältö, jota pidetään vihamielisenä muille kuin muslimeille Saudi-Arabian koulukirjoissa.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat valittaneet Saudi-Arabian oppikirjoista – joissa vietettiin jihadia ja marttyyrikuolemaa ja kuvattiin juutalaisia ​​ja kristittyjä yhden todellisen uskon vihollisina – 11. syyskuuta 2001 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen, joista 15 tekijästä 19 oli Saudi-Arabiaa.

Vaikka oppikirjoja oli muutettu usein vuosien varrella, suuri osa riidanalaisesta aineistosta oli jäljellä.

Nyt suuri osa on kadonnut. Äskettäisessä katsauksessa Saudi-Arabian oppikirjoihin lukuvuodelle 2020-21 todettiin, että suurin osa antisemitistiseksi katsotusta aineistosta oli otettu pois, samoin kuin teksti, jossa ylistettiin jihadia ja sanottiin, että homoja ja lesboja olisi rangaistava kuolemalla.

arvostelu, Tel Avivissa toimiva tutkimusorganisaatio IMPACT-se totesi monia muutoksia edellisestä raportistaan ​​viime vuonna. Näihin sisältyi luvun “Sionistinen vaara” poistaminen ja profeetta Muhammadille omistettu sanonta muslimeista, jotka tappoivat kaikki juutalaiset maailman lopussa.

Useimmat viitteet jihadiin, mukaan lukien viittaus “islamin huipentumaan”, poistettiin myös.

Tekstit sisälsivät edelleen tarinan “juutalaisista väärintekijöistä”, joita kuvataan apinoiksi ja joiden mukaan “helvetin tulipalo ikuisesti” odottaa polyteistejä, jotka eivät tee parannusta, löytyi katsaus.

Mutta ryhmän pääjohtaja Marcus Sheff sanoi haastattelussa, että saudit etenivät oikeaan suuntaan ja nopeammin kuin ennen. “Tämä opetussuunnitelma ei ole vapaa vihasta, ei yllyttämisestä”, hän sanoi, “mutta Saudi-Arabia on selvästi pyrkinyt yhteisesti, institutionaalisesti, opetussuunnitelman nykyaikaistamiseksi.”

Valtakuntaa on arvosteltu laajalti merkittävien Saudi-Arabian vankeuteen asettamisesta ja syytteeseen asettamisesta syytöksinä, jotka ihmisoikeusryhmät ovat tuominneet poliittisesti motivoituneiksi.

Vaikka valtakunta ei kumonnut yhtään tuomiota Bidenin hallinnon edetessä, tuomiot, jotka se on antanut kahdelle tunnetulle Saudi-Arabialle tapauksissa, joita Yhdysvaltain virkamiehet ovat arvostelleet, näyttivät pyrkivän pitämään heidät poissa vankilasta, kun Biden on Valkoinen talo.

Viime viikolla muutoksenhakutuomioistuin vahvisti tuomion Walid Fitaihi, Saudi-Amerikan lääkäri, syytteistä, joihin sisältyi Yhdysvaltain kansalaisuuden saaminen ilman lupaa ja muiden arabivaltioiden kritisointi Twitterissä. Mutta tuomioistuin supisti hänen rangaistustaan ​​kolmeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi kuudesta vuodesta.

Fitaihi oli jo suorittanut puolet uudesta rangaistuksesta, ja loput lykättiin, mikä tarkoittaa, että hänen ei tarvitse palata vankilaan, vaikka häntä ei saa jättää Saudi-Arabiasta 38 kuukaudeksi.

Yksi Saudi-Arabian tunnetuimmista vangeista, Loujain al-Hathloul, naisoikeuksien puolustaja, tuomittiin viime kuussa viideksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen syytteinä, jotka sisälsivät tietojen jakamista ulkomaisten diplomaattien ja toimittajien kanssa ja yrityksiä muuttaa Saudi-Arabian poliittista järjestelmää.

Jake Sullivan, herra Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja, kritisoitu lause Twitterissä “epäoikeudenmukaisena ja huolestuttavana”.

Mutta kahden vuoden rangaistus keskeytettiin ja hän sai hyvityksen kuluneesta ajasta, mikä tarkoittaa, että hänet voitaisiin vapauttaa ensi kuussa, minkä jälkeen Saudi-Arabian virkamiesten ei enää tarvitse selittää, miksi niin merkittävä aktivisti on telineiden takana.

Al-Hathloul on valittanut tuomiosta samoin kuin tuomioistuin hylkäsi väitteet, joiden mukaan Saudi-Arabian viranomaiset kiduttivat häntä vuonna 2017 pidätyksensä jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *