Hongkongin mielenosoittajat hakevat turvapaikkaa Yhdysvalloista

Viime heinäkuussa viisi nuorta miestä nousi huviveneen syrjäiseen satamaan Hongkongissa. He kulkivat Kiinan viranomaisten partioimien vesien läpi ja suuntasivat itään Etelä-Kiinan meren yli.

Kun he lähestyivät Taiwania, he sammuttivat moottorin toivoen, että Taiwanin rannikkovartiosto pelastaa heidät. Heillä oli onnea.

Nyt Taiwanissa vietettyjen kuukausien jälkeen he aikovat hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista, missä he saapuivat keskiviikkona New Yorkin Kennedyn kansainväliselle lentokentälle.

Ne ovat osa poliittisten aktivistien virtausta, jotka ovat paenneet Hongkongista Kiinan keskushallinnon jälkeen asetti kaupunkiin ankaran kansallisen turvallisuuden lain kesäkuussa tukahduttamalla monia poliittisen mielipiteen muotoja, mukaan lukien demokratiaa kannattavat mielenosoitukset, joihin viisi miestä oli osallistunut.

Kertomuksen heidän pakenemisestaan ​​Hongkongista, heidän oleskelustaan ​​Taiwanissa ja saapumisestaan ​​Yhdysvaltoihin antoi Samuel Chu, Hongkongin demokratianeuvosto, Washingtonissa toimiva asianajajaryhmä, joka järjesti miesten matkat ja majoituksen ja auttaa heitä hakemaan turvapaikkaa. Kukaan viidestä miehestä ei halunnut tulla tunnetuksi huolestuneena siitä, että se voisi vaarantaa sukulaisiaan Hongkongissa. Yksi heistä puhui nimettömänä.

Luotto…Tasos Katopodis / Getty Photos

Taiwanissa ollessaan heitä pidettiin sotilastukikohdassa, eikä heidän sallittu kommunikoida perheen ja ystävien kanssa, vaikka haastatteluun suostunut mies sanoi, että heitä kohdeltiin hyvin. He uskoivat, että Yhdysvallat tarjosi heille parhaan mahdollisuuden aloittaa elämänsä uudelleen, hän sanoi.

Viikkojen neuvottelujen jälkeen miehet saivat tulla Yhdysvaltoihin humanitaarisista syistä, Herra Chu sanoi.

Heidän saapumisensa Yhdysvaltoihin voi lisätä jännitteitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, mikä asettaa Bidenin uudelle hallinnolle varhaisen haasteen, kun maiden väliset suhteet ovat alimmillaan viime vuosikymmeninä.

Kiina on asettanut Hongkongin demokratiaa kannattavat mielenosoittajat rikollisiksi, kun taas Yhdysvallat ja muut demokratiat ovat haastaneet Kiinan kaupungin vapauksien tukahduttamisesta. Taiwanin osallistuminen itsehallitsevaan saaridemokratiaan, johon Kiina väittää, lisää useless herkkyyttä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön ja Yhdysvaltojen kansalaisuus- ja maahanmuuttoviraston tiedottajat kieltäytyivät kommentoimasta tapausta vedoten yksityisyyden suojaan. Lehdistövirkailija American Institute Taiwanissa, joka toimii tosiasiallisena Yhdysvaltain suurlähetystönä siellä, ei myöskään kommentoi, eikä Taiwanin Method-asioiden neuvoston edustaja.

Kaikki viisi mielenosoittajaa, joiden ikä on 18–26, pakenivat Hongkongista peläten, että heitä joutuu pian vangitsemaan, ja ainakin yksi oli aiemmin pidätetty hänen mielenosoituksissaan, Chu sanoi.

Trumpin hallinnon viimeisinä päivinä myöntämä pääsy miehille humanitaarisista syistä on ristiriidassa sen kanssa dramaattinen supistaminen pakolaiskiintiöitä viimeisten neljän vuoden aikana. Joulukuussa kongressin lainsäädäntö, joka olisi helpottanut Hongkongin asukkaiden pakolaisaseman saamista, estettiin Texasin republikaanien senaattori Ted Cruzin toimesta.

Muutama vuosi sitten ajatus poliittisten toisinajattelijoiden pakenemisesta Hongkongista, entisestä brittiläisestä siirtokunnasta, joka palasi Kiinan hallintaan vuonna 1997, ei olisi voinut kuvitella. Hongkongin yli seitsemällä miljoonalla ihmisellä on yksi maailman suurimmista tuloista asukasta kohden, ja heillä on poliittisia vapauksia, joita Method-Kiinassa ei tunneta.

Mutta kun Xi Jinpingistä tuli Kiinan huippujohtaja vuoden 2012 lopulla, Peking alkoi hallita Hongkongia yhä raskaammalla kädellä. Kansallisen turvallisuuden laki, joka määrättiin sen jälkeen, kun massiiviset ja toisinaan väkivaltaiset demokratiaa kannattavat mielenosoitukset pyyhkäisivät kaupungin vuonna 2019, on aktivisteja lähti. Useimmat lähtivät paljon vähemmän dramaattisesti, noustaessa Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan suuntautuvaan lentokoneeseen; toiset, peläten pidätystä lentokentällä, veivät mereen.

Elokuussa, viikkoja sen jälkeen, kun viisi miestä oli päässyt Taiwaniin, Kiinan rannikkovartiosto tarttui 12 muuhun Hongkongin aktivistiin yrittäessään päästä saarelle. Suurin osa heistä oli pidätetty Hongkongissa ja lähtivät välttääkseen oikeudenkäyntiä. Niitä pidettiin kuukausia Method-Kiinassa ilman syytteitä; joulukuussa 10 aktivistia otti vastaan vankeustuomiot seitsemästä kuukaudesta kolmeen vuoteen, kaksi heistä pakenemisyrityksen järjestämisestä ja muut laittoman rajan ylittämisestä. Kaksi muuta aktivistia, molemmat nuoret, palautettiin Hongkongiin.

Muut maat ovat ottaneet mukaan myös Hongkongin aktivisteja. Kanada on myöntänyt turvapaikan 14 hengelle Hongkongista joulukuun lopun jälkeen, New Yorkin kulttuuriklubin Kanadan, vapaaehtoisryhmän, joka avustaa kaupungin poliittisia pakolaisia, lausunnon mukaan. Lokakuussa Hongkongin hallitus protestoi Saksa myönsi turvapaikan mielenosoituksen johtajalle, joka joutui syytteeseen mellakoista.

Britannia tarjoaa a uusi viisumi Hongkongin asukkaille, mikä voi antaa miljoonille ennen vuoden 1997 luovutusta syntyneille mahdollisuuden tulla Britannian kansalaisiksi.

Amy Qin ja Amy Chang Chien osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *