Indonesian maanjäristys tappaa kymmeniä ja loukkaantuu satoja

Indonesian Sulawesi-saaren luoteisrannikolle iski 6,2 voimakkuuden maanjäristys varhain perjantaina ja tappoi vähintään 35 ihmistä, tuhosi taloja, tasoitti sairaalaa ja laukaisi maanvyörymiä, kertoivat katastrofiviranomaiset.

Pelastajat etsivät raunioihin loukkuun jääneitä ihmisiä. Yli 600 ihmistä ilmoitettiin loukkaantuneen maanjäristyksessä, joka iski sisämaahan Mamujun ja Majenen rannikkokaupunkien välillä. Tsunamivaroitusta ei annettu.

“Pelkään sanoa, kuinka monta kuolemantapausta”, sanoi Länsi-Sulawesin maakunnan hätätilanteista vastaava virkamies Ardiansyah, joka kuten monet indonesialaisetkin käyttävät yhtä nimeä. ”Evakuoimme ja pystymme edelleen turvakoteja. Monet ihmiset on haudattu raunioiden alle. “

Länsi-Sulawesin maakunnan katastrofien lieventämisviraston johtaja Darno Majid kertoi perjantai-iltapäivällä, että järistyksessä kuoli vähintään 35 ihmistä. Paikalliset katastrofiviranomaiset sanoivat, että suurin osa kuolemantapauksista tapahtui Mamujussa, joka on suurempi kahdesta rannikkokaupungista.

Katastrofiviranomaisten mukaan heidän odotettiin perjantaisen maanjäristyksen aiheuttamien kuolemien ja loukkaantumisten kasvavan, kun he saivat tietoja alueilta, jotka oli katkaistu. Ainakin yksi silta tuhoutui, tiet vahingoittuivat ja tietoliikenne oli rajoitettua. Myös maakunnan kuvernöörin toimisto Mamujussa vaurioitui.

Indonesian katastrofien torjuntaviraston julkaisemassa videossa tyttö, joka tunnistetaan useless Angeliksi, on loukussa perheensä kodin raunioissa. Useless hänen kasvonsa näkyvät raon läpi. Ainakin kolme muuta oli loukussa talossa hänen kanssaan, virkamiehet sanoivat.

Videossa hän kertoo pelastajille, että hän voi kuulla toisen tytön, joka on loukussa lähellä ja joka ei voi liikkua.

Pelastaja kysyy: “Hengittääkö hän edelleen?”

Angel vastaa: ”Silti. Mutta se on vaikeaa. “

Mamujussa Mitran sairaala romahti järistyksen aikana. Virkamiesten mukaan ainakin viisi sairaanhoitajaa ja potilasta oli loukussa sisällä. Myös Mamujun valtionsairaala vaurioitui pahoin, virkamiehet sanoivat. Oli epäselvää, onko joku tapettu kummassa tahansa sairaalassa.

Mamujun kaupallisen lentokentän lennonjohtotorni vaurioitui järistyksessä, ja lennonhallintatoiminnot siirtyi lennonvarmistustoimisto Makassariin Mamujusta etelään.

Viranomaiset varoittivat yleisöä välttämään rakennuksia toisen voimakkaan maanjäristyksen mahdollisuuden vuoksi. Tuhannet ihmiset turvautuivat turvakoteihin.

Kuusi temboloria, joiden voimakkuus oli vähintään 2,9, rekisteröitiin 12 tunnin aikana ennen suurta järistyksen alkamista kello 2.28 paikallista aikaa. Seuraavina tunneina kirjattiin yhdeksän jälkijäristystä.

Indonesia istuu niin sanotulla tulirenkaalla, seismisen ja tulivuoren toimintalinjalla, joka kiertää suurta osaa Tyynellämerestä ja on erittäin altis maanjäristyksille ja tsunamille. Vuonna 2018 maanjäristys Lombokin saarella tappoi satoja, ja maanjäristys ja tsunami Anak Krakatau -tulivuoren purkaus tappoi satoja enemmän Java- ja Sumatra-saarilla.

Muktita Suhartono osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *