Venäjä irtisanoutuu avoimen taivaan sopimuksesta, mikä lisää kilpailua Yhdysvaltojen kanssa

Toinen monimutkainen tekijä on, että senaatti ei välttämättä ole vielä vahvistanut herra Bidenin kabinetin keskeisiä jäseniä ajoissa neuvotteluja varten. Siksi Venäjän kanssa hoitaminen tulee todennäköisesti tulevalle kansallisen turvallisuuden neuvonantajalle Jake Sullivanille, joka ei vaadi senaatin vahvistusta.

“Luulen, että diplomaattimme olivat ennen päätöksen tekemistä vakuuttuneita siitä, että Yhdysvaltojen paluu on erittäin epätodennäköistä”, Kremlille neuvontaa antanut ulkopolitiikka-analyytikko Fyodor Lukyanov lainasi RIA Novosti -maailman uutistoimisto. “Tätä sopimusta ei sisällytetty sopimukseen, jota Biden halusi muuttaa.”

Lähes kolme tusinaa allekirjoittajaa allekirjoittaneesta avoimen taivaan sopimuksesta neuvoteltiin presidentti George HW Bushin johdolla vuonna 1992 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Sopimuksen tarkoituksena oli estää sotilaallisten jännitteiden lisääntyminen sodaksi antamalla entisten kylmän sodan vastustajien lentää toistensa alueiden yli käyttäen hienostuneilla antureilla varustettuja lentokoneita.

Vaikka suurin osa nykyajan sotilastiedusteluista saadaan satelliittien kautta, osa tiedoista voidaan kerätä useless lentokoneen antureilla. Ehkä kaikkein tärkeintä, sopimus – joka antoi amerikkalaisille nimenomaisesti nimetyille sotilaskoneille mahdollisuuden vaeltaa syvälle Venäjän ilmatilaan ja päinvastoin – symboloi päättäväisyyttä välttää sota.

Kauan ennen amerikkalaista viime vuoden vetäytymistä amerikkalaiset viranomaiset ovat valittaneet, että Moskova rikkoo avoimen taivaan sopimusta kieltämällä lentoja Kaliningradin yli, alueen, jolla Venäjän uskottiin asettavan ydinaseita, jotka voisivat päästä Eurooppaan, sekä kieltää suurten lentojen ylittävät lennot Venäjän sotaharjoitukset. Venäjä on kiistänyt sopimuksen rikkomisen ja väittänyt, että Yhdysvallat olisi rikkonut sitä.

Ulkoministeriö ilmoitti perjantaina aloittavansa sopimuksesta eroamisen, mutta ei ollut vielä virallisesti ilmoittanut muille allekirjoittajille. Venäjän vetäytymistä oli odotettu viime kuukausina, vaikka Venäjän uutiset raportoivat vasta äskettäin Tämä viikko sanoi, että Kreml harkitsi myös pehmeämpää siirtoa: keskeyttää Venäjän osallistuminen sopimukseen sen sijaan, että eroaisi kokonaan.

Anton Troianovski raportoi Moskovasta ja David E. Sanger Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *