Norjan entisen ministerin kumppani tuomitaan vaiheista

OSLO – Norjalainen tuomioistuin tuomitsi perjantaina entisen ministerin kumppanin 20 kuukauteen vankeuteen, kun hänet todettiin syylliseksi vaarantaa maan demokratia uhkailemalla ja ilkivaltaen talonsa ja autonsa yrittäessään osoittaa, että pariskunnan yksityisyys oli teatterituotanto on tunkeutunut.

Vastaaja Anita Laila Bertheussen on entisen oikeusministerin Tor Mikkel Waran, oikeanpuoleisen Edistyksen puolueen, kumppani. Hänet todettiin syylliseksi nimettömien uhkausten lähettämisestä herra Waralle ja toiselle ministerille, heidän talonsa ja autonsa peittämisestä sanalla “rasistinen” ja hakaristi ja myöhemmin auton sytyttämisestä – kaikki todistamaan hänen väärän väitteensä, että pari oli hyökkäyksen kohteena.

Poliittinen toimittaja Eirin Eikefjord, joka on käsitellyt Bergens Tidende -lehden tapausta, sanoi: “Se on poikkeuksellinen tapaus, jotkut sanovat hulluksi, joka on muotoillut keskusteluja siitä, mitä Norjassa valta-asukkaat tekevät siitä.”

Bertheussenin kampanja alkoi näytelmän jälkeen marraskuussa 2018 Oslon teatterissa. Näytelmässä näytettiin kuvamateriaali talosta, jossa hän asui Mr.Waran kanssa, sekä kuvia muiden poliitikkojen kodeista, joita tuotanto syytti rasistisen asenteen vaalimisesta Norjassa. Näytelmän, jonka nimi on “Methods of Seeing”, tarkoituksena oli kartoittaa “verkostoja, jotka ovat kiinnostuneita tekemään Norjasta rasistisempaa yhteiskuntaa”. teatterin verkkosivusto.

Vaikka “Näkemisen tavoilla” ei näytetty talojen osoitteita, tuotanto herätti keskustelua sananvapaudesta ja taiteista, joihin taiteilijat voivat mennä poliittisten kommenttien avulla.

Neiti Bertheussen oli ilmeisesti raivoissaan. “He kutsuvat sitä taiteeksi, minä kutsun sitä törkeäksi yksityisyyden loukkaukseksi”, hän kirjoitti mielipidekirja sanomalehdessä VG joulukuussa 2018.

Sitten asiat kääntyivät tummemmaksi. Bertheussen jätti valituksen teatteriryhmää vastaan ​​sen jälkeen, kun hänen kotiinsa oli maalattu hakaristi ja sana “rasistinen”, joka myöhemmin asetettiin poliisin valvonnassa. Herra Wara ja toinen ministeri saivat uusia uhkauksia, jotka saivat pääministeri Erna Solbergin kritisoimaan teatteriryhmää virkamiesten vaarantamisesta.

Uhat jatkuivat. Tammikuussa 2019 tulipalo roskakorissa rouva Bertheussenin ja Wara-talon ulkopuolella; tuon vuoden maaliskuussa heidän autonsa paloi.

Sitten tuli käänne: Bertheussen pidätettiin ja syytettiin itse tuhopolton järjestämisestä. Herra Wara erosi nopeasti oikeusministeriöstä.

Bertheussenin syyskuussa alkaneessa oikeudenkäynnissä tuomioistuin kuuli kuinka todisteiden jäljitys oli saanut tutkijat epäilemään, että Bertheussen oli hyökkäysten takana.

Käsinkirjoituksen asiantuntijat todistivat, että jotkut talon uhkaavista kirjeistä ja graffitista sopivat rouva Bertheussenin kirjoituksiin, ja sisältä löytyi punainen kynä, jota ilmeisesti käytettiin hakaristin piirtämiseen.

Talosta löytyi myös postimerkkejä, joista puuttui useita. Puuttuvat postimerkit vastasivat niitä, joita käytettiin kirjeiden lähettämiseen herra Waralle ja toiselle ministerille, syyttäjät sanoivat.

Tuomioistuin kuuli myös, kuinka Bertheussenin liikkeitä seurannut matkapuhelinsovellus oli myös paljastanut, että hän oli ollut aktiivinen yöllä, kun tutkijat uskovat, että graffitit maalattiin pariskunnan taloon.

Syyttäjä Marit Formo sanoi: “Tavoitteena oli saada uskomaan, että näytelmässä oli joku näytelmästä tai sitä myötätuntoinen.”

Oikeudenkäynti lähetettiin suorana Norjan televisiossa, kiinnittäen huomiota paitsi epätavallisten yksityiskohtien lisäksi myös Bertheussenin käyttäytymisen vuoksi. Hänellä oli joskus käsintehtyjä laukkuja, joihin oli painettu viestejä, mukaan lukien yksi, jolla oli lääketieteellinen koodi, joka viittasi persoonallisuushäiriöön.

Bertheussen ei oikeudenkäynnin aikana myöntänyt olevansa syyllinen huijauksen tekemisestä, uhkailusta ja rikollisesta toiminnasta, joka haittaa maan toimintaa, jota Norjassa yleensä kutsutaan hyökkäykseksi demokratiaa vastaan, ja vaatii, että “kaikki on sattumaa”. Hänet todettiin syylliseksi kaikkiin syytteisiin lukuun ottamatta ja sanoi valittavansa päätöksestä.

Syyttäjät olivat pyytäneet kahden vuoden vankeustuomiota.

Henrik Pryser Libell raportoi Oslosta ja Elian Peltier Lontoosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *