Meksiko selvittää entisen puolustusministerin Salvador Cienfuegosin huumetapauksessa

MEKSIKON KAUPUNKI – Meksikon viranomaiset sanovat, etteivät he syytteitä entiseltä ylimmältä armeijan virkamieheltä, joka pidätettiin Yhdysvalloissa viime vuonna huumekaupasta ja korruptiosyytöksistä, useless lähetettäväksi kotiin Meksikon raivostuneen hallituksen pyynnöstä.

Yhdysvaltain viranomaiset olivat syyttäneet entistä puolustusministeriä, kenraali Salvador Cienfuegos Zepedaa lahjusten ottamisesta vastineeksi huumekartellijohtajien suojelemisesta. Hänet pidätettiin Los Angelesin huumeidenvalvontaviranomaisen pyynnöstä lokakuussa.

Kenraali Cienfuegos oli ilmeisesti tunnetaan nimellä “El Padrino, Tai Kummisetä, Meksikon yksi väkivaltaisimmista huumekartelleista. Virkamiesten mukaan kenraali Cienfuegos ohjasi sotatoimet pois rikollisryhmästä vastineeksi suurista käteissummista. Mutta oikeusministeriö lopetti äkillisesti häntä vastaan ​​nostetun asian marraskuussa, ja hänen annettiin palata Meksikoon.

Myöhään torstai-iltana meksikolainen oikeusministeriö ilmoitti lausunnossaan, että kenraali Cienfuegos – joka toimi puolustusministerinä presidentti Enrique Peña Nieton hallinnossa vuosina 2012-2018 – “ei ole koskaan tavannut rikollisjärjestön jäseniä”.

He sanoivat myös, ettei hän ollut tarjonnut minkäänlaista suojaa kartellin jäsenille eikä hän ollut koskaan saanut mitään “laitonta tuloa”.

Uutiset ovat uusi isku Yhdysvaltain virkamiehille, erityisesti ulkoministeriön ja kongressin virkamiehille järkyttynyt oikeusministeriön päätöksellä vapauttaa kenraali Cienfuegos ja antaa hänen kohdata oikeutta Meksikossa.

Yhdysvaltojen ja Meksikon väliset turvallisuusoperaatioiden suhteet ovat tulleet yhä täysipainoisemmiksi kenraalin pidätyksen jälkeen. Joulukuussa meksikolaiset lainsäätäjät hyväksytty lainsäädäntö säännellä ulkomaisten agenttien toimintaa maassa, mikä mahdollisesti rajoittaa yhteistyötä amerikkalaisten huumausaineiden kanssa.

Yhdysvaltain viranomaiset, mukaan lukien silloinen oikeusministeri William P. Barr, tervehtivät uutta lakia valtavan turhautuneina. He sanoivat lausunnossaan, että lakiesitys vaikeuttaisi “maidemme välistä yhteistyötä”.

Silti kenraali Cienfuegosin vapautus aiheuttaa todennäköisesti myös suuttumuksen Meksikossa, kun otetaan huomioon, että Meksikon viranomaiset olivat luvanneet tutkia täysin häntä vastaan ​​esitetyt syytteet.

Ulkoministeri Marcelo Ebrard sanoi joulukuussa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Meksikolle “olisi erittäin kallista” tehdä mitään “sen jälkeen, kun hän on pyytänyt entisen puolustuspäällikön syytteiden poistamista ja palauttamista kotiin.

“Se olisi melkein itsemurha”, herra Ebrard sanoi.

Silti se tosiasia, että kenraali Cienfuegos ei joutuisi syytteeseen, ei ole täysin yllättävää maassa, jossa hyvin yhteydessä olevien ihmisten rankaisemattomuus on poikkeuksellisen korkea edes pienistä rikoksista ja jossa yli 90 prosenttia murhista jää ratkaisematta.

Julkisasiamiehen julkilausumassa todettiin, että kenraali Cienfuegos sai 9. tammikuuta tiedon Yhdysvaltain viranomaisten häntä vastaan ​​nostamista syytöksistä sekä Meksikon viranomaisten oman tutkimuksen tuloksista. Sitten kenraalin annettiin tarjota todisteita puolustuksekseen.

Alle viikkoa myöhemmin kaikki maksut laskettiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *